Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás gulyásleves

Medvehagymás gulyásleves
Medvehagymás gulyásleves
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mai vacsoránknak gulyást terveztem, a hosszabbra nyúlt munkanap miatt szerettem volna egy tartalmasabb levest az asztalra tenni. Ez a gulyásleves pozitív tévedéssel végződött. Mivel nem volt itthon zellerzöldem, viszont keveselltem a levesben a zellerízt, a mélyhűtő tartalmához folyamodtam. A zacskóban, amit elővettem, fagyottan figyelt a harsogóan zöld tömb, amiből lekanyarítottam egy bő evőkanálra valót és belepottyantottam a fazékba. A következő keverésnél vártam, hogy a megszokott zellerillat felcsapjon, de nem így történt, ellenben szembenézhettem az akkurátusan felaprított medvehagymámmal a gulyásban. Így jár az, aki elfelejti felcímkézni a mélyhűteni kívánt alkotóelem nejlonját. Lehet, hogy a medvehagyma gulyáslevesbe ötvözése csak nekem újdonság, mások esetleg jót mosolygnak a "felfedezésemen", de hozzáteszem, nálunk bizonyos ételeknél hagyományos készítési módok uralkodnak. Nos, most nem így történt. Egy valami azonban biztos: a medvehagyma rendkívüli ízélménnyel gazdagította a gulyást, a ház ura, aki mellesleg többször eszik keveset, ráadásul eléggé válogatós, most nem bírta letenni a kanalat. Szuszogott is utána rendesen. :)

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk, a szárzöldséget nem túl vékony karikára, a krumplit, zellert kis kockákra vágjuk.
  2. A sertéscombot az esetleges zsíros részektől megszabadítjuk, felkockázzuk, a gyorsabb fővés érdekében nem nagy darabokra.
  3. A hagymát 4-5 ek olajon (másfél ek zsíron) megfuttatjuk, s amikor már üveges, rádobjuk a húst. Ha a húskockák kellőképpen átforgolódtak az olajban és kifehéredtek, rádobjuk a fokhagymát, megszórjuk az őrölt köménnyel, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Pirospaprikával meghintjük, egyben le is húzzuk a fazekat a tűzről, nehogy a paprika megkeseredjék. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és lefödve pároljuk. (Mivel siettem, én kuktában készítettem.)
  4. Amikor a hús háromnegyed részben puha (már majdnem jó, de még kell neki 10-15 perc fővés), rádobjuk a répaféléket, a zellert, paprikát, paradicsomot, felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel (amennyi levest szeretnénk), majd főzzük tovább a társaságot együtt. A felöntött levet kóstoljuk és utánaízesítjük a fűszerekkel.
  5. Közben elkészítjük 1 tojásból, csipet sóból és a tojás által felvett mennyiségű lisztből a csipetkét. A tésztának foghatónak kell lennie, figyeljünk arra, hogy ne legyen lágy, mert akkor szétesik, de ne is legyen kemény, mivel a kemény kis galacsinok nyögvenyelőssé főnek. Lisztes kézzel alig nagyobb méretűre csipkedjük a nyers tésztát, mint a kézi tarhonya, de nem baj, ha rusztikusan formátlanok lesznek a csipetkék. Hogy ne ragadjanak össze felhasználásig, pici liszttel hinthetjük meg, amivel át is forgatjuk a szemeket.
  6. Közben rátekintünk a készülő folyékony műre, a répák épp, hogy mindjárt készen lesznek, ekkor adjuk hozzá a krumplit (az idei első újkrumplira sikerült rálelnem), hiszen annak sok fővési idő nem kell. Mivel időközben a csipetkék is lecsipkelődtek, mehetnek a krumplival együtt. Ekkor újrakóstolás, ha kell, beállítjuk a végső ízt.
  7. A főzés befejezése előtt meghintjük az evőkanálnyi medvehagymával, de azzal már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy átadja finom ízét a levesnek.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 766
elküldve: 1
receptkönyvben: 27
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Teamami

Mióta szakács: 2012.04.26.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gulyásleves pozitív tévedéssel, gulyásleves, gulyás medvehagymásan

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

500
sertéscomb 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
sárgarépa 3 db
fehérrépa 1 db
zeller 1 kis db
burgonya 4 db
fokhagyma 2 gerezd
hegyes erős paprika 0.25 db
paradicsom 1 kis db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 ek
medvehagyma 2 dkg
víz 2 l
tojás 1 db
finomliszt 5 dkg
1 csipet