Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás kenyér Csillustól

Medvehagymás kenyér Csillustól
Medvehagymás kenyér Csillustól
120 perc / előkészület: 80 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokkal jobban szeretjük a házi kenyeret, mint a boltit. Ha van egy kis időm, csak előkapkodom a hozzávalókat, csinálok egy jó kis kelt tésztát, és estére friss kenyerünk van :) Régen mindig kemény lett a tésztám sütés után egy nappal már. Rájöttem, hogy kelesztésnél a tészta legyen ragacsos, még fakanállal keverhető, kelés után pedig jól lisztezett deszkán gyúrom át, jól formázható pihe-puha  tészta a végeredmény, ami nem szárad ki két- három nap alatt sem :) ( A képen már csak a fele maradt meg a kenyérkének.) :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk. Mialatt felfut (kb. 5-10 perc), előkészülődünk.
  2. Előveszünk egy nagy műanyag tálat, beleszórjuk a lisztet, beletesszük a sót, egy kis cukrot. (pár csipet)
  3. Ha felfutott az élesztőnk, beleöntjük a lisztes keverékbe, és egy fakanállal keverni kezdjük, ha kell, langyos vizet adunk még hozzá, a lényeg az, hogy jó ragacsos legyen a végén. Egy kis liszttel megszórjuk a tetejét, és letakarva meleg helyen egy órát kelesztjük.
  4. Mialatt kel a tésztánk, a medvehagymát megmossuk, és apróra vágjuk.
  5. Ha megkelt a tészta, egy deszkára pár marék lisztet szórunk, ráöntjük a kelt, még ragacsos tésztánkat, rászórjuk a medvehagymát, és összegyúrjuk, annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó puha tésztát kapjunk, de már ne legyen ragacsos.
  6. Cipó formát készítünk belőle, bevágjuk két helyen a tetejét, megkenjük vízzel, és meleg sütőbe tolva, alacsony fokozaton, 40 percig sütjük. (Nekem alul felül sütős sütőm van). Tűpróbával ellenőrizzük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 855
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csillus

Mióta szakács: 2013.10.14.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

házi kenyér, házi kenyér medvehagymával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

495
finomliszt 50 dkg
medvehagyma 1 csokor
friss élesztő 25 g
víz 3 dl
cukor 2 teáskanál
4 csipet