Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa

Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa
Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A medvehagyma a tavasz első ajándéka.
Tönkölypogácsát akartam készíteni a piacnyitóra a vega vendégeknek, ám Cinci délután beállított egy jókora adag medvehagymával, hogy böjti étrendemet felturbózza kissé a tavasz friss ízével.
Aztán este, mikor a pogácsát gyúrni kezdtem, eszembe jutott Beácska medvehagymás pogácsája, és egy csokornyit belevágtam a tésztába.
Egészen-egészen ISTENI lett az eredmény!
Még azt is közzéteszem, hogy a kinyújtott tésztát kettévágtam, egyik felét zsírpapírra tettem egy műanyag tálcára, rá másik zsírpapír, arra a tészta másik fele, majd újabb zsírpapírral lefedve betettem a hűtőbe. Reggel kivettem, amíg a töpörtyűs pogácsa készült a nemvegáknak (kb. 1 órán át) a konyhában melegedett, azután kockáztam fel, kentem a tojással és sütöttem. Az éjszaka alatt pont annyit kelt a tészta a hűtőben, amennyit a tepsiben kelesztettem volna, és még egy kis kéreg is lett rajta, nagyon jól nézett ki! Ajánlom a technológiát a figyelmetekbe: friss pogácsa kora reggelre esti előkészülettel.
Még a kockára vágásra is felhívnám a T. publikum figyelmét: most már rendszeresen kockára vágom a pogácsát kerek szaggatás helyett a lustaság okán, lásd: több pogácsa-receptemet. Semmit nem vesz el a pogácsa élvezeti értékéből a négyszögletesség, sőt! − hozzátesz! Azt hiszem, ezt már le is írtam valamelyik receptnél, most megint kihangsúlyozom: a kerekre szaggatás után újra és újra át kell gyúrni a tésztát lisztezett deszkán, egyre több lisztet vesz fel, egyre keményebb lesz. A kockázással ez elmarad, ugyanolyan lágy lesz az összes pogácsa!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Vegetárius vendégeinknek bármely ital mellé tavaszidőben, amikor a medvehagyma végre megjelenik!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Közben a medvehagymát apróra vágjuk.
  3. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk és az összes hozzávalóval jól összedolgozzuk − dagasztjuk. Langyos vízzel állítjuk be a tészta állagát: jól gyúrható, de ne túl lágy legyen a tészta − fél liter langyos vizet vett fel a bioboltban vásárolt teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
  4. Cipót formálunk és ruhával lefedve kelni hagyjuk (duplájára kelesztjük).
  5. Lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk.
  6. Éles késsel felkockázzuk.
  7. Sütőlappal bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  8. Kelni hagyjuk.
  9. Tojással kenjük.
  10. Forró sütőben sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 3-szor 38x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 45 059
elküldve: 20
receptkönyvben: 673
elkészítve: 13/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tönkölylisztből készített pogácsa olívaolajjal, szezámmaggal és medvehagymával

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kmary2
kmary2 Thu, 2014-04-03 18:46

Kedves Ildikó!
Még sül a második tálca, de megosztanám a tapasztalataimat.
Tényleg nagyon sótlan lett. Én annyi vizet nem tettem hozzá mint amennyit írtál, mert akkor nagyon folyós lett volna a tésztám. Viszont! Ahhoz képest, hogy tönkölyből készült nagyon jó kis pogi ez! Ügyes vagy! Aki jobbat tud, az csináljon! Addig meg nekem ez a recept megfelel. :)

szakove
szakove Fri, 2012-04-06 20:21

Ildikó, ez egy nagyon jó recept, köszönöm szépen :) Én a Mecsek oldalban lakom, úgyhogy frissen szedtem a medvehagymát a pogihoz. Amiben eltértem a receptedtől: fél kg búza lisztből készítettem, mert más nem volt itthon, ennek megfelelően a hozzávalókat is feleztem. Az olívából is csak fél dl volt, úgyhogy fél dl vajat olvasztottam még mellé (szerintem puhább lett volna, ha belerakok még fél decit), tej helyett vízzel készült (mert tejérzékenyek vagyunk), és a tetejét is elfelejtettem megkenni tojással. De így is tökéletes lett! Ráadásul este fél 7-kor álltam neki, úgyhogy a felkockázás közben áldottam a neved. Legközelebb tönkölyből csinálom... Köszi, és puszi érte! Emi

palnesaci
palnesaci Mon, 2012-03-12 16:26

Kedves Ildikó!

Nemrégen insulinos cukorbeteg lettem,és azóta használom a tönköly lisztet. Ez a recept számomra egy ajándék,hamarosan ki is próbálom.
További jó sütés-főzést kívánok, üdvözlettel: Pálné Saci

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi Sun, 2012-01-29 13:07

A kockázás nagyon jó ötlet köszike ! A só viszont tényleg kevés bele..
Én őrölt köménymagosat és sajtosat is gyártottam.
Üdvözlettel : Magdi.

Lina01
Lina01 Mon, 2011-05-02 09:55

Vendégségbe mentünk, így gondoltam ez jó kis nasi lehet. Mikor gyúrtam, már akkor gondoltam, hogy lehet hogy kicsit sok lesz az oliva. És tényleg nagyon olajos.. Az íze semmi extra, de bio :) Mi 3 tagú kis család vagyunk egy 9 hós babával, így az adag kb. egy hadseregnek elég lenne. Mire felkockáztam, kicsit elfáradtam..
Szóval nem rossz ötlet, biztosan nagyon egészséges, de fele ekkora adaggal, és sokkal kevesebb olajjal, és szezámmaggal. Mikor sült, férjem mondta, hogy hagyjam ezt abba, vagy nyissak ablakot, mert fojtogatja a bűz:)

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sun, 2011-02-06 20:33

Nagyon szépen köszönöm neked, hogy feltetted ezt a remek pogácsa receptet! Most sült meg, és valami fantasztikus!! Kicsit felturbóztam még egy kis magkeverékkel. Nagyon-nagyon finom!!! Még egyszer köszönöm!!! Ha van még hasonló, kérlek jelezd!

iker
Ancsa & Guszti / iker Mon, 2010-04-26 18:26

nekünk nagyon ízlett, a hétvégén készült a recept szerint 3 tepsi, ma az itthoniak és a kollégák az utolsó szemig felfalták. Ancsa most készíti a következő adagot a toscanai kirándulásunkra !

nihilistahedonista
nihilistahedonista Sun, 2010-04-25 22:14

Szia Ildikó!

Kicsit felemás érzelmeim vannak ezzel a pogival kapcsolatban.

Elkészült, iszonyú sok lett. :D felébe tettem olívát, felébe nem.

úgy összességében nagyon sótlan lett, és szárazka...valahogy kívánnék hozzá valami mártogatós cuccot...mondjuk nekem még szoknom kell a tönköly lisztet, mert nem sűrűn használom, így azt vettem észre, hogy kb. a 4. után már finom, de száraz. hiába omlós, és ropogós kérgű, valahogy nem az igazi.

mindenesetre az olíva, és talán valami plusz dolog jót tenne még neki, amitől még ízletesebb lesz.

Üdv: Zs

Koriander
Koriander Thu, 2010-04-01 09:34

Ildikó, sima búzalisztem van (teljes kiőrlésű), szerinted azzal is működik?

565
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 100 dkg
tojás 2 db
olívaolaj 3 dl
szezámmag 12 dkg
élesztő 5 dkg
tej 1 dl
cukor 1 csapott ek
1 ek
bors 0 ízlés szerint
medvehagyma 1 csokor
tojás 1 db