Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás pogácsa Adrinyunyutól

Medvehagymás pogácsa Adrinyunyutól
Medvehagymás pogácsa Adrinyunyutól
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom és kisfiam hatalmas lelkesedéssel medvehagyma vadászatra indult a közeli erdőbe... Pár órás keresgélés után rátaláltak a lelőhelyre, aminek az lett a vége, hogy egy délutánt, és egy éjszakát a konyhában töltöttem, de még másnapra is maradt medvehagymás tennivalóm!! Az egyik ez a medvehagymás pogácsa sütése volt... Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal sütés előtt. Nekem sajnos nem volt itthon, sokadika van..:(

hozzávalók / 4 adag

  • 50 dkg sima liszt
  • 2 csokor medvehagyma (kb 15 dkg) apróra felvágva
  • 1 tojássárgája
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 kocka margarin
  • 2,5 dkg kocka élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk kristálycukor
  • ízlés szerint só, bors

Kenéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 egész tojás
  • 1 ek tejföl keveréke
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (medvehagyma kivételével), és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, ruganyos, fényes tésztát kell, hogy kapjunk, ami már nem ragad se a kezünkhöz, se az edény oldalához!
  3. Kb 30 percet pihentetjük, letakarva. Nem baj, ha kicsit megfeledkezünk róla..:)
  4. Ha már szépen megkelt, kevés lisztet szórunk a deszkára, kinyújtjuk, rászórjuk a fele medvehagymát és feltekerjük, mint a bejglit, majd lelapítjuk kicsit, és félbe, majd a felet is félbe hajtjuk. Letakarva kb 20 percig pihentetjük.
  5. Utána újra kinyújtjuk, rászórjuk a maradék medvehagymát is, és szorosan feltekerjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel bekockázzuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Zsírpapírral bélelt gáztepsibe tesszük, a tetejüket bekenjük alaposan a tojásos-tejföl keverékével, 10 percet pihentetjük, amíg előmelegítjük a sütőt.
  7. Addig sütjük, amíg pirosodni kezd a teteje. Kb. másfél gáztepsi lesz ebből a mennyiségből.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 292
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Adrinyunyu

Mióta szakács: 2012.06.06.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

medvehagymás pogi, tejfölös-medvehagymás pogácsa, kelt pogácsa medvehagymával

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

adri_ati@freemail.hu
Adrinyunyu / adri_ati@freemail.hu Mon, 2013-04-29 11:08

Elnézést kérek, ha valakinek kellemetlen esztétikai látványt okoztam, de sajnos nem vagyok egy pogácsasütő "bajnok"....:) Egyébként, pont a leglaposabb példány került a tetejére, kisfiam nagyon igyekezett a pakolásban, (pociba is)!!! :)
Télire én is megmosva, lecsepegtetve, felaprózva, műanyag dobozba, aminek van fedele teszem el, ha ilyenem per pillanat nincs, akkor jó a nylonzacskó is. Fagyasztott állapotban is, lehet törni, kicsippenteni belőle, amennyire szükségünk van éppen.....
A sütési tippeket mindenkinek nagyon szépen köszönöm, megfogadom! :)

csato
csato Sun, 2013-04-28 17:27

Jaj!Ezt elfelejtettem az előbb!Én lemosom a medvehagymát apróra vágom ha leszáradt és irány a fagyasztó zacskóban.Szépen lelapogatom így kevés helyet foglal el és könnyű törni belőle amennyi kell.Pont olyan jó marad így mint a kapor, a zeller vagy a petrus.

csato
csato Sun, 2013-04-28 17:24

Szia Éva -Anyóca!

Örülök,hogy nem csak én gondolom így.Amúgy egyáltalán nem macerás dolog ez szerintem egy hajtogatás közben egy kis porszívózás,mosás mit tudom én.Nem kell őrködni felette csinálja a tészta magától a dolgát.Van amikor négyszer is hajtogatom két perc az egész de megéri!Én szeretek sütni és ahogy írod meg kell adni a módját.Igenis szépnek is kell lennie,vagy kéne.Mert azért néha kissé lapos lesz nekem is ,de ez egyre ritkább.Természetesen ez akkor esik meg ha nagyon szépet akarok csinálni valakinek.Na akkor tuti randa lesz!:)Szép estét !Üdv Csató

csato
csato Sat, 2013-04-27 15:24

Szia!

Szerintem próbáld meg ne így hajtogatni.Hanem alulról be középig,felülről be középig.,jobbról,balról is középig.Mindig pont ugyanabban az irányban.Sokkal magasabb,szebb lesz.Ha ezt háromszor megismétled és szaggatás után is hagyod vagy húsz percig akkor lesz szebb.Én fél kiló liszthez 5dkg élesztőt rakok akkor is ha csak ha három dekát ír mondjuk a recept.Egy próbát megérne.Üdv Csató
A tetejét meg ha rám hallgatsz csak tojássárgájával kend meg és óvatosan,hogy az oldalára ne csurogjon le,mert akkor nem emelkedik fel.Lehúzza a tejfel,meg a sok tojás.Ne haragudj nem okoskodni akartam csak azt tapasztaltam így lesz szép a pogi.Üdv Csató

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-04-28 11:28

Kedves csato!

Tudod, milyen igaz, amiket írtál? .D
Ahhoz azonban, hogy az ember lánya rájöjjön erre, hiába nézegeti a nagyit, az anyukát, bárkit,.... saját tapasztalatkor annyira nyűgösnek tűnik, macerásnak az elkészítés, hogy csak dirr és durr és ott a pogi, mi a bajotok?...hát hogy nem réteges, nem magas, nem guszta, finom , igen talán, de látvány is kéne..:) Sokszor jártam főzési-sütési akcióim elejében én is így..:D
Aztán rájöttem, hogy van időm, szeretem amit csinálok, szeretem akinek/akiknek csinálom, akkor most minek kell sietnem? Megpróbáltam amit láttam, tapasztaltam , az alapján, és végre nekem is olyan lett, ahogy kell lenni, és ezt csak úgy értem el, ahogy itt leírtad :),...nem kapkodós süti az tuti, de ha az ember belejön, már nem is veszi észre, annyira természetes, az összes mozdulat és tenni való a kezébe van.. :D :D
Jó, hogy leírtad, részemről köszönöm. :D
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca