Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás pogácsa Medeától

Medvehagymás pogácsa Medeától
Medvehagymás pogácsa Medeától
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre itt a medvehagyma szezon! :) Ez az egyik kedvenc alapanyagom, sokféleképpen fel szoktam használni. Gyakran csinálok belőle pestót, rakom spagettire, salátákba, tésztára, krémlevesnek is jó, azonban a medvehagyma szezont, mindig ezzel a megunhatatlan finomsággal indítom! :)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Tetejére

ajánlat

Sajt helyett feltétként rakhatunk rá különböző magokat is (szezám-, len- vagy tökmag), sőt néha egyszerűen csak egy kis paprikát rakok a tojásfehérjéhez, és azzal kenem le, finom plusz ízt és szép szint varázsol neki.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos (kézmeleg) tejben elkeverjük az egy mokkáskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután legalább 10 percig hagyjuk magára, és engedjük, hogy habosra felfusson az élesztő.
  2. Közben szitáljuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és a borsot. Ezután öntsük rá az élesztős tejet, üssük hozzá a tojások sárgáját, adjuk hozzá a kockára vágott puha vajat, a tejfölt és a felaprított medvehagymát. Nagyon FONTOS, hogy minden hozzávalónk (a tojás és a tejföl is) legalább szoba-hőmérsékletű legyen, mert csak ebben az esetben fog szépen megkelni a pogácsánk. Amennyiben minden hozzávalónk a tálba került, alaposan dagasszuk ki a tésztát.
  3. Rakjuk kelesztőtálba, takarjuk le, és kelesszük legalább 30 percet, amíg elindul a folyamat. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki, és könyvtechnikával hajtogassuk meg, ha ezzel is elkészültünk, csomagoljuk a tésztát folpackba, és rakjuk a hűtőbe. Ismételjük meg a hajtogatási folyamatot legalább háromszor, majd kelesszük egy éjszakán át a hűtőben a pogácsatésztát.
  4. Másnap reggel vegyük ki, és hajtogassuk meg újra (de csak egyszer), és hagyjuk feléledni a tésztát meleg helyen legalább 50 percig. Ezután szaggassuk kis, kenjük le a felvert tojásfehérjével, és pihentessük ebben a formában is legalább 20 percet.
  5. Én ilyenkor újra le szoktam kenni (hogy szép színe legyen), majd a tetszőleges "feltéttel" szórjuk meg a pogikat. Süssük 190 fokra előmelegített sütőben (alul- felül sütési funkción) 20-25 percet, ha lehet, még langyosan fogyasszuk is el.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 220
elküldve: 2
receptkönyvben: 77
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

medvehagymás pogi, sajtos pogácsa medvehagymával

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

321
kenyérliszt BL80 40 dkg
élesztő 2 dkg
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
0.5 ek
margarin 5 dkg
tejföl 150 g
bors 0 ízlés szerint
tojássárgája 2 db
medvehagyma 0.5 csokor
tojásfehérje 1 db
trappista sajt 5 dkg