Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás sonkás kalács

Medvehagymás sonkás kalács
Medvehagymás sonkás kalács
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyuval szedtünk két nagy táska medvehagymát, ha már egyszer szezonja van. Készítettem belőle fűszervajat, de még rengeteg maradt, és gondoltam sütök belőle egy kis kalácsot. Böngésztem sokat, amire a "Mandy kertje" oldalán lévő receptre bukkantam.

Kicsit változtattam rajta, és már kész is volt!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt futtassuk fel a tejben a cukorral.
  2. Gyúrjuk össze az élesztős keveréket a liszttel, vajjal, tojással és a sóval. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük (körülbelül egy óra).
  3. Négy vagy hat részre osztjuk (én négy részre osztottam).
  4. A két marék medvehagymát aprítógéppel finomra aprítjuk, majd két rész tésztába belegyúrjuk egy kis liszt kíséretében. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy ne ragadjon, hasonló állaga legyen, mint a tészta másik felének.
  5. A sonkát apró darabokra vágjuk, és olaj hozzáadása nélkül vagy max. kevés olajon megpirítjuk. 
  6. A sima tésztát körülbelül 1 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap hosszabbik oldalának mérete akkora legyen körülbelül, mint a tepsi, amiben sütni fogjuk. A hosszabbik oldalára rászórjuk a sonkát, és feltekerjük.
  7. Kinyújtjuk a medvehagymás tésztát, és azt töltés nélkül feltekerjük, majd a két tésztát összecsavarjuk, vagy ha 3 része osztottuk, akkor összefonjuk.
  8. Ezt megismételjük a másik két rész tésztával.
  9. Belehelyezzük a tepsibe a kész fonatot. Én egy 31x10cm őrgerinc formában sütöttem az egyik részét, a másikat pedig kuglófformába tekertem.
  10. A tojássárgáját egy pici tejjel (1dl) összekeverjük, és megkenjük vele a tészta tetejét, ezután megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.
  11. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és 35 percig sütjük, de figyelgessük közben, sütőfüggő. 
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 31x10 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 336
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Lini

Mióta szakács: 2013.03.30.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sós kalács, medvehagymás kalács, medvehagymás fonat sonkával

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

550
finomliszt 50 dkg
tej 2.5 dl
vaj 10 dkg
tojás 1 db
cukor 1 ek
friss élesztő 50 g
0 ízlés szerint
sonka 15 dkg
medvehagyma 1 csokor
tojássárgája 1 db
lenmag 1 ek
szezámmag 1 ek