Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás túrógombóc

Medvehagymás túrógombóc
Medvehagymás túrógombóc
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A medvehagymás túrógombóc készítésénél ugyanúgy jártam el, mint az édes túrógombócnál, annyi különbséggel, hogy búzadara helyett kukoricadarát használtam, és a tésztába belekevertem a zsiradékon megfonnyasztott, aprított medvehagymát.
Ebből az adagból 12 db gombóc lesz.

hozzávalók / 3 adag

A gombóchoz

A hempergetéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Tejföllel és pirított szalonnakockákkal kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombóchoz a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a kukoricadarát, a lisztet, és jól összekeverjük.
  2. A tojások fehérjét felverjük, és a masszához adjuk. Ezt követően 1-3 órát pihentetjük.
  3. A megmosott, megtisztított medvehagymát 2 cm-es darabokra felszeleteljük. A szalonnát 0,5-1 cm nagyságú kockákra szeleteljük, és 3-4 dkg vajon kisütjük, majd a pirított szalonnakockákat egy szűrőkanál segítségével kivesszük a zsiradékból.
  4. A szalonnazsíron kicsit megfonnyasztjuk a medvehagymát, és a túrós masszához keverjük.
  5. Amikor kellő ideig pihent a massza, gombócokat formálunk belőle, és felforrt sós vízben kifőzzük. A gombócok főzése közben a lángot vegyük visszább, lassúbb tűzön főzzük kb. 12-15 percig.
  6. A pirított prézlihez a serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk hozzá a maradék vajat, melegítsük fel, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsuk meg, majd a kifőtt gombócokat hempergessük bele.
  7. A meleg gombócokat tejföllel és a pirított szalonnakockákkal kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 546
elküldve: 12
receptkönyvben: 404
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sós túrógombóc medvehagymával

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-04-17 21:48

Kedden, azaz ma foghúzás várt rám. Ezért tegnap előre elkészítettem a puha, szinte rágás nélkül lecsúszó menüt: lencsekrémlevest és ezeket a gombócokat. Direkt elmentem a piacra friss házi túróért, tejfölért és medvehagymáért. És nem ehetek belőle!!! Azt mondta a fogorvos,hogy 2-3 napig kerüljem a tejet és a tejtermékeket.... Ma még kibírtam, de holnap nekiesek, az tuti!

Kephera
Kephera Wed, 2010-04-21 20:20

Nnna. Túl vagyunk rajta. Isteni volt! Szerintem a végén sok-sok tejföllel leöntve, mert különben száraznak tűnik. Szóval tocsogjon. A szalonnapörccel se spóroljunk. Mennyei ízek keverednek!

Megjegyzem soha életemben nem csináltam még túrógombócot, de a recept alapján simán meg tudtam ugrani. Köszönöm!

Éljenek a sós gombócok!

994
tehéntúró 25 dkg
tojás 2 db
kukoricadara 4 evőkanál
finomliszt 1 evőkanál
0 ízlés szerint
medvehagyma 1 csokor
zsemlemorzsa 15 dkg
vaj 8 dkg
tejföl 150 g
füstölt szalonna 10 dkg