Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggybefőtt Petruska konyhájából

Meggybefőtt Petruska konyhájából
Meggybefőtt Petruska konyhájából
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyorsan, egyszerűen lehet így saját, házi befőttet készíteni. Télen sok mindenhez fel lehet használni...

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A magozott meggyeket beletesszük az üvegekbe, jó púposan. Így látjuk, mennyi meggyre lesz szükségünk, hogy teli üvegeket kapjunk. (A megadott mennyiség 4 üveghez elegendő.)
  2. Egy tiszta, zsírmentes lábosba öntjük a meggyeket, beletesszük az üvegenkénti 4 evőkanál cukrot. Ha savanykásabb a meggy, lehet 5 evőkanál is. És ráöntjük az üvegenkénti 1 dl vizet.
  3. Felforraljuk, és figyeljük, mikor lesz már "főtt" a meggy. Ilyenkor egy kicsit összeesik, más színe lesz. Pár perc alatt eléri ezt az állapotot.
  4. Ha ez megtörtént, a tiszta üvegekbe szedjük a gyümölcsöt, fedelét jól rácsavarjuk, és fejtetőre állítjuk 5-10 percre. Ezzel a megoldással nem kell dunsztolni, nem kell tartósítószert használni. A meggynek elég nagy a víztartalma, ezért elég az 1 dl víz. Ha esetleg nem ér a felöntőlé a  tetejéig, akkor egészítsük ki.
  5. 5-10 perc után fordítsuk vissza az üvegeket. Pattogó hangokat hallhatunk, mikor a vákuum beszívja a tetejét. Ha kihűlt, mehet a helyére.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 303
elküldve: 3
receptkönyvben: 60
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: befőttek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, télire

egyéb elnevezések

egyszerű meggybefőtt, meggy télire, tartósítószer nélküli meggybefőtt

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pintyöke72
pintyöke72 Sat, 2015-07-11 11:27

Nagyon szuper a recept! Tavaly elkészítettem a leírásnak megfelelően, és ma is ugyanolyan! Nagyon értékelem,hogy semmilyen tartósítószer nem került bele!
Köszi a receptet, isteni!

Ancie
Ancie Mon, 2014-07-07 22:24

Szia! Az mit jelent, hogy 5-10 perc utàn forrósítsuk vissza az üvegeket? Tegyem bele a lezàrt üvegeket egy làbasba amiben vìz van ès forraljam fel??l

ladybird216
Petruska / ladybird216 Tue, 2014-07-08 16:05

Szia Ancie!

Ha az 5-ös pontban írtakra gondolsz, ott az van, hogy fordítsuk vissza az üvegeket,hiszen eddig fejtetőn voltak! Nem kell őket lábasban, vízben forralni, hiszen a meggyet már megfőzted előtte!

P

Shrekova
Shrekova Mon, 2013-07-01 23:41

Szia!
Én ma csináltam 4 üveggel de alig hogy el kezdett melegedni a lábosban a víz szétszakadtak a meggyek,mindegyikről kb cafatokban lógott a héja pedig forrás után kb 3-4 percig főztem csak amíg más színűek nem lettek.. ez miért lehet? Így is ehetőek persze :)

ladybird216
Petruska / ladybird216 Tue, 2013-07-02 08:18

Szia Shrekova!

Valószínűleg a meggyben van a hiba. Nem mindegyik bírja jól a főzést. A lazább szerkezetű és több vizet tartalmazó nagyon hamar szétfő. Én is jártam már így. Próbáld meg majd másfajtával! Azzal biztosan sikerülni fog!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Tue, 2012-07-03 08:02

Szia Petruska!
Köszi a választ, most már teljesen értem!:)
Csak egy baj van, nem kaptam már ma meggyet a piacon.:( Milyen gyümölccsel lehet még ezt a módszert használni?
Üdv. Marcsi-Boszi

ladybird216
Petruska / ladybird216 Tue, 2012-07-03 15:14

Szerintem másfajta gyümölccsel is bátran kipróbálhatod! Pl a barackról még nem késtél le! :) Viszont az nem enged annyi levet, mint a meggy, ezért biztosan több vízre lesz szükség a felöntőléhez! Ha véletlenül sok lesz és marad belőle, akkor csinálj belőle gyümölcs levest! :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Wed, 2012-07-04 07:58

Szia! Nagyon köszönöm a válaszod, kipróbálom biztosan és hamarosan. Őszit már láttam a piacon, de eltevéshez még drágának találtam.
Üdv. Marcsi-Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2012-07-02 08:27

Szia Petruska! Nagyon bizarr, hogy "csak " ennyi és kész, de nagyon tetszik. Holnap még akarok venni meggyet és kipróbálom. Remélem tényleg jó lesz így. Ja, egy kérdés:a felforralást úgy érted, hogy valami lábasba teszek valamennyi vizet és beleállítom a fedő nélküli üvegeket? Meddig érjen a víz az üvegeknek?
Várom válaszod. Köszi.
Marcsi-Boszi

ladybird216
Petruska / ladybird216 Mon, 2012-07-02 19:25

Szia Boszi13! Üveg nélkül kell a lábasba tenni a meggyet, cukrot és a vizet. Pár perc forralás után kell a tiszta üvegekbe tenni, lezárni, és fejre állítani. Sokkal tovább tartana a befőzés, ha üvegesen állítanád vízbe és úgy forralnád fel. Régebben úgy is próbáltam, de nekem az nem jött be, a meggyek is szétfőttek.

313
meggy 140 dkg
cukor 16 ek
víz 4 dl