Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval

Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval
Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval
90 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a desszert az ünnepi asztalon is megállja a helyét! :)
Aranygaluska rengeteg mákkal és meggyel megtoldva, természetesen vaníliasodóval leöntve.
Imádjuk!

hozzávalók / 6 adag

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Az aranygaluskához

  1. A langyos tejet a cukor és az élesztő segítségével felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadunk 70 g olvasztott vajat, 2 db tojássárgáját, az élesztős tejet, és tésztává gyúrjuk. Lefedve 1 órát pihentetjük.
  3. Egy aprítóba szórjuk a cukrot, a mákot és a lereszelt citrom héját, és összedaráljuk.
  4. A tésztát lisztezett felületen 1,5-2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat először belemártogatjuk a 100 g olvasztott vajba, majd a mákos keverékbe. Egy kerek, csatos tortaformát kivajazunk, és egy rétegnyi kiszaggatott tésztát helyezünk a forma aljára.
  6. Megszórjuk a lecsepegtetett meggy kétharmadával, egy marék mákos keverékkel, majd a második adag (vajas-mákos) tésztával. 180 fokon 60 percig sütjük.

A vaníliasodóhoz

  1. Egy edényben felforraljuk a tejet a vanília kikapart magjával, majd félretesszük.
  2. Egy másik edénybe öntjük a tojássárgáját, és elkeverjük a cukorral.
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az evőkanál lisztet, majd fokozatosan a vaníliás tejet, és közepes lángos besűrítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 454
elküldve: 5
receptkönyvben: 54
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
959 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-meggyes kelt tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

984
tej 3 dl
cukor 1 ek
friss élesztő 30 g
finomliszt 500 g
vaj 170 g
tojássárgája 2 db
cukor 10 dkg
mák 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
meggybefőtt 185 g
tej 7 dl
vanília 1 db
tojássárgája 4 db
cukor 60 g
finomliszt 1 evőkanál