Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos bukta

Meggyes-mákos bukta
Meggyes-mákos bukta
105 perc / előkészület: 80 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hónapokkal ezelőtt találtam a receptet egy receptújságban, azóta furdalt a kíváncsiság, milyen lehet a meggyes-mákos bukta. Most sort kerítettem az elkészítésére, nekünk nagyon ízlett, nagyon finom együtt a mák és a meggy, a fahéj is különleges ízt ad neki, és a buktatészta is finom, omlós még két nap után is. Nekem először túl lágy volt a tészta a leírtak alapján, de gyúrtam még bele réteslisztet, így tökéletes lett.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejbe beletesszük a cukrot és megfuttatjuk benne az élesztőt, majd összegyúrjuk a kétféle liszttel, a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és egy csipetnyi sóval. Annyi langyos tejet dagasztunk még bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Az olvasztott margarint is beledolgozzuk, ha lágy lenne a tészta, még gyúrunk bele réteslisztet. 
  2. Cipót formálunk belőle, majd langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet a porcukorral felforraljuk, belekeverjük a mákot, meg a reszelt citromhéjat.
  4. Ha kihűlt, hozzáadjuk a meggyet is és fahéjjal ízesítjük.
  5. A tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk és mindegyikbe 1 kanálnyi tölteléket hajtogatunk.
  6. A buktákat egy tepsibe szorosan egymás mellé ültetjük, majd még fél órát kelesztjük.
  7. Ezután megkenjük őket olvasztott margarinnal, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
  8. Ha a bukták rózsaszínűre sültek, vaníliás cukorral édesített forró tejjel meglocsoljuk, majd így sütjük készre.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 750
elküldve: 16
receptkönyvben: 293
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Racsek Renáta

Mióta szakács: 2011.01.20.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bukta meggyes-mákos töltelékkel, meggyes-mákos kelt bukta, bukta mákos meggytöltelékkel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Do-Di
Do-Di Thu, 2012-05-03 13:50

Köszönet érte! Nagyon finom lehet! :-) Mentettem!!!

510
finomliszt 20 dkg
rétesliszt 20 dkg
friss élesztő 3 dkg
1 csipet
cukor 5 dkg
tej 3 dl
tojássárgája 2 db
margarin 5 dkg
citromlé 1 citromból nyert
rum 1 ek
tej 0.5 dl
porcukor 8 dkg
mák 15 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
meggy 30 dkg
fahéj 1 kk
margarin 5 dkg
tej 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag