Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos kelt rétes

Meggyes-mákos kelt rétes
Meggyes-mákos kelt rétes
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legrégibb kelt tészta. Mi zalaiak természetesen azt hisszük, hogy ez tipikus zalai étel, de szerintem máshol is ismerik és készítik... :)
Munka- és időigényes, de aki egyszer rászánja magát, nem bánja meg!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Természetesen ugyanúgy, mint a "sima" rétest, ezt is lehet dióval, túróval, darával stb. tölteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztből a tojással, cukorral, sóval, tejföllel, zsírral és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, de egy kicsit lágyabbra, mint az egyéb kelt tésztákat.
  3. A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, majd a kis cipókat átgyúrjuk, hogy a felületük szép sima legyen. Megkenjük vékonyan a tetejüket olvasztott zsírral vagy olajjal, és 30-40 percig kelni hagyjuk. ( ne tegyük túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összeragadnak)
  4. Míg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A cukros mákot citromhéjjal, fahéjjal és vaníliás cukorral elkeverjük, a meggyet lecsepegtetjük.
  5. A konyhaasztalra terítsünk egy vastagabb abroszt, hintsük meg liszttel, és helyezzük a közepére az első cipónkat. Lisztes kézzel alányúlva nyújtsuk a tésztát az asztal széle felé haladva. Ha nehezen nyúlik, hagyjuk még egy kicsit kelni. Nem tragédia, ha esetleg egy-két helyen kilyukad, feltekerve nem fog látszani. :) Ha kinyújtottuk a kívánt vastagságúra (vékonyságúra), locsoljuk meg olvasztott zsírral, tejföllel, szórjuk meg mákkal és potyogtassuk rá a meggyet. Ha téglalap alakúra nyújtottuk, akkor a két szélesebb felénél az abrosz megemelésével tekerjük fel a tésztát egymással szemben. Vágjuk olyan hosszúra, mint a tepsink (amit már előre kikentünk), és tegyük bele. Így járjunk el a két másik cipóval is.
  6. Ebből a mennyiségből egy gáztepsinyi plusz egy kis (20x30cm) tepsinyi rétesünk lesz.
  7. Tepsibe rakva még kelesszük kb. 30 percig, kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 36 330
elküldve: 12
receptkönyvben: 735
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: rétes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zalai kelt rétes, meggyes-mákos kelt rétes

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b.suzy
b.suzy Sat, 2012-11-24 18:04

Annyira örülök, hogy rátaláltam a receptedre. Régóta kerestem ezt e receptet, még nagymamám csinált nekünk ilyet, vagyis majdnem ilyet. Ő darássan készítetette, csak fogalmam sem volt, hogy mi a neve, de már tudom, :-) Köszönet neked!!! Esetleg leírnád nekem a darás receptjét is? Talán minthogyha tojással készítette volna, de tényleg nem emlékszem, csak a finom ízére, még ennyi év után is.

Sz-es
BackerMan / Sz-es Sun, 2012-07-15 13:25

Szia!
Tökjó lehet a süti. Kár, hogy nem írtad le pontosan a hozzávalók mennyiségét. Itt gondolok a mák és a meggyre.
A sütés hőfoka is hiányzik és szerintem mehetne kicsit több cukor is bele. De lehet, hogy nem is írtál a tésztába.

klivi
klivi / klivi Sun, 2012-07-15 14:12

Szia Sz-es,
Kb. 25 dkg mákot szoktam tenni bele, ízlés szerint cukrozva. Ha valaki édesítőszerrel szeretné készíteni, azzal is lehet. A tésztába nem kell sok cukor, hiszen ez rétestészta. Meggyet szintén ízlés szerint, lehet többet-kevesebbet. De megfogtál a mennyiségekkel, tudod, én már elég régóta sütök-főzök, nem nagyon szoktam méregetni... :) 180 °C-on, gázsütőben 4-es fokozaton sütheted.
Üdv.

Anya-banya
Anya-banya Mon, 2012-06-11 19:41

Szia klivi!
Visszahoztad a gyerekkorom, amikor a nagymamám körül sürgölődtem a konyhában. Sajnos mire korban oda értem, hogy én is süssek, Ő már nem tudta átadni a fortélyokat. Isteni a recept, köszi szépen.

makutyi
makutyi Wed, 2011-11-30 19:25

Nekem nagymamám mindig kelt (ő úgy mondta kőttes) édes káposztás rétest sütött. Akkor gyerekként nagyon könnyűnek találtam:-). Régóta gyűjtöm a bátorságot, hogy nekiálljak, bár a konyhapult nem túl ideális ebből a szempontból. Látva a képet megint erősödött az elhatározásom. Köszi

klivi
klivi / klivi Thu, 2011-12-01 10:29

Ki kell próbálni feltétlenül, nem kell megijedni, nem olyan bonyolult... :)

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2011-05-21 20:24

Már régen kiszúrtam ezt a receptet, ma végre nekiláttam. Bár egy kicsit időigényes, mégis megérte elkészíteni. Nagyon finom, képtelenség egy szelettel beérni. Még soha nem csalódtam a meggy-mák duóban... Most sem. :) Köszönöm Klivi!

klivi
klivi / klivi Sun, 2011-05-22 19:06

Kedves Zúza!
Örülök, hogy ízlett. Jön a cseresznyeszezon, próbáld ki a darás-cseresznyéset is, az is egy remek kombináció!
Üdv.
Livi

benari
benari Tue, 2011-02-01 13:24

Kedves klivi,nagyon szépen köszönöm a gyors választ,ki fogom próbálni a receptet,mert gyönyörű.Köszönöm szépen, további szép napot.Üdv.benari

klivi
klivi / klivi Tue, 2011-02-01 13:17

Amikor kinyújtom, a széle kicsit vastagabb marad (ki lehet a szélét is nyújtani teljesen vékonyra), feltekeréskor ez kerül belülre, ettől vastagabb a közepe sütés után. :)

benari
benari Tue, 2011-02-01 12:07

Nagyon szép,biztosan finom is,de mivel még soha nem készitettem rétest,szeretném megkérdezni mitől lesz középen vastagabb a tészta, ha vékonyra kell nyújtani?Lehet,hogy butaságot kérdezek,de szeretném,ha valaki megosztaná velem.Köszönöm.benari

klivi
klivi / klivi Tue, 2011-02-01 07:35

Köszönöm mindenkinek a dícsérő szavakat. Örülök, hogy ekkora sikert aratott. Igyekszem egyre több receptet feltölteni, raktam is fel jópárat, de sajnos van ami már lassan egy hónapja várakozik. :(
"öregnémbernek" csak annyit a sütésről, hogy hagyományos gázsütőben sütök, nem tudom megmondani hány fokon, olyan 5-ös fokozaton. A konyhaasztalom 90x90-es, de nem nyújtottam egészen a széléig, az sem jó, ha túl vékony a tésztája.
Kívánok mindenkinek jó sütést-főzést!
Üdv.
Lívia

zarandok
Vera111 / zarandok Mon, 2011-01-31 23:21

Zalai (Göcsej) lévén ismerem én is a kelt rétest, de ezzel az ízesítéssel még soha nem találkoztam. Mák és meggy... Hmmmmm... Mennyei kombináció!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-31 21:57

Ez pont úgy néz ki mint amilyet a párom nagymamája szokott készíteni. Nekem a kedvencem a cukros-fahéjas. :) Ja,és Somogyba is azt hiszik,hogy ez tipikus somogyi rétes. :))

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2011-01-31 21:38

Kedves Klivi! Bár már mindent elmondtak előttem a többiek, én sem tudom szó nélkül hagyni ezt a gyönyörűséget!:-) Nagyon szééép! Feltétlenül meg fogom sütni, isteni lehet! :-) Üdv: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-01-31 21:12

Kedves Klivi!
Gratulálok ehhez a nagyon jó recepthez és a csodálatos fotóhoz! Üdv: Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-01-31 20:43

Kedves Klivi! Csatlakozom a tetszésüket kifejezőkhöz, nagyon szép, és nagyon finom is lehet, ezért el is mentem rögtön! Gratulálok! Várjuk a többi recepted, a legjobbakat: Mrs Smith

öregnémber
öregnémber Mon, 2011-01-31 20:36

Hmm, nagyon finom lehet, el is mentettem, és láttam a nagymamámat annak idején, hogy nyújtotta a rétest. Mégis mekkora az a konyha asztal amin dolgozni kell, mert ha az enyém túl kicsi akkor ugye vastag lesz a tészta, ha pedig túl nagy akkor meg nagyon vékony, bár ez a kisebbik probléma. És még egy kérdésem lenne, hogy kb. hány fokra melegítsem elő a sütőt?
Üdv: Zsuzsa

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-01-31 18:53

Jesszus, de gyönyörű! És nagyon finom lehet!
Már sasollak egy ideje, tetszenek a receptjeid.
A svéd húsgolyó is kifogástalan volt, na de ez!...Ez egy költemény.
Gratulálok!
Eszter

1004
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 40 dkg
élesztő 4 dkg
tej 5 dl
cukor 2 ek
0.5 teáskanál
tejföl 2 ek
disznózsír 3 ek
tojás 1 db
mák 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 1 kk
vaníliás cukor 2 csomag
meggy 50 dkg
disznózsír 3 ek
tejföl 2 dl