Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos rétes 2.

Meggyes-mákos rétes 2.
Meggyes-mákos rétes 2.
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a rétes szinte minden héten az asztalon van. Mindenféle töltelékkel (túró, alma, gyümölcsök) mindenki kedvence.
Ezt a receptet a nagynénémtől tanultam, és azóta is szívesen készítem.
Azelőtt a hagyományos nyújtott rétesemet nem mindig sikerült úgy elnyújtani, mint ahogy szerettem volna. Ez a recept viszont mindig sikerül, és ha az ember jó vékonyra sodorja, nem veszi észre senki, hogy nem nyújtott rétest eszik.
A meggyes-mákos a kedvencek közé tartozik, igaz nem lehet belőle sokat enni, mert könnyen megfekszi az ember gyomrát.
 

hozzávalók / 4 adag

A rétestésztához

A töltelékhez

A tetejére

A tepsi előkészítéséhez

ajánlat

Desszertnek, de akár önálló főfogásnak is megállja a helyét egy tartalmas leves mellé.
A tésztát lehet a fagyasztóban előre készíteni, és így bármikor gyorsan elkészíthető. Mire felenged, elkészül a töltelék.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és rugalmas lágy tésztát dolgozunk ki. Ha nagyon ragad, teszünk még hozzá lisztet.
  2. 3 cipóra osztjuk a tésztát és betesszük a fagyasztóba.
  3. A töltelékhez kimagozzuk a meggyet, és lecsepegtetjük. Ledaráljuk a mákot, összekeverjük a cukorral, a búzadarával és a fahéjjal. A cukrot és a fahéjat ízlés szerint adagoljuk.
  4. A tésztacipókat lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk.
  5. Rászórjuk a meggyet és meghintjük a mákos-darás-cukros keverékkel.
  6. A tészta széleit visszahajtjuk, és gyorsan feltekerjük a rudat.
  7. A tepsit előre kikenjük olajjal, és beleemeljük a kész rudakat.
  8. Megolajozzuk a rudakat, és nagy lángon pirosra sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 44 758
elküldve: 4
receptkönyvben: 411
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

koala
koala Wed, 2012-08-15 00:10

Elnezest a kesoi zavarasert!Holnap szeretnem kiprobalni ezt a retes keszitesi format is csak nem nem tudom hogy hany fokon kell sutni?Koszonom a segitseget elore is!

ymym11
Mimóza / ymym11 Mon, 2012-06-04 10:50

Köszönöm a választ,de közben már elkészítettem :-)...20-25 percre tettem be...majdnem jól tippeltem...,de valami isteni finom lett...3 főre készítettem és elfogyott az összes:-)...bár az igazsághoz hozzá tartozik,hogy bél poklosok vagyunk...illetve biztos,hogy rendszeres vendége lesz asztalunknak ez a könnyű és egyszerű finomság!Köszönet érte!

ymym11
Mimóza / ymym11 Sat, 2012-06-02 16:54

Üdv Mária!
Már alig várom,hogy megkóstoljam...viszont nem tudom mennyi időre tegyem fagyasztóba!?Köszönettel!

szteri
szteri / szteri Mon, 2011-06-13 20:16

Retes receptet kerestem, amit nem nyujtani kell. A Tiedet probaltam ki vegül. Lett belöle 4 rud cseresznyes, es 2 rud tejbegrizes.... Egyszerü es nagyon finom, tökeletes recept!!!

szteri
szteri / szteri Mon, 2011-06-13 21:39

Szia Vikicica!
A tejbegrizes retest meg a Deditöl tanultam. 2 rud reteshez fel liter tejböl rendes tejbegrizt fözünk, bele kb. 1dl tejföl es 1 tojas + mazsola aki szereti. Kihütjük, majd a kihült töltelekkel töltjük a reteslapot. Evökanallal rapötyögtetjük... Müködik sima bolti reteslappal is (mar probaltam :)) Nalunk az egyik kedvenc.

margo46
margo46 Fri, 2011-05-20 12:56

Ez az igazi rétes! A nagymamámé így nézett ki. Szinte érzem az ízét! Csodálatos!

suzysuzy
suzysuzy Fri, 2011-02-25 21:26

Megcsináltam ezt a rétest,hát valami isteni lett!
Bár kicsit kemény lett a tésztája,lehet sokáig sütöttem,
talán holnapra puhul majd a tölteléktől,de ízre isteni!
Legközelebb túrós-meggyest fogok csinálni!
Köszi a receptet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-12-11 22:45

Marika!Igazad van,már 2-3 napja kezdek észhez térni, a betegségből, még nem az igazi, a kedvem is lassan kezd vissza szivárogni a sütés és főzés mágiájához:-)))Már holnap megvesszük a fenyőt, aztán hétfőn nagy élelmiszer vásárlás, összeírtuk a lánnyal, mi hiányzik, persze, ami totál frissen kell majd, tej ,tejfel, kenyér, azt még az utolsó pillanatban is veszünk.Még csak egy-két süti receptjét találtuk ki a lányommal karácsonyra és szilveszterre.Még kell közölték, de mit???Ehhez próbáltunk listát állítani.Ételeket is most kezdem az agyamban kialakítani.Vacak dolog, ha a náthás,köhögéses-torokfájásos, hangelmenéses vírusos baj itt tombol két hete.:-(((Lassan gyógyulunk a lánnyal, neki már muszáj mennie hétfőn suliba, 6 napot hiányzott és az sok.Szép hétvégét.Én is beindulok , remélem, a konyhai tennivalókba mielőbb.:-)))Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-12-11 15:18

Nekem ez a Te réteseid , nagyon bejönnek!!:-))Köszi,elmentve.Éva-Anyóca Szép napot, itt szépen hull a hó!!:-))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-11 20:32

Köszi Éva-Anyóca! Itt is esik majdnem egész nap!
Ilyenkor szeretek én sütni,mikor kinn jó hideg van, benn pedig átjárja a házat a sütő illata és melege.
A jó vanília és fahéj illat ilyenkor sokkal jobb mint a nyári melegben. Puszi Marika

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2010-11-18 16:31

A búzadara mennyisége változó, mert attól függ mennyire nedves a töltelék.
Nem kell sokat rászórni, 2-3 kanállal. A cukor pedig ízlés szerinti, ki milyen édesszájú annyit tesz rá..

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-12 02:50

A cím és a leírás meggyes-mákosról szól, de a képen úgy látszik, mintha az egyik fele csak meggyes, a másik csak mákos lenne. Mi kell még a csak meggyes töltelékbe?

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2010-08-17 17:58

A tál egyik fele valóban csak meggyes, a másik a meggyes mákos.
Nem kell semmi, csak meggy, kevés búzadara, ízlés szerinti cukor, fahéj.

1362
finomliszt 30 dkg
cukor 5 dkg
vaj 8 dkg
tojás 1 db
tejföl 150 g
1 csipet
napraforgó olaj 2 ek
meggy 1 kg
mák 20 dkg
cukor 25 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
búzadara 3 evőkanál
napraforgó olaj 6 ek
napraforgó olaj 1 ek