Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére

Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére
Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legkedveltebb rétestöltelék a meggyes-mákos, egyáltalán nem véletlenül. A Veri az ördög a feleségét című magyar vígjátékban Kajtárné is készít ilyen rétest a vendégeknek, a tésztát pedig annak rendje-s-módja szerint ők gyúrják a konyhában, némi körtepálinka társaságában. Az ő tiszteletére íme egy házi tésztával készült meggyes-mákos rétesrecept, amivel garantált a siker, bárhová is készülünk vele.

hozzávalók / 12 adag

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

meggyes-mákos töltelék

  1. A tejet, a meggybefőtt levét, a cukrot és a mákot egy lábasba öntjük. Ha friss vagy fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor gyümölcslével, tejjel vagy vízzel helyettesíthetjük a befőtt levét.
  2. Elkezdjük összeforralni, közben hozzáreszeljük a citrom héját, és 5-10 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a meggyet és egy kevés keményítőt. Forralunk rajta egyet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  3. A tölteléket érdemes a tésztapihentetés alatt megcsinálni, a receptben pusztán azért került előbbre, hogy a tésztakészítés technikája egyben maradjon.

tészta

  1. A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük a két tojást, a kacsazsírt, a sót, az ecetet és a víz kb. kétharmadát. Elkezdjük összegyúrni kézzel vagy géppel, közben több adagban hozzáöntve a víz maradékát.
  2. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg fényes lesz és már nem ragad a kezünkhöz. Ez géppel kb. 10-15 percet vesz igénybe, kézzel hosszabb a folyamat.
  3. Rétesliszttel beszórt deszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd félbevágjuk, és kiolajozott tálcára helyezzük. A tetejüket is beolajozzuk, és folpackkal lefedve 1-2-3 órát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a meggyes-mákos töltetléket.
  4. Tiszta abroszt vagy terítőt teszünk az asztalra. A pihentetett tésztát (két részben) kézzel kezdjük nyújtani, olyan módon, ahogy a pizzát szokás. Eztán az abrosz közepére helyezzük a rétestésztát, majd a széleit óvatosan húzogassuk ki körbe-körbe haladva a tészta körül.
  5. Amikor már szép vékony, szinte átlátszó a tészta de még épp, hogy nem szakad, akkor tökéletes! A tésztát meghintjük pár csipet zsemlemorzsával és megspricceljük olvasztott kacsazsírral.
  6. A mákos töltelék kétharmadát-háromnegyedét egy sávban a tészta egyik oldalán felhalmozzuk, a többit pedig foltokban szétosztjuk a tészta többi részén.
  7. Az abrosz segítségével feltekerjük a tésztát, majd kettévágjuk. Mivel két adag tésztával dolgozunk, így összesen 4 tekercsünk lesz. A rétesek tetejét megkenjük zsírral, majd 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  8. A kész réteseket hagyjuk picit kihűlni, majd porckorral megszórjuk a tetejüket, és úgy szeleteljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 781
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: rétes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

házi rétes

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

595
mák 40 dkg
porcukor 15 dkg
tej 5 dl
meggylé 2 dl
citromhéj 2 citromból nyert
étkezési keményítő 2 evőkanál
meggybefőtt 75 dkg
rétesliszt 35 dkg
finomliszt 25 dkg
kacsazsír 2 ek
tojás 2 db
2 csipet
ecet 1 ek
víz 2 dl
kacsazsír 6 ek
porcukor 2 ek