Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos torta grízkrémmel

Meggyes-mákos torta grízkrémmel
Meggyes-mákos torta grízkrémmel
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fortélyok: Fondantos bevonat nélkül elég fél adag grízes krém, a tetejére és az oldalára nem szükséges. Ha fondantos, a fondantot előre készítsük el. A mákos lapoknál vigyázzunk, hogy a széleik ne sérüljenek meg. A grízes krémet hagyjuk rendesen kihűlni, mert megolvaszthatja a vajat.

hozzávalók / 6 adag

A piskótalapokhoz

A grízes krémhez

A meggyes krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Mák minden mennyiségben :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítés: Előkészítünk 4 db 26 cm-es sütőpapírformát (rajzolunk 4 db 26 cm-es kört 2 cm-es kerettel, és kivágjuk őket). Tortaformákat is használhatunk. Bemelegítjük a sütőt.
  2. A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan (lyukas fakanállal) belekeverjük.
  3. A habot 4 lapban a sütőpapírokra, vagy a tortaformákra eloszlatjuk, elkenjük úgy, hogy kb. fél cm vastag legyen. Két lapot sütünk egyszerre, körülbelül 20 percig. Amikor halványbarna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk kihűlni.
  4. A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
  5. A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t (ha kevesebb, vízzel pótoljuk).
  6. Összekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük, besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet. Hagyjuk kihűlni.
  7. A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, vagy vanília kivonattal, a citromhéjjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
  8. Összeállítás: A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap - fél adag grízes krém - mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap. Ha nem kerül rá fondant, készen is vagyunk. Lehűtjük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
  9. A fondant borítás előtt a tetejét és az oldalát bevonjuk a grízes krém másik felével, és lehűtjük.
  10. A fondantot átgyúrjuk, kinyújtjuk és beborítjuk vele a tortát. A kiegészítőkkel díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 9 885
elküldve: 10
receptkönyvben: 139
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

poppy seed

Mióta szakács: 2012.11.04.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Sió receptverseny
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejbegrízkrémes máktorta meggyel, máktorta grízes krémmel és meggyel, meggyes máktorta tejbegrízes krémmel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judith75
Judith75 Mon, 2012-12-03 18:13

Ez a torta nagyon jól néz ki,és biztosan nagyon finom is.A héten el fogom készíteni.Köszi a receptet!

1561
tojásfehérje 10 db
cukor 35 dkg
mák 35 dkg
tej 6 dl
búzadara 6 evőkanál
vaj 20 dkg
porcukor 14 dkg
citromhéj 2 citromból nyert
vanília 1 db
meggy 80 dkg
meggylé 3 dl
étkezési keményítő 6 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 0.5 kk
szegfűszeg 0.25 kávéskanál
vanília 1 db
cukor 3 ek
cukorfondant 70 dkg
színes cukorka 2 ek