Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mandulás kalács

Meggyes-mandulás kalács
Meggyes-mandulás kalács
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A meggyet akartam elhasználni, mert lassan itt az új, és még van tavalyi, de nem akartam már meggyes pitét sütni... Azt majd a frissből. :-)

A meggy-mandula kombináció viszont egész jó, olyan "bon-bonos". :-)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

A díszítéshez

A forma kikenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétszínű tésztát külön kelesztjük, ezért két edényben dolgozunk. Az egyik edénybe tesszük a langyos tej és élesztő felét  felfuttatjuk, majd hozzáadunk 2 ek cukrot, 1 tojást, 1/2 ek mandulaaromát, 4 dkg szeletelt mandulát, 5 dkg olvasztott vajat, végül 20-22 dkg liszttel sima tésztává gyúrjuk.
  2. A másik edénybe tesszük a maradék tejet és élesztőt, felfuttatjuk, majd hozzáadunk 3 ek cukrot, 1/2 ek mandulaaromát, 4 dkg szeletelt mandulát, 5 dkg olvasztott vajat, 1 tojást, 3 dkg kakaóport, 30 dkg pincés meggyet és a maradék (20-25 dkg) lisztet. Jól összegyúrjuk, és a másik tésztával együtt pihentetjük egy órát.
  3. Ha pihentek, kinyújtjuk mindkét tésztarészt, és a fehérre tesszük a barnát, feltekerjük, és olajozott formába tesszük (nagyobb gyümölcskenyér formába tettem, de a kuglóf forma is nagyon jó), majd pihentetjük 30 percet.
  4. Ha pihent, 50 fokra melegített sütőben még pihentetjük 30 percet , majd feltekerjük a sütőt 175 fokra, és kb. 40 perc alatt sül szép pirosra.
  5. Ha megsült, elkészítjük a mázt a tetejére: a tojásfehérjét kikeverjük az 5 ek porcukorral, majd a forró kalácsra öntjük, megszórjuk a maradék mandulával. Kb. 5-10 perc alatt megköt a máz, és ha kicsit hűlt, szeletelhető. 
  • sütési hőfok: 175°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 640
elküldve: 4
receptkönyvben: 170
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás kalács, meggyes kalács, mázas kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-10-06 05:58

Nagyon jól néz ki Timcsó!!! Egyszer kipróbálom! Minden jót, várom az újabb receptjeidet :)

Timcsók
Timcsó / Timcsók Wed, 2012-05-23 22:45

Szia Mariad!
A pincés meggy is amolyan meggybefőtt, magozott cukrozott meggy amit hagynak állni egy éjszakát, leszűrik a levét és úgy teszik el üvegbe...legalábbis erre mifelénk:-)
Szerintem a sima meggybefőtt is tökéletes hozzá!

mariad
mariad Wed, 2012-05-23 18:48

Köszi a receptet de nem tudom hogy mi a pinces meggy? nekem most csak meggy beföttöm van azzal is jo lesz?
üdv Mariad

645
tej 2 dl
tojás 2 db
élesztő 4 dkg
cukor 5 ek
vaj 10 dkg
mandula 8 dkg
mandulaaroma 10 ml
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
meggy 30 dkg
finomliszt 45 dkg
1 csipet
tojásfehérje 1 db
porcukor 5 ek
mandula 2 dkg
napraforgó olaj 1 ek