Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes pite Margó konyhájából

Meggyes pite Margó konyhájából
Meggyes pite Margó konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor az első, igazi nagyszemű meggy megjelenik a piac asztalain, akkor ez a pite a "szezon" nyitó meggyes süti nálunk! :))) Gőzölgő vaníliás illat lengi be a konyhát miközben sül, omlós, édes, és a tetején lévő morzsa miatt ropogós is egyben! Vállalkozóbb szelleműek egy gombóc vanília fagyival is társíthatják! :D

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval linzertésztát gyúrunk és hűtőbe tesszük.
  2. Miután a tészta megdermedt, a 2/3-át egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát (a fenti sütemény egy sima tortaformában készült, ilyenkor a forma oldalára is simítsünk egy kevéske tésztát). Előmelegített sütőben 200 °C-on elősütjük 8-10 perc alatt.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket, a hozzávalókat összekeverjük és a sütőből kivett, még meleg tésztaaljra igazítjuk, egyenletes vastagságban.
  4. A maradék fagyos tésztát almareszelővel a tetejére reszeljük, ezután ismét a sütőbe tesszük és 20 perc alatt készre sütjük (ha éppen van otthon egy marék dió, akkor azt durvára vágva a tetejére szórjuk, de enélkül is kiváló a végeredmény:)))
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 42 370
elküldve: 35
receptkönyvben: 846
elkészítve: 38/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó

Mióta szakács: 2010.10.24.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Mami meggyes pitéje, meggyes pite, vajas pite meggyesen

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mkangel
mkangel Sun, 2016-07-17 11:09

Isteni lett :-) igaz kb 35 percig sütöttem 20 helyett, de ez a sütőn is múlik. Köszönöm, biztosan máskor is el fogom készíteni!

Bregya
Bregya / Bregya Mon, 2015-11-02 12:34

Sajnos nekem sem sikerült! A tésztából szerintem min. 1 tojás hiányzik, a tésztát alig lehetett kinyújtani, szétszakadt teljesen. Valamint a sütési idő is kevés szerintem, 10 perccel tovább sütöttem, mégis félig nyers maradt.
Amúgy az íze finom, még kísérletezni fogok vele!

dzsinus
dzsinus Sat, 2014-06-21 19:45

Én ma sütöttem meg, az alja nem sült át teljesen, de ez a sütő miatt lehetett, mert hőlégkeveréses. Nagyon fincsi, így is el fog fogyni, diót is tettem a tetejére, ami mégjobban feldobta az amúgy is harmónikus ízvilágot.

flava
flava Wed, 2014-06-11 17:03

Ez tetszik kifogom probalni ha cseresznyehez jutok. Nallunk nincs meggy csak befott formaban az is jo? Ha jol lecsopogtetem? Vagy inkabb csak friss gyumolcs?
De ez lessz az utolso magyar pie recept amivel probalkozok mert eddig egyik sem jott ossze. Meg az sem ami allitolag Amerikai akart lenni.

Valahogy az itteni pite receptek mind sikerulnek a Magyar meg nem . : /

Morgan
Margó / Morgan Wed, 2014-06-11 17:27

Huuuuu.... akkor nagyon drukkolok, hogy ez sikerüljön, de miért is ne sikerülne tökéletesre!!! :))))
Jó hozzá a befőtt, úgy ahogyan írtad, le kell csepegtetni.
Még egy "tanács", ha úgy látod, hogy a tészta nem akar rendesen összeállni, akkor tegyél hozzá egy két evőkanál jeges vizet.
Szorítok, hogy ne ez legyen az utolsó itthoni pite!!! :))))
Üdv.: Margó

Szatyi
Szatyi Wed, 2014-01-29 19:25

Segítség! Kb.30x45-ös tepsibe elég 1.5 adag vagy duplázzak?Köszönöm :-)

Morgan
Margó / Morgan Thu, 2014-01-30 11:23

Szia! :)
Én szívem szerint megdupláznám!!!
Remélem még nem késtem le!
Jó sütögetést!
Üdv.: Margó

gaborkarola
gaborkarola Mon, 2013-07-08 22:44

Nekem sajnos egyáltalán nem sikerült. Se a tésztát nem lehetett gyúrni, se nyújtani , se reszelni, mivel morzsa maradt, nem állt össze, fagyasztás után se :-(. Linzer tészta tojás nélkül? Amikor sütés után kihűlt, szépen kiválogattam belőle a meggyet és tettem bele tojást meg némi tejfölt, így már lehetett gyúrni. Talán így jó lesz.
Vagy mert talán kevesebb meggyet tettem bele és több kekszdarát, a gyümölcs leve nem segített összeállítani a tésztát?
Szerintetek mit rontottam el, ha a recept jó? Vagy nem hiányzik belőle egy-két hozzávaló? :-(

Morgan
Margó / Morgan Tue, 2013-07-09 08:30

Nagyon, nagyon sajnálom hogy nem sikerült...... kipróbált recepteket teszek fel, próbálom végig gondolni, hogy mi lehetett a hiba!
A receptből nem hiányzik semmi, talán azt még beleírom, hogy finomliszttel (BL55) szoktam linzert sütni.
Tojássárgája nélkül készülhet linzer, sőt tejföl nélkül is, én a lisztre gyanakszom ebben az esetben, tehettél volna bele egy-két kanál hideg vizet, hogy összeálljon, de többet semmiképpen.
Lehet hogy félreérthetően írtam le, de a fagyasztóba csak akkor teszem, ha szorít az idő, és nincs idő arra, hogy simán csak lehűljön, a nyújtás előtt.
Az hogy kevesebb meggy került bele, nincs összefüggésben azzal, hogy a tésztád nem állt össze, a kekszmorzsa pedig a sütés közben keletkező gyümölcslé felfogását szolgálja.
Ha gondolod nézd meg ezen a linken, fázis fotókkal tettem fel, itt látható maga a tészta állaga is: http://www.desszert.eu/meggyes_pite_recept
Remélem nem ment el a kedved az egésztől, mert igazán finom kis pite ez! :)
Szép napot kívánok!
Margó

Morgan
Margó / Morgan Fri, 2012-08-31 10:38

Nagyon, nagyon köszönöm.... remélem sokan kedvet kaptak, és elkészítették!!!! :)))

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-07-01 11:54

Ezt a jo megoldast en is szoktam alkalmazni az ilyen linzertesztaknal mivel egyebkent a felso lapot eleg bajos olyan nagyra kinyujtani. Altalaban szana-szejjel szokott nekem szakadni. Lehet, hogy csak nekem, de en is igy talaltam a legkonnyebbnek. Az alsot azt konnyu, mivel csak belesimitjuk a tepsibe vagy a formaba. Egyszeru es finom. Jo sutogetest mindenkinek.
Veronika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-06-17 18:06

Mesés és guszta, el szeretném készíteni, remélem, sikert aratok vele!
Szép nyári vasárnap délutánt!

Éva-Anyóca

Morgan
Margó / Morgan Sun, 2012-06-17 20:27

Kedves Éva!
Nálunk bekerült a favoritok közé..... egyszerű, és Isteni az íze!!! :)))
Szép estét kívánok!
Margó

Jeny
Jeny Sun, 2012-06-17 16:20

megsütöttem nemrég...és gyönyörű lett és nagyon finom..:) köszi!

Morgan
Margó / Morgan Sun, 2012-06-17 20:21

Jeny, én köszönöm és nagyon örülök neki, remélem bekerül a családi kedvencek közé!:)))

743
porcukor 5 dkg
vaj 25 dkg
finomliszt 37 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
meggy 80 dkg
kekszmorzsa 10 dkg
cukor 8 dkg
fahéj 1 késhegynyi