Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-pudingos sütemény székely módra

Meggyes-pudingos sütemény székely módra
Meggyes-pudingos sütemény székely módra
60 perc / előkészület: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet még dédnagymamámtól tanultam meg, a neve: egyensúlysütemény. Sokkal jobban szeretjük, mint a piskótát, és az elkészítése is jóval egyszerűbb. A tésztája jó, ha bármilyen krémes vagy gyümölcsös édességet szeretnénk, még tortának is tökéletes. 

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Krém

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. A meggyet kimagozzuk. Megcukrozzuk. És ráöntjük a citrom levét.
  2. Állni hagyjuk körülbelül 20 percet.

Tészta

  1. A tojásokat külön edénybe szétválasztjuk.
  2. A tojássárgáját kikavarjuk a cukorral (ha porcukorrá őröljük, hamarabb elolvad), addig kavarjuk, míg megvilágosodik a színe.
  3. Ezután apránként hozzáadagoljuk a lisztet, tejet is öntünk hozzá, hogy megfelelő legyen az állaga (ne legyen híg, mert a tojáshab is hígítani fogja).
  4. Ha megvagyunk, a sütőport is hozzákeverjük.
  5. Ezután felverjük a tojásfehérjét, és egynegyed részét hozzákavarjuk a tésztához (hogy meglágyítsa), majd a maradék háromnegyed részt is óvatosan hozzákavarjuk.
  6. A tésztamasszát beleöntjük a tepsibe, és rárakjuk a meggyet is.
  7. Mehet a sütőbe!

Krém

  1. A pudingport hideg tejjel (körülbelül 2 dl) csomómentesre kavarjuk, és hozzáadjuk a cukrot és egy darab tojássárgáját.
  2. Eközben odarakjuk főni a tejet (a maradék 8 dl-t).
  3. Ha megfőtt, levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a pudingot.
  4. Lassú lángon tovább főzzük, állandó kavargatás mellett.
  5. Ha megfőtt, megvárjuk, míg kihűl.

Összekészítés

  1. Ha megsült a tészta, megvárjuk, míg kihűl.
  2. Majd kettévágjuk, és lelocsoljuk a rumaromával (rumeszenc).
  3. Az egyik lapot megkenjük a pudingkrémmel, majd a másikat rátesszük.
  4. A tetejét megszórjuk porcukorral.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 3 515
elküldve: 0
receptkönyvben: 78
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Incsifincsi

Mióta szakács: 2018.01.25.
29 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krémes sütemény, meggyes sütemény, egyensúlysütemény, pudingos sütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyisszti
nyisszti Sun, 2018-07-22 20:15

Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy mekkora tepszibe kell csinálni?

Vidonka
Incsifincsi / Vidonka Mon, 2018-08-06 15:35

Kedves nyisszti, kései válaszomért elnézésedet kérem. A tepsi mérete 30x40-es, de ha kisebb tepsiben sütöd, úgy is jó (ha magasabb), de nagyobb tepsibe semmiképp ne süsd.

1248
tojás 6 db
cukor 40 dkg
finomliszt 40 dkg
sütőpor 1 csomag
tej 2 dl
rumaroma 5 ml
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 1 l
cukor 6 ek
tojássárgája 1 db
meggy 20 dkg
cukor 4 ek
citromlé 0.5 citromból nyert