Meggykeszőce- Meggyleves 4. recept

Meggykeszőce- Meggyleves 4.
Meggykeszőce- Meggyleves 4.
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (57)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meggylevest többféleképpen készíthetünk. Az egyik legegyszerűbb változatát a meggykeszőcét, még gyerekkoromban kóstoltam dédnagypapám húgánál, aki régi családi szokás alapján készítette. Hideg volt, sűrű és savanykás. Igazi üdítő eledel meleg nyári napokon. A meggykeszőce egy régi paraszti étel, melynek elkészítését nem bonyolították a nyári dologidőben. A magozott meggyet megfőzték, lisztes vagy lisztes-tejfölös habarással sűrítették, kevés cukrot adtak hozzá. Hűtve fogyasztották. Ennek a hideg meggylevesnek egyszerűségében rejlik a varázsa.


hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
diéta: tojásmentes
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

meggykeszőce
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A magozott meggyet egy kisebb fazékban a cukorral és a vaníliás cukorral átpároljuk 5 perc alatt, majd 1,5- 1,8 liter vízzel felöntjük és kb. 15-20 percig főzzük.
  2. A lisztet 1 dl vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, vízzel vagy a meggyleves levével kicsit hígítjuk, a leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kevergetjük.
  3. Addig főzzük lassú tűzön, míg besűrűsödik.
  4. Hűtve fogyasztjuk.
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 162 076
elküldve: 27
receptkönyvben: 1 058
elkészítve: 79/103
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (57)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nananyó
Nananyó cs, 2017-07-27 21:18

Artemisz, bocsánat! Nem Te írtál a lisztes csomókról, hanem vitamin 51. Elnézést kérek. Nananyó

Nananyó
Nananyó cs, 2017-07-27 21:08

Kedves Tündér, Jó nagy vihart kavart a meggykeszőcéd! Gratulálok hozzá! Megfigyeltem, hogy a legegyszerűbb ételek váltják ki az indulatokat, érzelmeket. Ez nem is lenne baj, csak az intolerancia az ami feldühít. Fanyalgók, tessék tudomásul venni, hogy sokfélék vagyunk, sokféle ízléssel! Nem mindenkinek a szőke, izmos kékszemű pasik kellenek! Elkelnek az ettől eltérőek is! Alacsony, kicsit vékony, már kopaszodó, stb. Így van ez az ételekkel is. Én egyszer spenótot főztem, vittem a lányoméknak, és mondtam, hogy hiába, én nem tudok olyan finom spenótot főzni, mint amit az Anyu főzött. Anyu! Nincs ennek a spenótnak semmi baja, nagyon jó, mondta a lányom. Ő ezen nőtt fel, neki az enyém igazi. Mindenkinek más az igazi, ehhez annyi minden hozzájárul, személyek, körülmények, illatok, a hozzájuk kapcsolódó érzések, történések, emlékek. Milyen szerencsés az, aki emlékezhet a dédnagypapa húgára! Van aki a nagyszüleire sem emlékezhet. De emlékei -ételekre is- mindenkinek vannak, még a "nyócker panelban felnőtt gyerekeknek is. És gyerekkorban másként éhes az ember/gyerek, ezt ne felejtsük el! Artemisz ír a lisztes habarás csomóiról. Ehhez egy megtörtént eset: nagynéném barátnője megkérdezte a két gyerekét, hogy mit főzzön, jó lesz-e a meggyleves. A két gyerek kórusban mondta, hogy jó, de nokedli is legyen benne, mint a múltkor. Mi volt az a nokedli? A habarás lisztcsomói. Nagynéném mesélte, hogy a barátnője nagyon restellte, hogy milyenre sikeredett a korábban főzött levese, de a gyerekeinek -már nagyszülők- ez a mai napig egy szívmelengető emlék. Ezt vegyétek figyelembe, amikor kritizáltok, fanyalogtok! Jó sütést-főzést kívánok, Nananyó

Artemisz
Artemisz k, 2017-06-20 15:12

Kedves Tünde, igen, a régi paraszti világban (de az úriban sem) nem volt még pudingpor. Meg azt is tudom, hogy az az egyszerű, csak lisztes-cukros meggyleves, amit a Nagymamám főzött cigánymeggyből (apró szemű, fekete), az (ott és akkor) ezerszer finomabb volt, mint a mai pudingosok... :)
Ja, és nem volt semmilyen kézi vagy gépi csoda-keverő, mégis tükörsima, csomómentes volt... :)

zom0and
zom0and sze, 2016-06-29 12:02

Abbahagyhatatlan... tökéletes recept! Szerintem mindenki próbálja ki így, nem fogja ezután máshogy készíteni! ☺

gamica
gamica h, 2015-07-06 20:37

Végigolvastam a hozzászólásokat és kizárólag azért állok be a sorba, mert ÉN ÉRTEM, amit Tündér ír, ugyanis tanyai kislány korom óta imádom a megykeszőcét, amit pontosan az különböztet meg bármilyen meggylevestől, hogy nem tartalmaz semmi mást, csak cukrot, meggyet (lehetőleg cigánymeggyet, nálunk magozatlanul), vizet. A mi vidékünkön is kizárólag liszttel, se nem túl vékonyra, se nem túl sűrűre habarva készítjük. Minden egyéb: fűszerek, puding és nálunk a tejföl is elviszi a receptet egy másik irányba, az már más étel.
És ami nálunk a koronája volt (és az a mai napig): lapos, kb. 2X2 cm-es , 0,5 cm vastag kenyérlapocskákra forrón ráöntve, majd jól behűtve. Amire kihül, a kenyér magába szívja ezt a sűrű szaftot. Valami mennyei édesség! Abbahagyhatatlan.

Artemisz
Artemisz k, 2017-06-20 14:40

Igen, a cigánymeggyből az igazi... Drága Nagymamám is úgy csinálta, hogy csak liszttel, cukorral... anno a tejföl luxus lett volna bele... És isteni volt...

Tüncy20
Tüncy20 szo, 2014-07-26 14:39

lenne egy kerdesem, mi van akkor ha meggybefotet akarok hasznalni , akkor valami valtozik a recepten?

gamica
gamica h, 2015-07-06 14:58

Sajnos befőttből nem lehet igazi keszőcét csinálni :-(.

Csiprity
Csiprity sze, 2014-06-11 10:06

Szia!
Köszönöm a receptet! Ez az első meggylevesem, amit én készítettem, és nagyon finom lett. Nagyon egyszerű, nem is lehet elrontani.

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 cs, 2014-03-06 22:44

Kedves Tündér!
Ahogy a férjem kihúzza a lábát itthonról, már szaladok is a kamrába a nyáron eltett meggyért. 4 literes fazékkal szoktam készíteni a Te recepted alapján. Kicsit kevesebb, és beteg liszttel (szénhidrát-csökkentett), és édesítővel. Alaphangon 2 nap alatt megesszük a kislányommal. Viszonyításképp: ő másfél éves, én 50 kg. Szóval nem egy "nagyétkű" család :) DE EZ A LEVES!!! Még reggelire is ezt eszem :))) Nagyon köszönöm a receptet!!! :))

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2013-04-24 09:30

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.04.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

TörökMónika
Móncsika_11 / TörökMónika v, 2012-09-02 16:49

Szia! Nagyon köszönöm a receptet, nagyon finom lett! Én félig édesítőszerrel csináltam, de így is nagyon jó, és jobb mint ahogy anyukám szokta csinálni! :)

junor
junor szo, 2012-07-21 12:00

Isteni fincsi.
Már többször megcsináltam, nagyon bejön.
Én összekevertem szilvával, érdemes megkóstolni.
Üdv.

hangya68
hangya68 k, 2012-07-10 12:12

Tavaly fedeztem fel ezt a receptet. Azóta többször is elkészítettem, az én ízlésemhez tökéletesen passzol. Valóban, az egyszerűségében rejlik a varázsa. Most is ott figyel a hűtőben, este az lesz a vacsorám. Kár, hogy a páromat nem tudom rávenni a kóstolásra. Anyukámnak viszont mindig viszek belőle, és ő is jóízűen befalja :-)

Dudás Lászlóné
Dudás Lászlóné v, 2012-06-17 14:25

igy az igazi a meggyleves tejföllel ,kis szegfüszeggel lehet egy kis egész fahéj is bele természetesen magozott a meggy v.cukor és izlés szerint cukor

balintmonika
balintmonika v, 2012-06-03 21:01

A lányom eddig nem szerette a meggyet.Nem kis munkámba telt,míg rábeszéltem,próbálja ki a meggykeszőcét.Legnagyobb meglepetésemre oly nagyon ízlett neki,hogy egy emberes adagot megevett belőle.Kell ennél több dicséret?!

Maja50
Maja50 v, 2011-06-19 11:18

Köszönöm a receptet . Nagyon finom lett a megyleves vaniliáspuding porral be habartam szuper jó lett !

f.sandorne
f.sandorne h, 2010-07-26 10:02

Én a tejfölbe teszek puncspudingport és isteni finom tőle!
Persze ez függ attól is hogy ki milyen sűrűre szeretné csinálni. Gyermekeim így szeretik.

zsuzsi965
zsuzsi965 v, 2010-07-25 17:20

Elolvastam mert nem tudtam, mi a búbánat aza keszőce. De továbbra is úgy fogom főzni a meggylevest ahogy szoktam. Ennyi.

zsuzsi965
zsuzsi965 szo, 2010-07-24 13:59

Köszi a jótanácsokat, de naygon finom meggylevest tudok főzni. Meg pudingot is. Keszőcét meg nem fogok.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok cs, 2010-07-22 16:55

Kedves Vitamin51! Mint ahogy írtam , aki szereti használja a pudingot...A meggykeszőce, egy régi paraszti étel, sűrűsége miatt van ahol nem is a levesekhez sorolják, hanem inkább a mártásokhoz, amit nyáron hűsítőként fogyasztottak.Az eredeti változat soha nem készült pudinggal (de mindezt, már leírtam. Mint ahogy azt is hogy, a puding szeretete ízlés dolga. Tehát egyről beszélünk...:)
Tündér

vitamin51
vitamin51 cs, 2010-07-22 08:41

Fura ez a pundiggal szembeni ellenszenv, ami valóban ízlés kérdése. Szerintem aki a pudingot szereti semmivel nem elvetemültebb, mint aki fehérlisztes habarással szereti, mert nem sok a különbség. Érdemes megkóstólni mindkét változatot és aztán eldönteni, kinek mi jön be inkább. Egy biztos, pudinggal sokkal selymesebb az állaga és az íze is finomabb. Aki nem szereti a mű gyümölcs ízeket, vanÍliás pudinggal is készítheti. A bőrősödés nem azért van, mert pudinggal készült a leves, hanem az arányokkal lehetett a gond, nekem sosem bőrősödik be, pedig miután egyszer megkóstoltam a pudingos változatot, azóta mindig pudingot használok. A sima liszttel viszont mindig bajban vagyok, bármennyire vigyázok vele, sosem sikerül az apró csomósodást elkerülnöm :-(
Ízes kalandok nagyon jó a recepted, semmi gond nincs vele és neked nem is kell szeretni a pudingot, szerintem senki nem azt írta, csupán javasolták ezt a változatot, pl. ettem már olyan gyümölcslevest vagy mártást is, ahol tejszínes liszttel habarták be. Rengeteg jobbnál jobb változat, az ízek fokozása határtalan, mindenki találhat igazán kedvére valót!

lilibe
lilibe v, 2016-08-07 12:04

én is tejszínnel és étkezési keményítővel készítem

simonani
simonani / simonani p, 2010-07-23 10:00

Én azt ajánlom, próbáld meg keményítővel, vagy rétes liszttel! Hidd el sikerülni fog.

zsuzsi965
zsuzsi965 sze, 2010-07-14 18:51

Próbáltam már pudinggal is, gusztustalan bőrös lett a teteje. Tejföl és egy nagyon kevés liszt, nálunk ez a nyerő. Igaz, nem keszőce, csak leves, de finom....mmm

simonani
simonani / simonani p, 2010-07-23 09:53

Zsuzsika! gondolom főztél már pudingot! Azt addig kell - nem egyfolytában - kevergetni, míg meg nem hűl szobahőmérsékletre. Nos ezzel a levessel is így kell bánni. De jobb, ha folpackkal, vgy fóliával lezárod, mint egy főzött krémet, és nem fog megbőrösödni.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok sze, 2010-07-14 13:02

Simonani! Sokan készítik pudinggal a gyümölcslevest. Mint írtam ez ízlés dolga, aki úgy szereti készítse úgy;) Én nem szeretem pudinggal.... (A meggykeszőcét - egyszerű paraszti étel lévén - feltételezem , nem pdingporral készítették... Ahogy Yncy is írta, több helyen még tejföl sem, csak egyszerű lisztes habarás került bele.)

simonani
simonani / simonani p, 2010-07-23 09:55

Nos nem bírálni akartalak.... Anyukám és nagymamám is így készítették, mert akkor még a mesében sem volt pudingpor. Csodálatos volt! Csak elmondtam, hogy és így szoktam csinálni-
bocsi ha félreérthető voltam!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2010-07-14 09:23

Sziasztok ... köszönöm a receptet, ma ebben a forróságban ez lesz az ebéd :)

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok sze, 2010-07-14 08:09

Séf bácsi!
Hááát ízlés dolga!(Én nagyon nem szeretem a mű ízű pudingporokat, nem rontanám el vele a meggykeszőcét;) de aki szereti használja nyugodtan. Süteményekhez sem használok pudingport, tojásból, tejből főzök krémet:)

Yncy! Igen, készíthető csak lisztes habarással is, ahogy írtam. Felénk is készítették lisztesen és tejfölösen is.

Tündér

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-07-13 22:13

Próbáljátok meg tejfel nélkül ,mert mifelénk az már a megy leves kategóriát üti.Tehát amikor már szép piros a színe a lének akkor veszek ki jó előre a bögrényit belőle és jól lehűtöm,majd liszttel csomó mentesre keverem és behabarom a kecőcét vele.Még annyit,hogy nem feltétlenül kell kimagozni a meggyet és a legeslegjobb a cigánymeggyből elkészíteni!Tehát meggy,víz,pici só ,ízlés szerint cukor és a habarás amit elmondtam ,hűtsétek le és egyétek jó étvággyal!!!

385