Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepetés gombóc

Meglepetés gombóc
Meglepetés gombóc
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos, nem sikerült teljesen gluténmentesre készíteni. Inkább gluténszegénynek mondanám, tulajdonképpen a 20 dkg-liszt csak, ami glutént tartalmaz. Első próbálkozásomkor a 20 dkg búzaliszt helyett rizsliszttel próbáltam ezt a tésztát, csak nudli alakban. Teljesen szétfőtt, és egy nagy masszahalom lett belőle, tehettem én bármennyi tojást bele! Ez a minimális gluténmennyiség 28 gombócra eloszlik, talán aki gluténmentes diétán van, nem eszik meg egyszerre úgysem 28 db gombócot! A kalóriákról már nem is beszélve! A csicsóka azért került bele, mert kevés volt a burgonya itthon - a zöldséges hétvége lévén bezárva, hát egy kicsit törtem a fejem, hogy mivel lehetne helyettesíteni a krumplit. "Szegény ember vízzel főz", a mondás szerint, én meg csicsókával. A csicsóka végül is a burgonyafélék családjába tartozik, csak édes. Kimentem a kertbe, vad áskálódásba kezdtem, és sikerült a hiányzó burgonyamennyiségnek megfelelő csicsókát kilapátolni. Ajánlom, hogy főzés előtt a csicsókagumó szárát teljesen vágjátok le. Egy kicsit hanyagul csak letörögettem, és 2-3 cm-es szárak a főtt gumón maradtak, összetöréskor tele vannak szálkás rost darabokkal - ez ehetetlen - le kell vágni róla. Igazán evés közben ért minket a meglepetés. Ezért is neveztem el Meglepetés gombócnak, mert a fele gombóc szilvás - a másik fele sárgabarackos töltetű, és csak evéskor derül ki, hogy mi is a töltelék.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Cukrot hinthetünk a tetejére, ill. savanykás gyümölcslekvárral is fogyaszthatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát és a csicsókát puhára főzzük, majd hámozás után krumplinyomóval pépesre préseljük.
  2. A lisztet, tojást, a hideg margarint, és a meghűlt burgonya és csicsóka pépet összedolgozzuk a sóval.
  3. A tésztát kinyújtjuk kb:1/2 cm-es vastagságúra, és kb.:10x10 cm-es kockákra felvágjuk.
  4. A kockákra ráhelyezzük a kimagozott és félbevágott sárgabarackot, vagy szilvát felváltva.
  5. Meghintjük fahéjjal és vaníliás cukorral.
  6. Majd a négy sarkát a tésztának ráhajtva a gyümölcsre kicsi "gombócokat" formálunk.
  7. Lobogó forró, sós vízben kifőzzük, 5perc alatt.
  8. A lenmagpelyhet 3 evőkanál olajon egy kicsit megpirítjuk, és a gombócokat megforgatjuk benne.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 063
elküldve: 0
receptkönyvben: 63
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Stella

Mióta szakács: 2010.03.20.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

barackos-szilvás gombóc, gombóc szilvával és barackkal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

orla
orla / orla Tue, 2011-08-09 20:54

Sajnos, aki lisztérzékeny, azon nam segít, hogy kevés a liszt!

1004
finomliszt 20 dkg
burgonya 30 dkg
csicsóka 30 dkg
tojás 1 db
margarin 10 dkg
1 csipet
sárgabarack 5 közepes db
szilva 5 közepes db
lenmag 30 dkg
napraforgó olaj 3 ek
fahéj 0 ízlés szerint
vaníliás cukor 1 csomag