Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepetéstojás

Meglepetéstojás
Meglepetéstojás
25 perc / előkészület: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hónapok óta kitaláltuk, hogy jópofa tréfa lesz tojásnak álcázott édességet tenni a húsvéti asztalra. Már az ál-sonka ötlete is körvonalazódik, de az egy másik történet lesz.

A képen 4 tojás látható: egy kézzel gerezdekre, egy tojásszeletelővel szeletekre vágott és egy békén hagyott, héjas tojás, no meg egy kakukktojás van, ez utóbbi nem ehető, de dekorelemként jól mutat (viaszbárány gyertya).

hozzávalók / 8 adag

A tojásfehérjéhez

A tojássárgájához

A tojáshéjhoz

ajánlat

Fenti mennyiségből 8 db "S" méretű tojás lesz.

A vaj és a folyékony összetevők miatt célszerű hűtőben tartani, és közvetlenül tálalás előtt elővenni.

Cukorbetegeknek: fenti mennyiségben tojásonként 15 gramm a szénhidrát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összetevőket gyorsan összegyúrjuk, külön a fehérjét és a sárgáját. Hűtőbe tesszük 1/2 órára.
  2. 8 darabra osztjuk a sárga masszát, és gombócokká gyúrjuk.
  3. A fehér masszát is 8 felé osztjuk, és a sárga gombócok köré ügyeskedjük, majd finoman tojásformává lapítjuk.
  4. Irány újra a hűtő.
  5. Ha még marad a lelkesedésből, akkor a héjához a darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, és beleforgatjuk a tojásokat (de legalábbis néhányat, a tálon jól fog mutatni, és ütősebb lesz a meglepetés).
  6. Felvágásnál ugyanúgy bánunk vele, mint az igazi keménytojással: előbb hosszában vágjuk félbe, majd lapjára fektetve vágjuk a gerezdeket (mint a fotón látszik, a tojásszeletelőt is kibírja).
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 634
elküldve: 2
receptkönyvben: 63
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: közepes
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

édes keksztojás, tojás alakú desszertgolyó, formatojás

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evapauer
Jolimami / evapauer Tue, 2013-03-26 23:40

Kedves Simy! Természetesen lehet porcukorral. Mi is azzal csinálnánk, ha nem szólt volna életünkbe a cukorbetegség... Ha porcukorral csinálod, akkor picivel több folyadék (a tojásfehérjéhez kiskanálnyival több tejföl, a tojássárgájához pár cseppnyivel több citromlé vagy limoncello) legyen benne, hogy gyúrható legyen. Sok sikert hozzá! Éva

Simy
Simy Tue, 2013-03-26 21:52

Nagyon ötletes, ki szeretném próbálni, de érdeklődnék, hogy folyékony édesítő helyett lehet porcukor is, mert mi nem szeretjük az édesítőket. Köszi! Simy

130
kekszmorzsa 10 dkg
vaj 2 dkg
tejföl 2 ek
folyékony édesítőszer 20 csepp
kókusz aroma 12 csepp
kekszmorzsa 5 dkg
vaj 2 dkg
folyékony édesítőszer 15 csepp
citromlé 0.5 dl
ételfesték 2 kávéskanál
kekszmorzsa 1 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 csipet