Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Melwy

Melwy
Melwy
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A melwy-t Marokkóban általában reggelire fogyasztják, én is ott ettem először, és nagyon megízlett, ezért itthon a családomnak is elkészítettem nagy sikerrel. Sokféleképpen lehet ízesíteni, én mézzel és sajttal kentem meg a tetejét, de nutellával vagy lekvárral is finom. 

Íze hasonló a nálunk ismert krumplilángoshoz, de a fogyasztásával vigyázzunk, rendkívül laktató. 

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Öntsük a tálba a lisztet, búzadarát, egy csipet sót és cukrot ízlés szerint. Adjunk hozzá egy bögre forró vizet, ami azonos méretű legyen, mint amivel a lisztet és a búzadarát kimértük. Kezdjük el gyúrni a tésztát, ha szükséges, akkor folyamatosan adjunk még forró vizet a tésztához, hogy jól gyúrható legyen. A tészta akkor lesz megfelelő, ha már nem tapad a tál széléhez.
  2. A tésztát körülbelül azonos nagyságú részekre választjuk szét, és hosszúkás (kb. 6-8 cm-es) és kb. két ujjnyi vastag formákat sodrunk belőle. Megkenjük a nyújtódeszkát vagy munkalapot olajjal, ahol pihentetni szeretnénk a tésztát, majd a hosszúkás tésztákat az olajozott részre tesszük, tetejüket is megkenjük olajjal, letakarjuk, és 30 percet hagyjuk pihenni (mert a búzadara elkezd dagadni).
  3. Megolvasztjuk a vajat és elkeverjük az olajjal. A pihentetést követően a munkafelületet megkenjük olajjal, és a kezünkkel elkezdjük szépen nyomkodó mozdulatokkal vékonyra nyújtani egyesével a tésztákat úgy, hogy a szélességük ne legyen nagyobb, hosszában nyúljanak meg. Amikor egy tésztát így kinyújtottunk, akkor megkenjük az olvasztott vaj és olaj keverékkel, majd megszórjuk búzadarával, ezt követően pedig feltekerjük a kinyújtott tésztát.
  4. A feltekert tésztákat egyesével felállítjuk úgy, hogy látható legyen a tészta spirális tekerése, és kezünkkel szépen összenyomjuk, ami révén lapos tésztát kapunk (de ne lapítsuk le teljesen), aminek a közepén megmarad a spirális forma. Ezeket újra félretesszük 30 percre pihenni ebben a formában.
  5. A munkalapot újra megolajozzuk, és egyesével kézzel kör formájúra nyomkodjuk a tésztákat. Miután kör alakúra nyomkodtuk a tetejüket újra megkenjük olajjal. Addig sütjük egy-egy oldalán, míg szép "aranybarna foltok" keletkeznek rajta. Serpenyőben vagy sütőben is kisüthetjük. (Én serpenyőben szeretem kisütni, a sütéshez pedig nem használok olajat, mivel folyamatosan kell olajozni a tésztát, ezért egyáltalán nem tapad.)
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 666
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Evati

Mióta szakács: 2013.12.29.
4 recept

receptjellemzők

konyha: arab
mikor: reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

Meloui, marokkói reggeli, serpenyőben sült kelt tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

732
finomliszt 2 bögre
búzadara 2 bögre
víz 3 dl
1 csipet
cukor 1 teáskanál
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 1 dl