Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mentő 5let

Mentő 5let
Mentő 5let
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nevére többszörösen is rászolgált.
Egyrészt egy újabb tojásfehérje-mentő süti, másrészt meg azért 5 lett, mert ugye mindenből 5 kell bele. Nem egészen ilyen volt a recept, de addig variáltam, míg ez lett belőle, mert szeretem a könnyen megjegyezhető recepteket, plusz valami megmagyarázhatatlan vonzódásom van a számokhoz..
Harmadrésztrészt meg egyszer csomagban sütit akartam küldeni a messzi városban tanuló lányomnak, és ezt telefonon el is újságoltam neki. Nem igazán nyerte el a tetszését, mert hogy mit kezdjen ő egy egész doboznyi sütivel, nem akar ő annyi sütit enni, csak rászárad, stb, stb. Egészen elszomorodtam, de akkor jött a "mentő ötletem", hogyan cselezhetném ki ezt a csomagosdi ügyet. Sütöttem ilyet, mert ez mindent kibír. Felszeletelve benyomorgattam két habszivacs tálca közé, beszuszakoltam egy hatalmas borítékba, és elküldtem levélként. Így aztán a lányomnak nem kellett megbirkóznia egy egész csomagnyi sütivel, csak egy borítéknyival. Persze, mikor megkapta, nagyon örült neki, és azonnal volt ötlete, hogy mit kezdjen vele.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagyon jó megkeményedett lekvár megmentésére is. Az enyémben éppen szilvalekvárt láthattok, amit lisztes késsel mazsola nagyságú darabokra vágok, pici liszttel összeforgatom, hogy ne tapadjanak egymáshoz a darabok. Nagyon finom a sütiben.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
  2. A diót, a csokoládét és az aszalt gyümölcsöt durvára vágjuk. Mindezeket lazán a tojáshabhoz keverjük.
  3. A margarint megolvasztjuk, és ezt is finoman a tojáshabba forgatjuk.
  4. Végül óvatos mozdulatokkal, hogy a hab össze ne törjön, a lisztet is a masszához keverjük.
  5. Egy őzgerincet jól kikenünk-kilisztezünk, és a tésztát belesimítjuk.
  6. Közepesen meleg sütőben megsütjük.
  7. A formából kiborítjuk, és ha már csak langyos, megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokimázzal.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 555
elküldve: 9
receptkönyvben: 693
elkészítve: 33/47
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

őzgerinc tojásfehérjéből, püspökkenyér tojásfehérjéből, gyümölcskenyér tojásfehérjéből, rétes lisztes püspökkenyér

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sat, 2015-02-07 15:16

Kedves Fahéj! Megint egy szuper recept. Sokszor csináltam már püspökkenyeret maradék tojásfehérjéből, de azokban nem volt zsiradék. Most a recept szerinti mennyiségű vajat tettem bele, és sokkal kellemesebb állagú lett a süti, nem száraz. A csokit a tetejére tettem, bele pedig narancshéjat. IIyen jó püspökkenyeret még nem ettem. A sütésnél mindig sütőpapírral bélelem ki az őzgerincet, ami ragyogóan lehúzható róla még melegen, és az őzgerinc forma is megmarad. Ezt még nem próbáltad? Olvastam a hozzászólásoknál, hogy milyen gondodt okoz esetenként a tepsi kikenése. Köszi a receptet. Zsuzsa

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-02-08 09:40

Kedves Zsuzsa!
Örülök, hogy tetszik a recept, és ami belőle kisül. :))
A sütőpapíros megoldást még nem próbáltam, de mindenképp ki fogom próbálni. Úgyis akarok sütni ilyet a napokban. Tudod, összegyűlt a tojásfehérje... :)
Üdv: Fahéj

Lovasfej
Lovasfej Fri, 2015-01-02 18:40

Hét tojásfehérjét is megmentettünk vele, annyival pont tele lett az õzgerinc forma. Könnyen elkészíthetõ és igazán finom. Biztosan máskor is bevetjük majd a kimaradó fehérjék hasznosítására. Köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-01-02 20:24

Igazán nincs mit! Hétvégén én is ilyet sütök, mert annyi fehérje összegyűlt az ünnepek alatt, nagy kár lenne kidobni.
Üdv: Fahéj

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sun, 2012-07-08 17:16

Szia Éva!
Családi nyomásra arra vetemedtem ebben a kánikulában, hogy bekapcsoltam a sütőt. Gondoltam, szinte már mindegy, hogy 30, vagy 35 fok van a konyhában, és kenyeret meg amúgy is kellett sütnöm. Kerestem egy egyszerű, gyorsan elkészíthető, jól tárolható sütit, és mivel minden hozzávaló volt a kamrámban, ezért a tiedre esett a választásom. Így a Mentő 5let és a Francia farmerkenyér :) együtt szépen melegedtek a sütőben és röpke 30 perc után egyszerre készültek el! Én meg ez idő alatt a "kellemes" 27 fokos szobában hűsöltem. Ja, és a lényeget nem is írtam, természetesen mindkettő sikert aratott a családban, mint ahogy a receptjeid általában :)
További szép vasárnapot!
Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-07-08 21:09

Kedves Gabi!
Nagyon jó ötlet, hogy együtt sütötted a kettőt, hiszen így feleannyi ideig forrósította az amúgy is forró levegőt a sütőd. Annak, hogy sikere volt, nagyon örülök. :) Jó ezt hallani. :)
Neked is szép estét, és hűvösebb napokat kívánok: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-02-25 09:37

Tulajdonképpen lehet, bár akkor inkább kis kockákra kell majd vágni, nem ilyen kis szeletekre. Mindenesetre jól kend ki, és lisztezd ki! :)

nbeatrix
nbeatrix Sat, 2012-02-18 23:06

Mikor megkóstoltam a sütit, azt gondoltam, most majd kell valami mentő öltet 5 tojássárgának ezentúl :)
Nagyon finom lett a süti, és tényleg egyszerű elkészíteni, de nekem nem jött ki a formából, kanállal ettük meg.
Van ötleted miért ragadhatott bele? Igyekeztem rendesen kivajazni és kilisztezni. Langyos volt még mikor próbáltam kiszedni.
Üdv: Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-02-18 23:46

Kedves Bea!
Mentő ötlet tojássárgáknak? :)) Ez jó! Ajánlom a kuglófokat vagy a creme brulée-t, némelyikbe igen sok kell. :)
Hát igen, ez az a fajta süti, ami imád beleragadni a formába, én is jártam már meg vele. Nagyon alaposan és elég vastagon kell kivajazni/margarinozni a formát, nem szabad, hogy akár egy csöpp helyen is kimaradjon. A vaj hideg legyen, semmiképp sem olvasztott. Jó kis türelemjáték kézzel kikenni, de az ecsetet és az olvadt vajat ebben az esetben el kell felejteni. Aztán a lisztezéssel sem szabad spórolni, én is bőven megszórom, rázogatással eloszlatom, és csak a nagyon felesleget öntöm ki belőle. Aztán, ha megsült a tészta, hagyni kell a formában úgy 5 percet, mert ekkor kicsit átgőzösödik, és könnyebben kijön. Az is megoldás lehet, hogy fejre fordítod a formát sütistül, és nedves konyharuhát teszel rá néhány percre, az is szokott segíteni. És ha ez sem válik be, jöhet a mokkáskanál nyele, már ha bordázott a formád. Én azzal szoktam szépen sorban, óvatosan, hogy a tészta minél kevésbé sérüljön, minden egyes bordába benyúlni és elválasztani a sütit a formától, ha szükséges. Így, ha ragadni is akar, már csak igen kis felületen tud, és nem okozok benne annyi kárt, mikor kiborítom.
Remélem, tudtam segíteni!
Üdv: Fahéj

nbeatrix
nbeatrix Sun, 2012-02-19 00:40

Akkor meg van a hiba! Hideg vajjal kezdtem el kikenni, de elfogyott, és még volt olvasztott vajam, azzal folytattam, aztán meg a lisztezés...
Nekem ez a kedvenc kalácsom, ez után szokott kimaradni az 5 tojásfehérje (most már nem fog :))
http://www.nosalty.hu/recept/makos-kakaos-kalacs-nalunk
Köszi a választ, nagyon profi vagy!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-02-19 10:13

Szívesen! A kedvenc kalácsod pedig nagyon ínycsiklandó, jól választottál. :)

cinege
cinege Wed, 2012-02-15 11:07

Régóta kerestem egy nagyon jó receptet, fehérje felhasználására. Megtaláltam, tökéletes, egyszerű, nagyon - nagyon finom. Kedves Fahéj ! Nagyon köszönöm és várom az újabb és újabb általad készített csodákat :) :) :)
Üdvözlettel : Ildi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-02-15 18:16

Kedves Ildi!
Örülök, hogy tetszik ez a süti! Igyekszem még hasonló jókkal kedveskedni Nektek, de ez már egyre nehezebb, mert van itt fenn több ezer hasonlóan jó recept. :) Üdv: Fahéj

kleróz
kleróz Wed, 2012-02-01 15:07

Kedves Fahéj! Ez a süti nagyon finom.Nálunk nem mindenki szereti a mazsolát ezért én
saját készítésű birsalma sajtot tettem bele,dió helyett pedig kókuszreszeléket.
Máskor is terítékre fog kerülni :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-02-01 18:30

Kedves Kleróz! Nem lehetett rossz azzal a sok finomsággal se. Nekem is van itt fenn egy tojásfehérjés-kókuszos sütim, ami hasonló lehet, csak azt kuglófformába tettem, és kókuszos kuglófnak neveztem el! :)

kleróz
kleróz Thu, 2012-02-02 23:34

Akkor nincs más hátra,azt is leteszteljük,köszönöm :)

Eurydice
Eurydice Sun, 2012-01-15 23:11

nagyon köszönöm a receptet, végre valami, amihez fel lehet használni a maradék tojásfehérjét!!!
én darált diót tettem hozzá, mivel durvára darabolt nem volt itthon, és a tészta felébe kevertem kakaót is!
kiváló reggeli édesség lett belőle!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-01-16 09:10

Ennek igazán örülök! :) Én is fogok készíteni a napokban, mert hétvégén mindenbe csak a tojássárga kellett. :)

cukorpotlo
cukorpotlo Sun, 2011-10-30 11:54

fuhú, ez a recept most nagyon jól jött, nem tudtam mit kezdeni a fehérjékkel, szóval szuper! :)

cukorpotlo
cukorpotlo Thu, 2011-11-03 00:15

a maradékok felhasználására szuper, sőt a vendégeknek a kis recept története/alapja/neve is nagyon tetszett. :)

szneki
Szneki / szneki Mon, 2011-01-24 16:20

Akkor valószínű a finomliszt lehetett a hibás,és a más állagot természetesen a többi tésztától eltérő állagra értettem,hisz ilyet amiben csak fehérje van még sosem készítettem,ezért tűnt olyan furának is,de most már azt is meg tudom írni,hogy hoztam be a munkahelyemre,és elfogyott mind egy szálig,megdicsérték!!!
Üdv..Zsuzsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-01-24 18:52

Ha megdicsérték, akkor meg vagyok nyugodva, annyira rossz akkor nem lehetett. :) További szép estét! Fahéj

szneki
Szneki / szneki Mon, 2011-01-24 12:28

Nos elkészítettem,aszalt szilvával csináltam+dió+csoki.Mentő6let belőle,mert 6 tojásfehérjém volt kimaradva.
Fincsi,de nekem mégis olyan fura,másabb az állaga,de lehet ott rontottam el hogy finomliszttel csináltam?(nem volt rétes lisztem)Nem tudom elmagyarázni az állagbeli különbséget.
De tényleg olyan egyszerű,akinek nulla ideje van,még az is bátran hozzáfoghat!
Köszi,üdv.:Zsuzsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-01-24 15:31

Mondjuk, ez azért már frissen sem olyan pihe-puha, mint egy kelt tészta vagy egy piskóta. Nem tudom, mihez képest lett más az állaga, talán más őzgerinces sütihez? A rétesliszt eléggé fontos bele, könnyebbé, lazábbá teszi. Én is rákényszerültem már párszor a finomlisztre, de azzal sűrűbb lett. A tojásfehérje habon is múlik az állaga, mert ha összeesik a belekevert hozzávalóktól, akkor is sűrűbb lesz a tészta, de ha túl van verve, az meg szárazzá teszi. Én ezt tapasztaltam. Köszi, hogy megírtad! Üdv: Fahéj

szneki
Szneki / szneki Sat, 2011-01-22 12:39

Kedves Fahéj!
Nagyon jó az 5-let, a story kifejezetten tetszik,ma fog maradni tojásfehérjém (aranygaluskát készítek) és holnap ezt meg meg is sütöm,hétfőn pedig beviszem a munkahelyemre,lám milyen sikere lesz:)
Üdv.:Zsuzsi

zsu327
Zsu / zsu327 Tue, 2010-11-16 11:58

Én is megcsináltam, de nekem Mentő8lett :) mert 8 maradék tojásfehérjém volt, így minden mennyiséget 5-ről 8-ra emeltem, szépen tele is lett az őzgerinc, és még a férjem is megette, aki idáig a tojásfehérjés sütiktől tartózkodott :) Köszi az 5letet :)

Belly
Belly / Belly Tue, 2010-11-09 21:04

Ezt én is nemsokára kipróbálom,nagyon tetszik.Szeretem az ilyen jellegű sütiket.

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-11-09 12:25

Kedves Fahéj!
Nagyon 5letes vagy és ügyes! Én nem kaphatnék egy ilyen "nyomorgatott" borítékot? Puszi, Edit.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sun, 2010-11-07 21:43

Aranyos 5-let a sütiküldés, szívmelengető lehetett kibontani :-)
Tetszik a recept is, olyan, mint egy színjeles bizonyítvány a sok 5-ös egymás alatt. Biztosan 5-ös az íze is! :-D Üdvözöl: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2010-11-08 14:23

Színjeles bizonyítvány? Ez aranyos. :)
Sajnos, kénytelen vagyok küldeni a sütit, a nagy távolság miatt. Az is biztos, hogy mindig nagy örömet szerzek vele. Egy otthoni süti még 2 naposan is finomabb, mint a legfinomabb bolti.
Szép napot: Éva

bokine
bokine / bokine Sun, 2010-11-07 16:34

Kedves Éva! Ezt a receptet biztosan ki fogom próbálni, imádom a könnyű és egyszerű recepteket. Ez a borítékos ötlet pedig nagyon jó, (jót nevettem rajta), tényleg találékony a fehérnép:-D
Szabad megkérdeznem, hol tanul a lányod? Puszi:Erika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-11-07 19:25

Kedves Erika!
Én szoktam készíteni, mert a tojásfehérjékhez, meg az elaggott :)) lekvárok felhasználására is egyaránt jó. Így szereti a családom, mazsolával meg nem. A lányom meg Szegeden tanul, kb 400 km-re tőlünk.. :( Úgyhogy habostorta küldése szóba se jöhet.
Puszi: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2010-11-07 15:43

Kedves Fahéj! Felénk gyerekkoromban az ilyen típusú süteményt fehér-kenyérnek hívták. Igaz, akkor még csokoládét sem kapott, csak ha a holland "csomag" megérkezett. Ez egy olyan történet, mint dobozban vagy borítékban kapni. Én is jobban szeretem a modern, turbózott változatot. Üdv: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-11-07 19:17

Kedves Éva!
Ezekről a "holland csomagokról" párom anyukája mesélt sokat...
És csokival azért ezerszer finomabb, mitagadás. Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-11-07 19:16

Kedves Éva!
Ezekről a "holland csomagokról" párom anyukája mesélt sokat...
És csokival azért ezerszer finomabb, mitagadás. Üdv: FAhéj

laraed
Edit / laraed Sun, 2010-11-07 15:13

Kedves Fahéj ! Gratula az 5 let - edhez:))) Ki fogom próbálni. Üdv Edit

484
tojásfehérje 5 db
cukor 5 púpozott ek
dió 5 dkg
csokoládé 5 dkg
aszalt gyümölcsök 5 dkg
margarin 5 dkg
rétesliszt 5 púpozott ek