Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mese almás ahogy Anita süti

Mese almás ahogy Anita süti
Mese almás ahogy Anita süti
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyim nagyon finom almáspitét sütött, amit "mese almás"-nak hívtunk. Ez a pite az ő receptje alapján készült!

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

A tésztához

ajánlat

Változatok:

  1. Készíthetjük nyers, vékony szeletekre gyalult almával, túróval, cseresznyével, sárgabarackkal, diós-mogyorós meggyel is.
  2. A tölteléket nem zárt tésztalappal fedjük be, hanem sűrűn megrácsozzuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Hagyjuk kihűlni.
  2. Alapja az omlós tészta. A liszthez apró vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt. Az egészet gyorsan összegyúrjuk (ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, hideg kézzel dolgozzunk és hűvös helyen). 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint a amekkorák a papírlapok.
  4. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük.
  5. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 29 534
elküldve: 7
receptkönyvben: 265
elkészítve: 12/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite, almatöltelékes sütemény, nagyi mese almása

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sizabella
sizabella Sun, 2014-09-07 18:37

Szia! Elkészítettem a sütit, azzal a kivétellel, hogy az almát nyersen, fahéjasan, cukrozottan tettem belé. Nagyon finom lett. Köszi szépen.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2014-10-11 23:08

Szia! Nyersen is finom lehet. Én ma vegyesen csináltam: volt benne nyers és lefagyasztott, előre megfőzött, alma is (kiengedve).
További szép hétvégét!
Anita

bandrej
bandrej Sun, 2014-08-24 12:51

Kedves Anita! Már többször elkészítettem az almás sütit, nagyon ízlik mindenkinek. Az almát előző nap el szoktam készíteni, a hűtőben simán eláll, akár több napig is. :) Köszi a receptet :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2014-10-11 23:14

Megtisztelő, hogy az én receptemet választottad a sok közül! Én le is szoktam fagyasztani a megfőzött, kihűtött almát, ha túl sok alma termésem van.
Üdvözlet a családnak is!
Anita

Nyizi
Nyizi Fri, 2011-11-11 20:49

Kedves Anita!
Most sül a recepted alapján a süti, egy kis plusz csavar, hogy zsemlemorzsa helyett én darált háztartási kekszet szórok egy keveset, és diót is. :) ....már jön a fini illata!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2011-11-12 01:19

Kedves Nyizi!
Örülök, hogy az én receptemet választottad! Remélem, meg leszel vele elégedve!
Jó étvágyat hozzá!
Anita

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Thu, 2011-10-13 03:59

A tésztája tökéletes. Az almát viszont nyersen szoktam belerakni, és keverek hozzá 1-2 tojást, hogy szépen lehessen majd szeletelni...
Mindenkinek ajánlom ezt a receptet, ha nem tud választani a sok pite közül. :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2011-10-13 09:42

Köszönöm szépen kedves Blondevilke! Készülök sütni megint, csak egy más "projecten" dolgozom éppen. Kipróbálom nyersen belerakva az almát, hogyan tetszik a családnak. Köszönöm az ötletet!
Üdv:
Anita

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-10-10 20:50

Veszett kutya legyek, ha értem, hogy miért kellett a hsz-ek sorrendjét is megfordítani. Kezd az idegeimre menni ez a fene nagy újítás. Jól elszúrták ezt az oldalt.

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-10-10 20:49

Az ízével nincs is semmi gond, csak a tésztája nekem negyed ilyen vékony lett, mint ami itt van a képen, igaz, hogy gáztepsiben sütöttem, ami 30x30-as, de ha fele ekkorában sütöm, vagy mondjuk egy normál 20x30-asban, akkor is csak fele ilyen vékony lett volna. Végül is ízlett mindenkinek, csak nekem kicsit csalódás volt a képpel összehasonlítva, mert nem ez az, amit keresek, bár hangsúlyozom, hogy ízre oké.
Üdv
T

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2011-10-12 13:29

Kedves Tmea!
Örülök, hogy ízre megfelelőnek találtad! Igazából a fotó kicsit csalóka, az alsó sütik tésztája kicsit vastagabbnak tűnik, mint pl. a felsőé. Valószínű a fotózás szöge miatt. Amúgy elvileg tényleg vastagabb a tészta, mint általában az itt fellelhető recepteknél. Ha gondolod, tudok küldeni priviben olyan fotót, ahol egy tálcán van az összes süti, és pont szemből vannak fotózva.
Üdv:
Anita

Andel
Andel Fri, 2011-09-30 14:47

Szia!
Megsütöttem a sütidet, és isteni lett.
Az almába csak 8 dkg cukrot tettem és egy pici citromlevet pluszban - ennyit variáltam.
Nagyon fincsi, omlós a tésztája!!!
Köszönöm!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2011-09-30 23:32

Köszönöm szépen én is kedves Andel! Jó étvágyat hozzá! Örülök, hogy meg vagy elégedve vele:-)!
Üdv:
Anita

Boribon
Boribon / Boribon Tue, 2011-09-27 03:05

Szerintem azert mese-almas, mert mesesen jo..:-)) Mindket nagymamam csinalt annak idejen almas pitet, az egyikojuk a mese-almast, a masikojuk "csak" simat. Mindketto nagyon finom volt, de a mese-almas messze vitte a palmat. Az hozzavalok aranya ebben tokeletes. Zsiradeknak probaljatok ki zsirral is, ebben kivetelesen jobb, mint a vaj.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Tue, 2011-09-27 09:26

Kedves Boribon!
Köszönöm szépen! Ha már a mesénél tartunk, nagyon jó a neved, a gyerkőceim kedvenc mesehőse volt (illetve a legkisebbnek még most az) Boribon.
Igazad van, én is van, amikor előnyben részesítem a zsírt, pl. a képviselőfánkot is azzal készítem. Legközelebb ezt is kipróbálom zsírral!
További szép napot!
Anita

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-09-26 20:39

Ez engem is érdekelne...már az elsőnél is érdekelt, de most már a ki tudja hanyadik Mese Almás recept után kifejezetten kíváncsi lettem ennek az elnevezésnek az eredetére.
Egyéb iránt határozottan szimpatikus ez a jó kis vastag, omlós tészta, úgyhogy ki fogom próbálni, mert még nem találtam rá arra az almás pitére, amit keresek. Hátha ez lesz az...:-)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2011-09-26 23:23

Kedves Timi!
Örülök, hogy elnyerte tetszésed a mese almásom, bízom benne, hogy a látvány után az íze sem okoz csalódást!
Az eredetet pedig nyomozom...
Üdv:
Anita

illesera
illesera Mon, 2011-09-26 19:07

Sziasztok !
Tudja valaki , hogy ezeket az almás pitéket miért illetik " mese " jelzővel ? Elég sok ilyen recept van fenn, aminek ez a neve !
csak kiváncsi lennék rá, hátha tudja valaki ,,,,,?!
Era

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2011-09-26 19:17

Szia Era!
Eredetét még nem tudom, de lehet utánanézek. Nekem a nagyim nevezte így, és ez maradt meg bennem:-).
Üdv:
Anita

1601
alma 2 kg
cukor 20 dkg
fahéj 1 kk
citromhéj 1 citromból nyert
zsemlemorzsa 6 dkg
finomliszt 50 dkg
vaj 25 dkg
porcukor 12.5 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 2 db
tejföl 2 ek
porcukor 2 ek