Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méteres almás kalács

Méteres almás kalács
Méteres almás kalács
60 perc / előkészület: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Na jó, azért egészen 1 méter nincs ez a kalács;-), de nem is sokkal rövidebb:-). Igazán kiadós a tésztája.

Én a fonása miatt szeretem nagyon, nincs szó nagy ördöngösségről, könnyű az elkészítés technikája, a végeredmény pedig igazán mutatós.

Bármilyen gyümölccsel tölthető, szilvával például mennyei, de akár dióval, mákkal, túróval is isteni kalács készíthető ezzel a technikával, egyszerű, de nagyszerű módon.:)

 

hozzávalók / 12 adag

Tésztához:

  • 500 g liszt
  • 200 g rétesliszt
  • 100 g cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 pici só
  • 80  g puha vaj
  • 1 friss élesztő (kb. 4 g)
  • 1 bio citrom lereszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb. 3 dl tej

Töltelékhez:

  • 3-4 alma
  • 100 g cukor
  • 1 bio citrom leve
  • 4 ek gríz

Még szükséges:

  • kb. 30 g olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
  • 2-3 ek gríz a tészta megszórásához

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel, adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk egynemű hólyagos tésztát. Letakarva 70-80 perc alatt kelesszük a duplájára.
  2. A tölteléket készítsük el. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, majd vékony lapkákra, keverjük össze a cukorral, grízzel, citrom levével, hagyjuk kicsit állni.
  3. A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki, amennyire sikerül "álló téglalap" alakúra, széleit vágjuk egyenesre.
  4. Osszuk fel gondolatban a téglalapot hosszában:-) kb. 3 egyenlő részre, a középső harmadot kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg grízzel, tegyük rá az almatölteléket, majd a 2 szélső szélet srégen vagdossuk be egy pizzavágó segítségével.
  5. Következhet is a fonás: ami mindössze annyiból áll, hogy föntről kezdve a 2 szélről bevagdosott tésztacsíkokat a töltelék fölött egymásra hajtogatjuk.
  6. A kész fonott kalácsot ecseteljük be vízzel, -így nem barnul be annyira, mintha tojással kennénk meg-, és tegyük be sülni a sütőbe.
  7. Sütés hőlégkeveréssel, előmelegített 150 fokos sütőben 35-40 percig.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 49 079
elküldve: 18
receptkönyvben: 834
elkészítve: 37/40
Facebookon megjelent: 1

szakács

szanten

Mióta szakács: 2013.01.11.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

almás kalács, kelt almás kalács, almatöltelékes kalács

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

agimami
agimami Sun, 2015-03-29 23:30

Ajánlom az almás töltelékhez gríz helyett: 1 tasak vaníliás pudingport 2-2,5 dl vízzel és az ajánlott mennyiségű cukorral felfőzni,kihűteni és az almához keverni,citrommal,fahéjjal ízesíteni.Ezzel töltjük meg a tésztát.Nagyon finom!

bexter
bexter Thu, 2015-01-29 00:28

Ma elkeszitettem,amikor a lanyaim meglattak,mindketten felkialtottak,hu de szep,de nemcsak jol nez ki,hanem nagyon finom!Koszonom a receptet

ladyrose666
ladyrose666 Mon, 2014-12-29 08:11

Üdv!
Szuper recept :) ajándékba sütöttem és nagy sikere volt. Mondjuk én reszeltem bele az almát. Így viszont több kellett bele. A tészta nektek is rugalmas ( kicsit nehézkesen) nyújtható volt?
Köszi s receptet
LagyRose

Molnar Maria 7001
Molnar Maria 7001 Tue, 2014-12-09 22:14

Nagyon tetszik a kalács,valamelyik nap meg szeretném sütni.Köszönöm szépen a receptet.
Kellemes Karácsonyi ünnepeket.Üdv.

Molnar Maria 7001
Molnar Maria 7001 Tue, 2014-12-09 22:09

Nagon jól néz ki.Kiemeltem a receptkönyvbe,valamelyik nap meg szeretném sütni.Köszönöm a sok receptet.Boldog Karácsonyi ünnepeket,üdv.

pinkerteva
pinkerteva Thu, 2014-12-04 14:14

Kedves "szanten"! Nem vagyok nagyon gyakorlott almás sütemények készítésében, de van egy nagy problémám. Nálunk olyan csomag élesztő kapható, ami 50 g súlyú. Hogyan lehet azt 12 részre osztani, hogy 4 g legyen nyerhető? Probléma lesz, ha több sikerül bele? Köszönöm a segítségedet.

receptlounge
szanten / receptlounge Sun, 2014-12-14 15:16

Kedves pinkerteva,
köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a hibára, ami az élesztőt illeti. Valóban elírás történt, nem 4 g, hanem 40 g élesztőt használj.
Próbáltam javítani a receptet, de sajnos nem engedi a rendszer :-(

szanten

Andrea978
Andrea978 Thu, 2014-12-04 22:02

Kedves pinkerteva!

Tuti, hogy 4 dkg vagy 40 g ez az élesztő, mert kevesebb élesztővel nem lehet ennyi tésztát megkeleszteni :))))
Remélem, tudtam segíteni!
Andrea

Brumóka
Brumóka Thu, 2014-12-04 08:08

Így "fonják" a kígyórétest / Horváth Ilona, hiába az én korosztályom nem tud tőle elszakadni/. A tésztája nem pontosan ilyen. de könnyű kialakítani,. az unokáimmal gyakran sütöttük bármivel / dió almával, meggyel, túróval, mákkal - ami eszünkbe jutott/. Most ezt fogom kipróbálni, szimpi recept és van tévedésből vett réteslisztem.

Tunderanyo
Tunderanyo Tue, 2013-06-11 19:46

Kedves Szanten!
Nagyon tetszik a kalács,nemsokára meg is sütöm.
Köszi a receptet.
Legyen szép estéd.
Tündéranyó