Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méteres süti Bettymami konyhájából

Méteres süti Bettymami konyhájából
Méteres süti Bettymami konyhájából
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem bátran sorolhatjuk gyermekkorunk édes emlékei közé...:)

Nem kérdés, időigényes egy süti, de időnként azért mégis érdemes elkészíteni, mert nagyon-nagyon finom, és bőséges a mennyiség is, ami lesz belőle.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

krém elkészítése:

  1. 3 dl tejet felteszünk melegedni. A pudingport és az ízlés szerinti cukrot a maradék 1 dl tejjel és egy kevés rumaromával csomómentesre kikeverünk.
  2. Majd lassan folyamatos keverés közben hozzáöntjük a forró (de nem lobogó) tejhez, és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, és időnként megkeverve kihűtjük.
  3. Még langyosan belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat, és jól összekeverjük. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a piskóta.

Tészta elkészítése:

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig jól kikeverjük, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük az olajat, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.
  3. A massza felét egy margarinnal kikent és liszttel meghintett őzgerinc formába öntjük. A massza másik felébe keverjük a kakaóport, amíg szép egyenletes barna színű lesz. Ezt egy másik kikent, megszórt őzgerinc formába öntjük.
  4. Mindkettőt 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, ill. tűpróbával ellenőrizzük. (Ha nincs 2 db őzgerinc forma, egymás után is lehet sütni!)
  5. A megsült tésztákat egy konyharuhára borítjuk, és ott hagyjuk kihűlni.

​Összeállítás:

  1. Ha kihűltek, az "őzgerinc-minta" szerint felszeleteljük. A szeleteket a jól lehűlt krémmel összeragasztjuk, úgy hogy 1 barna, rá a krém, 1 sárga, rá krém... és így tovább, amíg elfogynak a szeletek és a krém. Ha így sorban végig rakjuk, kb. 1 méteres lesz a hossza, ahonnan a neve is ered...:)
  2. Amíg ezeket ragasztgatjuk, közben lehet már a csokit a vajjal vízgőz felett olvasztani, így mire összeáll a süti, megolvad a csoki is. 
  3. Leöntjük a sütit felolvasztott csokival, ha túl lefolyna, kicsit simítgatunk még rajta, hogy egyenletesen legyen bevonva mindenhol, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
  4. Végül ferdén szeletelve kínáljuk, úgy, hogy minden szeletben szépen látszódjon, és jusson mindkét tésztából és a krémből is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 526
össznézettség: 131 292
elküldve: 86
receptkönyvben: 965
elkészítve: 74/87
Facebookon megjelent: 3

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

méteres kalács, puncs pudingos két színű sütemény, csíkos sütemény

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

henimokus
Henrietta / henimokus Sat, 2016-03-26 08:33

Olyan jó, hogy eszembe jutott a méteresed! Itt a húsvét a nyakamon. Életmentő recept! Nagyon szeretjük! Boldog nyulat! :D

Csycsy
Csycsy Sun, 2015-12-27 19:40

Szuper recept! Első méteres süteményemet készítettem el a recepted alapján, és hát nem csalódtam benne! Mindenkinek nagyon ízlett! Köszönöm szépen!

Bettymami
Bettymami / Bettymami Sun, 2015-12-27 23:34

Egészségetekre! Nagyon örülök, hogy bevált a recept.
További jó sütögetést!
Üdv. Betty

henimokus
Henrietta / henimokus Sat, 2015-05-23 12:14

Isteni recept! Már meg sem tudom számolni, hányszor megsütöttem. Előtte sohasem. Már tudom, ha ezt akarom sütni, a leggyorsabb út a guglin: "méteres Bettymami". :D

Bomba35
Bomba35 / Bomba35 Thu, 2014-10-30 20:34

Megcsináltam, mert régi kedvencem, de magam még soha nem sütöttem. Nagyon fincsi, csak annyi "bajom" volt vele, hogy nekem túl vajas a krém benne. Ettől eltekintve isteni, köszönöm a receptet!

Wavrusa Agnes
Wavrusa Agnes Fri, 2014-10-10 16:19

A család kedvence , rögtön 2 adagot kell sütnöm , mert annyira kelendő. Legalább 10 szer megcsináltam már ! köszi, hogy meg osztottad :)

Bettymami
Bettymami / Bettymami Fri, 2014-04-25 22:06

Szia dorina2004!
Örülök, hogy bevált a recept és jól sikerült neked is. További jó sütögetést!
Üdv. Betty

Radóanyu
Radóanyu Sun, 2014-04-20 12:44

Én is szoktam méterest csinálni, csak én Albert kekszből , csoki és puncs pudinggal. Két rud albert keksz kell hozzá. Nagyon finom, és mutatós.

812
tojás 5 db
cukor 24 dkg
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 24 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
víz 1 dl
cukrozatlan kakaópor 2 ek
puncs pudingpor 1 tasak
tej 4 dl
cukor 2 ek
rumaroma 10 csepp
vaj 25 dkg
tortabevonó 20 dkg
vaj 10 dkg