Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meyer lemon curd

Meyer lemon curd
Meyer lemon curd
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy igazi angol specialitás. Bársonyos, citromos vajkrém, amit első sorban tartletekhez használnak, azaz ezzel töltik meg a vajas tésztás minipitéket. Ezen felül kiváló kísérője lehet a reggeli pirítósnak, vagy egy-egy szelet finom gyümölcskenyérnek! Én ezt az adagot Meyer-citromból készítettem. Ennek a fajtának az érdekessége, hogy elsőre inkább hasonlít egy narancsra, mintsem citromra. Nagyon illatos, vékony a héja és elképesztően lédús. Sokkal visszafogottabb íze van, mint a hagyományos társainak, inkább virágos. Könnyen felismerhető sima, halvány narancsos színe és igen erős, fűszeres illatáról. Tőlünk nyugatabbra igen nagy kultusza van már, ezzel szemben nálunk még alig ismerik. A zöldségesek sem, úgyhogy rendszerint nem is kérnek érte többet!

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citrom levét, héját, a cukrot és a tojásokat egy tálba tesszük.
  2. Kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd vízgőz felett alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Vigyázzunk vele, mert ha nem keverjük, akkor könnyen citromos rántotta lehet a vége, ráadásul hirtelen besűrűsödik! Ha elkészült, elzárjuk alatta a lángot.
  3. A még meleg tojásos krémhez hozzáadjuk a vajat, majd elektromos habverővel addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik benne az összes vaj.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 659
elküldve: 6
receptkönyvben: 549
elkészítve: 30/30
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: angol
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lemon curd, citromkrém, lemon curd meyer citromból

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szzh01
szzh01 Sat, 2017-02-04 12:55

Meg szeretném kérdezni, hogy a cukor helyettesíthető-e valamilyen egészségesebb alternatívával ebben a receptben (pl. nyírfacukor, eritrit, esetleg méz, stb)? Köszönöm.

Egyébként nemrég én is vettem piacon Meyer citromot - de fogalmam sem volt róla akkor, hogy így hívják, előzőleg nem is hallottam róla, de rajongással fogyasztottam el belőle mind az 1 kilónyi mennyiséget, amit megvettem kb. 3-400 Ft-ért, mert az íze, aromája fantasztikus volt, nem tudtam betelni vele. A receptet olvasva döbbentem rá, hogy akkor véletlenül kincset sikerült vásárolnom - ezentúl már tudatosan vadászni fogok rá.

juharszirup
juharszirup Sat, 2015-01-24 19:29

Végre sikerült beszereznem Meyer-citromot, gondoltam kipróbálom. Nem voltam különösebben nagy citrom rajongó, de mától ez megváltozott. :) Ez a krém valami isteni, köszönöm a receptet! :)

matrjoska
matrjoska Mon, 2014-02-03 14:50

Az enyém nem dermedt meg annyira, inkább olyan sűrű, mint a méz. Pedig pudingsűrűre főztem, mielőtt hozzátettem volna a vajat. Vagy az lenne a baj, hogy joghurtos Meggle vajat tettem bele? Mindenesetre nagyon finom. Meg akartam volna még kérdezni, hogy meddig áll el hűtőben, de úgy látom, felesleges, mert már most alig maradt, pedig tegnap főztem.

sixty07
sixty07 Fri, 2014-01-31 14:36

kb 2 oraja keszult el az ize isteni csak az allaga nem tudom hogy miert de kicsit folyos talan a hutes segit majd rajta??vagy sok a citromle?

horváth rita
horváth rita Fri, 2014-02-07 07:46

Kedves ízHUSZÁR ! Nem írod a leírásban, hogy mikor tegyük bele a cukrot ! Én mindig előbb a cukorral szoktam kikeverni a tojást és csak utána adok hozzá bármit ami kell . Kérlek pótold, az instrukciót ! H. Rita

Dittebaby
Dittebaby Fri, 2014-01-24 21:01

Mondjuk azt nem írja, mikor teszem bele a cukrot, szóval én belekevertem az elején és isteni lett :))) nagyon köszönöm a megosztást!

norabanfi
norabanfi Mon, 2014-02-24 11:45

Köszönöm! És tudta az eladó, hogy azt árulja, vagy véletlenül leltél rá?

fiedler1n
fiedler1n Mon, 2014-02-24 13:33

Az volt kiírva, hogy citrom, és annyiba került mint a sima citrom máshol. nem kérdeztem, hogy tudja-e, nehogy holnap már drágább legyen :)

kovmo
kovmo Tue, 2014-01-21 09:18

Én elkészítettem. Szuper lett. A fiam, gyakorlatilag nem bírja abbahagyni az evését. Piskóta korongokat ragasztottam vele össze, verhetetlen csemege.
Ma van a születésnapom és a munkahelyemre hoztam véleményezésre belőle - persze előbb otthon kellett megküzdenem, hogy hozhassak belőle - és eddig egyöntetű a véleménye mindenkinek: NAGYON FINOM.

245
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 120 ml
cukor 120 g
tojás 3 db
vaj 175 g