Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes Bailey's charlotte

Mézes Bailey's charlotte
Mézes Bailey's charlotte
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Íme a második publikus charlotte verzió...a méz és a bailey's tökéletes harmóniájában :). A család  10-ből 10-et adott rá.

hozzávalók / 4 adag

A tortához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét hűtőbe tesszük.
  2. A sárgáját 1 ek barna cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a natúr vajkrémet a mascarpone-t és a zselatinfixet majd jól összekeverjük, félretesszük.
  3. 5 ek virágmézet egy kis edényben addig forraljuk, míg elkezd aranybarnára változni a színe (vigyázat egy idő után hirtelen kezd változni a színe), majd levesszük a tűzről.
  4. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, félúton beleszórjuk a vaníliás cukrot és a habfixet, majd ha már kemény a hab, vékonyan belecsorgatjuk az újra felmelegített karamellizált mézet. Mindezt úgy, hogy közben folyamatosan verjük a habot (gép használata ajánlott). Jó sűrű krémes habot kapunk.
  5. A mézes habot és a mascarpone-s-vajkrémes összetevőket óvatosan egyneművé keverjük, majd hűtőbe rakjuk pár percre.
  6. Tortaformánkat félbevágott babapiskótával körberakjuk (kerítés szerűen), majd az alját Bailey's-be mártott babapiskótával töltsük ki. (Ne sajnáljuk a piskótáktól a krémlikőrt.)
  7. A mézes krémet beleöntjuk a kibélelt tortaformába, tetejét elsimítjuk.
  8. Egy kis mikrózható edénybe belerakjuk az összetört étcsokit és a diónyi teavajat, majd mikróban felolvasztjuk (gyengébb fokozaton max 1 perc).
  9. 3 db babapiskótát félbevágunk, és a gömbölyű végüket olvasztott csokiba mártjuk majd a képen látható elrendezésben a tortára helyezzük.
  10. A tortát hűtőbe tesszük, és egy éjszakáig dermedni hagyjuk.
  11. Tálalás előtt tejszínhabbal és egy csipet barna cukorral díszítjük.

  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 928
elküldve: 6
receptkönyvben: 351
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Batta Róbert

Mióta szakács: 2011.05.23.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: torta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

babapiskótás torta, mézes charlotte, bailey's-es - mascarpone-s torta sütés nélkül

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

monika6767
monika6767 Thu, 2014-05-29 15:55

Mekkora méretű a tortaforma? Ha 4 főre szól, gondolom, elég kicsi lehet.

orsojka
orsojka Sun, 2013-12-22 10:01

Ez szuperül hangzik, mentve a receptkönyvbe. A páromnak 30.-án lesz a 30. születésnapja, azt hiszem megvan a tökéletes születésnapi torta - imádja a csokilikőrt, ezért ez remek választás azt hiszem. Remélem sikerülni fog :)

macska rozi
macska rozi Thu, 2011-12-22 15:49

Huhh..most keszultem el vele!:))karacsonyra valami unnepi kulsot akartam adni neki,ezert:a babapiskotak vegeit belemartottam feher ill.tejcsokiba.Igy a szelen a "kerites"pepita lesz.Bailey`s hijan mandula aromas tejbe martogattam a piskotat(a torta aljan).A krem kozepere pedig 1 sor amaretto kekszet tettem,amit meg meglocsoltam egy kis karamell sziruppal.A tetejet csoki csillagokkal diszitettem.Jol felturboztam,mi?!A krem az isteni,kozben kostoltam(alig birtam leallni)nem csomor,de szerintem pont igy jo!:))Remelem a vegereedmeny is jo lesz!Arrol is hirt adok majd:))

emoke86
emoke86 Fri, 2011-11-11 18:15

en most tettem be a hutobe:D dupla adagot keszitettem, mert nagyobb tortara volt szukseg, az izek eddig nagyon jok. kivancsi leszek, hogy megdermed majd? koszi

atusa
Batta Róbert / atusa Thu, 2011-08-11 14:30

1. nem , de amikor mártogatod a béliszbe akkor sem kell benne tartani ...csak belemártod és veszed is ki ..annyi idő alatt eleget szív magába

2. a babapiskóta kerítést úgy a legkönnyebb csinálni ha az egyik végét egyenesre vágod ... amit a képen látsz azok pont olyan magasak mint a tortaforma keret... de vághatod őket pont félbe is .. a lényeg hogy egyforma hosszúságuk legyen

a másik amikor állítgatod a tortaforma kerethez a babapiskótákat akkor egy mártottat eléjük kell rakni és az szépen kitámasztja az állókat ...

3. igen melegen , folyamatos gépes vagy kézi habverés közben (amikor már eleve keményre verted a habot)

4. nem semmiképp nem kell a vajkrémet+mascarponet habosítani mert csak felhígul (tapasztalat) meg eleve megy bele a sok fehérjehab az majd lazítja rendesen ..

5. igen az por zselatin fix por asszem az is ötker mint a habfix por

6. semmi gond , hajrá ! :)

gery
Gery / gery Thu, 2011-08-11 12:05

ajándékba lesz a torta, azért kicsit izgulok igy olvasgatva... pár kérdés felmerült még bennem:
1. az alja nem fog a likőrtől és a krém folydéktartalmától elázni amig az evésre kerül a sor?
2. hogy raktad ilyen szépen körbe a babapiskótákat? Nem omlott be az egész?:D
3. a mézet ujra felmelegitem, és melegen rakom bele a fehérjébe?
4. a mascarponés vajkrémes krémet verjem is kicsit hogy enyhén habos legyen, vagy csak keverjem össze?
5. a Zselatinfix az az instant változat lenne?
bocsi csak ugy félek tőle... ha itthonra csinálnám nem lenne ennyi kérdésem :(
és köszönöm előre is a válaszokat!

gery
Gery / gery Wed, 2011-08-10 21:32

Még egy kérdés: A natúr vajkrém mit takar? Valami márkát tudsz írni nekem? Gondolom a sós nem jó ...

atusa
Batta Róbert / atusa Wed, 2011-08-10 22:25

nekem a milli bevált de pl a tesco-s is jó csak kicsit lágyabb ...de a zseléfix megoldja krém keménységét :)

Robert

illesera
illesera Wed, 2011-06-22 20:10

Kedves Róbert !
Ez csodaszép torta , mentettem, kipróbálom! Mondd, a babapiskóták ugye megpuhulnak idővel az oldalán is ?
Köszi a választ előre is,
era

atusa
Batta Róbert / atusa Wed, 2011-06-22 21:28

Kedves Era,

Igen egy picit megszívja magát a belső fele de megmarad a tartása. Ez a tesco-s drágábbik fajat babapiskóta de sztem megéri mert sokkal szebben mutat vele a torta.

Sok sikert hozzá ! :)

Rob

atusa
Batta Róbert / atusa Mon, 2011-06-20 18:59

Kedves Gery, nem nagy vétek de javaslom, hogy használj ehhez a recepthez igazi jó melaszos (ragadós) barnacukrot ...

Robert

gery
Gery / gery Mon, 2011-06-20 17:40

Ha barna cukor helyett sima cukrot teszek bele, az nagy vétek?
Köszönöm a választ előre is!

gery
Gery / gery Mon, 2011-06-20 17:40

Ha barna cukor helyett sima cukrot teszek bele, az nagy vétek?
Köszönöm a választ előre is!

1707
babapiskóta 200 g
mascarpone 250 g
vajkrém 250 g
tojás 2 db
likőr 1 dl
virágméz 5 ek
barna cukor 1 ek
zselatinfix 1 csomag
habfixáló 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 50 dkg
teavaj 1 ek
barna cukor 1 csipet
habtejszín 1 dl