Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes briós

Mézes briós
Mézes briós
60 perc / előkészület: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelt tészták a kedvenceim. Mindet imádom, ha édes, ha sós, jöhet akármelyik. Sütöm is őket nagy szeretettel és buzgalommal, rengeteg ízűt és formájút kipróbáltam már. De a briós valahogy kimaradt a repertoárból. Sokszor gondoltam, na, sütök már én is végre, de mindig elcsábultam valami másfajta kőttes irányába. Aztán ma azt mondtam, kész, elég volt a halogatás, megsütöm végre a magam briósát. Hasonló tésztából lesz, mint a méhész kalácsom, mert az mennyei finom, és még margarint is hajtogatok bele, ahogy az dukál, legfeljebb rusztikusabbak lesznek tőle a brióskák. Már nyersen, a tepsiben várakozva is nagyon ígéretesek voltak, de megsülve lettek csak szépek igazán. Kipipálhatom ezt is, sütöttem végre brióst, és fogok is ezután gyakran, mert ez sem hagyott cserben, mint ahogy eddig egyik kelt tésztás sütim se. Nem véletlenül a kedvenceim.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha a kelt tésztát szobahőmérsékleten, egy nagyobb tányérral vagy műanyag tállal letakarva pihentetjük, hamarabb megkel. Vigyázzunk, hogy a tál ne érjen a tésztához, hogy annak legyen helye nőni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben feloldunk 1 ek mézet és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elkeverjük a sót.
  3. A többi langyos tejjel összekeverjük a tojásokat, a mézet és az olajat.
  4. A megkelt élesztőt a liszthez adjuk, utána a tejes-tojásos keverékkel jól kidolgozzuk a tésztát. Duplájára kelesztjük.
  5. 5 dkg margarint felolvasztunk. A tésztát kezünkkel téglalappá lapítjuk, és rákenjük a margarin felét. Négybe hajtjuk és hagyjuk 10 percet pihenni.
  6. Megint szétlapítjuk, megkenjük a vaj másik felével, megint négybe hajtjuk, és megint pihentetjük 10 percet.
  7. Ismét szétlapítjuk hosszú, keskeny téglalappá, és hat hosszú csíkra vágjuk.
  8. A csíkokat kettévágjuk, mert kettesével fogjuk összefonni. Ha nem tartjuk elég hosszúaknak, finoman sodorhatunk még rajta. Egyik csíkot hosszában terítjük magunk elé, másikat keresztbe rá. Az első csík felső felét  lehajtjuk, így négy kis ágat kapunk, amit négyes fonással megfonunk, majd a végeit alátűrjük. (Vannak ilyen videók a neten.)
  9. Hat kis briósunk lesz, amiket enyhén kikent tepsire rakunk távolabb egymástól. Tetejüket megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, és bőségesen megszórjuk kristálycukorral.
  10. Előmelegített sütőben mosolygós pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 19 465
elküldve: 21
receptkönyvben: 686
elkészítve: 26/37
Facebookon megjelent: 2

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: kifli, édes leveles, zsemle, bagel, croissant, hamburger-buci, pita, perec, buci, burek

egyéb elnevezések

kelt mézes kalácskák, briós, kelt mézes briós

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HarmatFény
HarmatFény Thu, 2015-07-30 11:42

Igazán nagyon finom, nekem egy kicsit több lisz kellett bele, de ez nem rontotta el. Az édességen kell egy kicsit javítanom legközelebb, de ez meg azt hiszem ízlés kérdése. Valaki kipróbálta már töltve? Fahéj nagyon szépen köszönöm ezt a receptet. Üdv.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-07-30 17:43

Kedves HarmatFény!
A kelt tésztákhoz a folyadék lisztfüggő. Amikor a Nosalty kedvéért ehhez a recepthez kimértem a mennyiségeket, akkor épp 3 dl tejet vett fel a liszt. Legtöbbször viszont 2, 75 dl tej kell fél kg liszthez, az a tapasztalatom. Ennél a tésztánál még a tojás is folyadékként szerepel, szóval érdemes először 2,5 dl tejjel próbálkozni, és ha nem elég lágy a tészta, apránként még egy kevés tejet adni hozzá.
Különösen örülök, hogy elkészítetted ezt a finom brióst, mert sokan bele se vágnak, mondván, túl bonyolultnak néz ki. A cukor mennyisége meg valóban ízlés kérdése. Azt tudni kell, hogy könnyebb a tészta, ha kevesebb cukrot tartalmaz. Általában én annyi cukrot teszek az édes kelt tésztáimhoz, ami a lisztmennyiség 1 tizede. Nekem így vált be. Viszont sokkal finomabb, és jobban kijön az édessége, ha nem sajnáljuk megsózni. Egy púpos mokkáskanál só simán belemehet ennyi tésztába. Ezek az én tapasztalataim.
Töltve olyasmi lehet, mint a darázsfészek, a fahéjas vagy vaníliás csiga.
Üdvözlettel: Fahéj

Hexecristin
Hexecristin Thu, 2014-05-08 20:05

Kedves Fahéj!
Egyszerűen nem lehet betelni ezzel az isteni recepttel!!! :)
Megint megcsináltam, de most 12 db picike brióst készült belőle:) Remélem így nem fogy annyira gyorsan... :) Imádom ahogy a tészta szétnyílik, már a fonásnál is. Köszönöm még egyszer, és mindenkinek csak ajánlani tudom, nem fog senki csalódni!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-05-09 14:18

Nagyon örülök, hogy ennyire bevált a recept! Ugyanezzel a recepttel kalácsot is szoktam készíteni, és mindenki rajong érte. :)
Üdv: Fahéj

Hexecristin
Hexecristin Tue, 2014-05-06 21:10

Kedves Fahéj!
Köszönöm a részletes leírást! :)
Már csak annyi nem volt világos a számomra, hogy a vajat mennyire kell megolvasztani... teljesen folyósra, vagy csak puhára... de így is megoldottam, és ami a legnagyobb kérdés volt számomra, hogy megtudom-e olyanra csinálni mint a tied... és sikerült!!! :D Köszönöm szépen még egyszer :)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-05-07 17:27

Nagyon örülök, hogy sikerült! A vajat nem muszáj teljesen folyósra, elég, ha olyan tejföl szerű az állaga.
Üdv: Fahéj

Hexecristin
Hexecristin Mon, 2014-05-05 16:38

Kedves Fahéj!
Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy milyen hosszúak legyenek a csíkok illetve milyen szélesek? És a végeredmény az mekkora briós lesz? Ezt csak azért mert nálunk nagyon gyorsan fogynak a kelt tészták, és akkor egy adag az biztos nem lesz elegendő :)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-05-05 17:50

Szia!
Én kb. 1 arasz szélesre és 2 arasz hosszúra lapítom a tésztát, és ezt vágom 6 csíkra a hossza mentén. Ezeket a 2 arasznyi csíkokat sodrom meg picit, és vágom még ketté keresztben. Ezeket az 1 arasznyi csíkokat teszem egymáson keresztbe, és fonom négyes fonással. Nem kell rajta sokat fonni, mert nem nagyok annyira. 6 briós lesz így, jól megnőnek a sülés során. Ha akarod, nyilván készíthetsz több kisebbet is, de akkor a tésztát szélesebbre lapítsd és ne 6, hanem több darabba vágd.
Üdv: Fahéj

Lauer Istvánné
Lauer Istvánné Fri, 2014-01-10 16:59

Kedves Fahéj, elkészítettem a recepted alapján, nagyon finom lett, a család nem győzte dicsérni. Köszönöm, hogy feltetted, más receptjeid is tetszenek! Én is szeretek kelt tésztát és kenyeret sütni. Mivel férjem is és én is cukorbetegek vagyunk, cukor helyett Xillittel készítettem és a liszt egy részét teljeskiőrlésű tönkölyliszttel helyettesítettem, de így is tökéletes volt. Puszi: Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-01-10 23:21

Kedves Edit!
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim, és hogy a briós változtatásokkal is finom lett. :)
További jó sütés-főzést! Üdvözlettel: Fahéj

flikflak
Flikflak / flikflak Wed, 2013-11-06 11:13

Szia Fahéj!
Nekem sajnos csalódást okozott ízében ez a briós... Szépek, de mégsem tökéletes. Én maradok Szilvásgombóc foszlóskalácsánál. Gyors, egyszerű és tökéletes az íze. Azért nem adom fel a nekem való briós keresését.
Sajnálom..
flikflak

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-11-06 19:05

Szia Flikflak!
Semmi gond, ízlések és pofonok esete... :)
Szilvásgombóc foszlóskalácsát talán próbáld meg briós alakban elkészíteni, ha neked az ízlik.
Üdv: Fahéj

pinky_s
pinky_s Tue, 2013-10-29 23:11

Szia Fahéj (ha szabad tegezni),

ma este sütöttem meg, és ugyan nem lettek egészen olyan szépek, mint a tied képen (nem hiszem, hogy a 4-es fonást sikerült 100% elsajátítani :) ), azért hozzám képest nagyon büszke vagyok rájuk.
2 dolgot szeretnék megkérdezni: az egyik, hogy az élesztős tejhez adott 1 ek mézet le kell vonni a 3 ek-ból? Levontam, és olyan nagyon nem édesek a briósok, de persze lehet, hogy ennek ilyennek kell lenni, még sosem sütöttem brióst korábban én sem :). A másik pedig, hogy ha a tetejét legközelebb vaj helyett a kimaradt tojásfehérjével kenném meg, az okozna valami problémát?
Köszönöm, és a receptet is.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-10-30 09:02

Kedves Pinky!
Összesen 3 ek méz kell bele, de ha nem találod elég édesnek, nyugodtan tegyél bele még egy ek-lal. Mert itt az is számít, mekkorák azok az evőkanalak. Én jó nagy ek-la rakok bele, és jó púpozottan, nem olvasztom előtte hígabbra a mézet.
Tojásfehérjével megkenheted, baj nem lesz, csak sokkal hamarabb fog pirulni, ropogósabb és sötétebb lesz a teteje, és nálunk az nem nyerő.
Örülök, hogy azért nem csalódtál a receptben!
Üdv: Fahéj

pinky_s
pinky_s Sat, 2013-11-02 00:00

Köszönöm, és dehogy csalódtam, nagyon finom volt! Legközelebb azért kicsit több mézet rakok, csapott evőkanálból ami nagyjából lecsorgott annyit tettem bele, biztos azért nem volt annyira édes. A fonást meg majd gyakorolom :).

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-11-03 00:25

A fonás tényleg csak gyakorlás kérdése. Méz meg akkor tényleg kevés csurgott bele, de azon lehet változtatni. :)
Üdv: Fahéj

vaksi
vaksi Sun, 2013-03-31 21:23

Kedves Fahéj!

Ez a briós annyira gyönyörű! Mestermunka.
A nyújtogatástól-kenéstől-hajtogatástól lesz ilyen ilyen bordás a teteje? Tehát formázás után már nem kell bevagdosni a tetejét?

vaksi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-03-31 23:59

Kedves Vaksi!
Pontosan, ahogy gondolod. Nem kell bevagdosni, mert eleve ilyen réteges a tészta, és ha óvatosan bánik vele az ember, akkor ilyen érdekes lesz a felülete. Köszönöm a dicséretet, nagyon jól esik ám! :)
Üdv: Fahéj

vaksi
vaksi Wed, 2013-04-03 11:48

Köszi a választ, mindenképpen kipróbálom hamarosan. Félek, az enyém nem lesz ennyire gyönyörű, de próba szerencse! :-)
Üdv: vaksi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-04-03 14:07

Persze, meg kell próbálni! Kis gyakorlattal majd pont ilyen lesz. Nekem se az első kelt tésztám sikerült ilyen szépre...
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2013-03-12 14:28

Drága! Éva! Gyönyörű lett, és bár most ettünk ebédre egy kis házi kiflit, mégis azonnal beleharapnék ebbe a guszta briósba. Nem is csodálom, h. nem hagyott cserben ez a briós sem, hiszen te minden kelt tésztát olyan nagy szeretettel készítesz - meghálálják a gondoskodásodat. ;-) (A pöttyös bögréd imádnivaló!) Sok puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-03-12 15:51

Drága Gabi!
Ezer éve nem láttalak! :) Hát valóban, nagy szeretettel készítem a kelt tésztákat, mert olyanok, mintha élnének, puhikák és melegek, és lélegeznek szinte. Imádok velük dolgozni. Néha még meg is puszilom, hogy szépen keljen. De tényleg olyan kis puszilni valóak. :)))
Majd írok már, mert nagy volt a csönd ebben a nagy télben. Meg kíváncsi is vagyok, arrafelé mik történnek. A brióst meg csak nyugodtan süsd meg, nagyon meghálálja a gondoskodást, ahogy te is írtad.
Puszillak:Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2013-03-12 18:56

Szia kedves távoli Barátném! Bizony-bizony, rég hallottam felőled, és már írni akartam, h. aggódok kissé. De közben meg tudom, h. ezer dolgod van. Persze nagyon várom az emilt, ez nem is kérdés, de türelmes vagyok, tudod. ;-) Jajj, olyan jót nevettem, de nem rossz értelemben, hanem mert megértelek a kelt tészta puszilgatását illetően. Ez nagyon kedves dolog tőled és jópofa is. A kőtteseid teli vannak boldogsággal, látom rajtuk - a puszijaidnak hála.
Én nemrég kakaós csavart csigát sütöttem, hát az is nagyon fini lett, és nem hiszed el, de mostanában jutott eszembe, h. a brióst még sosem próbáltam, pedig a suliban anno imádtam, ha azt adtak uzsonnára. Az a cukor a tetején és a belseje, húúú... ! Szal ki fogom próbálni. Sok puszi: Gabi

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-04 08:16

Szia Fahéjka! Hogy ez milyen csodás!!! Belement a szereteted is, mert majd kipukkad a boldogságtól! nagyon harapnivaló :) T:)

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2013-03-03 20:44

A Fb-on ajánlották a gyönyörű briósodat és már a kép alapján is látszik, hogy csodás foszlós és tényleg mosolyog! Fantasztikusan ügyes vagy!
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-03-03 21:22

Köszönöm a kedves szavakat! Igyekszik az ember, pláne, ha folyton ehetnékje van, ráadásul folyton kelt tészta ehetnékje.
Puszillak: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-03-03 15:24

Fahéj!
Csodálatos a briósod, kínálja magát, de nagyon. :)
Ügyes vagy, mint mindig!! :-D

Szép tavaszi hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-03-03 21:21

Kedves Éva!
Köszi a dicséretet. Süsd meg te is, nagyon fincsi.
A hétvége gyönyörű napsütéses volt, csak a hatalmas megfázásomtól nem igazán tudtam kiélvezni.
Üdv: Fahéj

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-03-03 11:23

Fahéj! Csodaszép lett a briósod! Látszik rajta, hogy nagyon finom lett. Nem is csoda, hogy ennyire szereted a kelt tésztát, ha ilyen jókat sütsz! :D Nagyon ügyes vagy! Tetszik, hogy "mosolygós pirosra" kell sütni! Puszi: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-03-03 21:19

Kedves Ági!
:) Köszi! Nem tudom, mért van ez a kelt tészta imádatom. Talán, mert kiskoromban nem kényeztettek el vele, és én mindig csak vágyódtam utána. Az első kelt tésztám egy foszlós kalács lett volna, de én átvariáltam ehetetlen-kemény-száraz kaláccsá, és akkor majdnem feladtam. De aztán addig-addig gyakoroltam, tanulgattam, hogy én győztem. Most épp a kovászos kenyér harcomat vívom, de nem hagyom magam eltántorítani. Bár ott még csak az éppen elégségesnél tartok. :))) Te viszont már sokkal előrébb, kilestem ám! :)
Puszi: Fahéj

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-03-03 21:44

De aranyos vagy! Ne is hagyd magad, mert biztos vagyok benne, hogy hamarosan csodás kenyereket és kovászos "dolgokat" fogsz alkotni. Aki ilyen ügyes a kelt tésztákkal, annak a kovász meg se kottyan! Már csak azért is, mert a briósod 5*! :D Puszi: Ági

819
finomliszt 55 dkg
élesztő 2.5 dkg
méz 3 ek
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
tej 3 dl
napraforgó olaj 2 ek
1 teáskanál
margarin 7 dkg
cukor 2 ek