Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes karalábékrémleves

Mézes karalábékrémleves
Mézes karalábékrémleves
33 perc / előkészület: 8 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna valami olyat készíteni, ami olcsó / finom / hamar kész van / egészséges / nem tartalmaz sok kalóriát! Valamint olyan krémlevest akartam, aminek a sűrtítéshez nem kellenek plussz szénhidrátok (- liszt + tejföl, - tejszín, - étkezési keményítő, - burgonya ). S ekkor jutott eszembe ez a recept, amit már több alkalommal elkészítettem, aki eddig kóstólta csak dícsérte. Így gondoltam, megosztom az ötletet másokkal is! :) Jó étvágyat hozzá! Miért jó és egészséges a karalábé? Nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú táplálék. Mindössze 24 kcal, 102 kJ van 100 grammban. Növényi rosttartalma (1,4 g) karbantartja a bélműködést. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium (380 mg), kalcium (68 mg), magnézium (43 mg), réz és némi vas, továbbá a kén, foszfor és klór. VITAMIN Tartalma: E -, B1-, B2-, B6-, és C-vitamin tartalma valamint tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A fűszerezéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lilahagymát a lehető legkisebb darabokra aprítjuk fel, ha valakinek van kedve, le is reszelheti, úgy még selymesebb lesz. (Én ez alkalommal csak a kezeimet és éles késemet használtam :))
  2. 3-4 ek szűz olívaolajat teszük a lábasba, ha egész fahéjat használunk, akkor azt az olajon kicsit megfuttatjuk, és csak eztán következik a hagyma és többi fűszer (ha őrölt fahéjat használunk, akkor elsőként jön a lábasba a hagyma, kicsit megpároljuk, és aztán fűszerezzük, a következő módon).
  3. Fűszerezés: egy gondolatnyit teszük a cayenne borsból, mert az igen erős, fahéjból egy kiskanálnyit, ízlés szerint tengeri só, fokhagyma és 1 kk-nyi szerecsendiót is teszük bele, továbbá rozmaringot vagy kakukkfűvet is teszünk (ez ízlés kérdése - abból rakunk egy csapott teáskanálnyit, amelyiket jobban szeretjük).
  4. A fűszerezés után tesszük a lábasba az 2 ek édes mézet. S rögtön jöhet a lábasba az apró kockára vágott karalábénk! (Picit hagyjuk, hogy a fűszerek és a méz átjárja mielőtt felöntjük, 3-5 percet fedő alatt, néha átkevergetve).
  5. Langyos vízzel vagy húslével kb. 1/2 literrel felöntjük, a lényeg, hogy ellepje a karalábékockákat. Aztán feldő alatt jó puhára pároljuk, főzzük.
  6. Aztán levesszük a gázról és turmixoljuk, a kellő lágyságot 1 ek puha vajjal/margarinnal, és 2-3 dl tejben elkevert 2 ek mézzel érjük el, - amit lassan adagolunk, hogy megkapjuk a kívánt textúrát. Aztán mehet vissza a gázra, ha már szép az állaga és összeforraljuk!
  7. Készen is vagyunk. :) Melegen, mézzel megcsurgatva tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 754
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Liliom85

Mióta szakács: 2012.04.08.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
babakonyha: baba 18-24 hónap
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karalábé-krémleves, tavaszi karalábé-krémleves, édes karalábé-krémleves

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csutibaba
Csutibaba Sun, 2012-07-22 00:00

Isteni recept!Én, mi, akik nem ettük meg eddig a karalábét ( már csak kíváncsiságból is ki akartam próbálni ), hát kedvet kaptunk hozzá. Köszönjük! Így legalább mi is élvezhetjük egy picit a karalábé áldásos hatásait, mert egészséges. A férjemnek nem árultam el, hogy miből készült ( különben nem ette volna meg ), találgatott és körtére vagy valamilyen gyümölcsre gondolt mint alapanyag...meglepődött. Ajánlom, mert nagyon különleges, olyan igazi keleties a fűszerek miatt.

Liliom85
Liliom85 / Liliom85 Sun, 2012-07-22 14:34

Kedves Csutibaba! Köszönöm szépen - igazán nagy örömmel olvastam az üzeneted, remélem még elkészítetek máskor is és ugyanolyan sikert aratsz majd vele mint kedves Férjed esetében! Nagyon jó étvágyat hozzá :-))

230
karalábé 2 nagy db
tej 3 dl
olívaolaj 3 ek
méz 4 ek
lila hagyma 1 közepes fej
alaplé 5 dl
fahéj 0 ízlés szerint
cayenne bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
szerecsendió 1 kk
kakukkfű 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd