Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes korongok

Mézes korongok
Mézes korongok
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám készítette sokszor ezt a sütit, és nem csak karácsony táján. "Sokáig eltartható, kedvelt sütemény" -jegyezte meg a nekem készített kis receptes füzetkéjében. És ez így igaz. Az adventi készülődés alatt gyakran eszembe jut, mennyire szerettük annak idején.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A tetejükre akár csokit is csurgathatunk. (1 ek kakaó, 2 ek cukor, 2 ek tejjel felfőzve, 2 dkg vajjal elkeverve kb. a feléhez elég máznak.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez keverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk benne a zsírt, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Hagyjuk állni fél órát. (Ha nagyon sietünk, ez éppen el is maradhat.)
  2. A tésztát 3-5 mm vékonyra kinyújtjuk, kis kerek szaggatóval kiszaggatjuk. A korongok közepébe egy-egy fél diót nyomunk.
  3. Kivajazott tepsire rakjuk, és szép mézszínűre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad. (A tepsiről leszedve puha, majd megkeményedik, de aztán visszapuhul.)
  4. Zárható fém vagy műanyag dobozban tároljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 12 707
elküldve: 12
receptkönyvben: 369
elkészítve: 33/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes tallér, mézes aprósütemény, mézes teasütemény, mézeskalács

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2016-07-15 07:26

Nem szükséges. Ha nem kened be, úgy fog kinézni, mint a képen. Ha bekened, fényes lesz. Csak ennyi a különbség.

demene
demene Fri, 2016-07-15 09:55

Köszi, csak tegnap sütöttem egy másik receptből, amit nagyon dícsértek, és borzasztó száraz lett. Kipróbálom a Te recepted legközelebb. Lehet, hogy túlsütöttem, vagy mert sokáig állt sütésre várva?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2016-07-16 09:22

Ha áll sütés előtt, az még nem nagy gond, inkább, ha túlsül. A mézes hamar megsül, nem kell arra várni, hogy nagyon megbarnuljon vagy megkeményedjen a sütőben. Én ezt a sütit pl. puhán veszem ki, fémlapátkával emelem át a sütőlapról deszkára, és ott szilárdul meg hűlés közben. Ha ezt nem sütöd túl, akkor nagyon finom puha marad. Persze természetesen nem annyira, mint egy piskóta. :) Fémdobozban tárolva sokáig eláll úgy, hogy a minőségén nem veszít.

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2015-12-21 21:16

Szuper ez a recept! Már sokadszorra készítettem, ezúttal a karácsonyi sütik közül lett ez az egyik (egy másik a kókuszos kockád, szintén fantasztikusan finom lett). Köszönöm, kedves Fahéj, az újabb tökéletes receptet! :) Ezennel csatlakozom "rajongóid táborába". :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-12-25 16:54

Köszönöm. Nagyon megtisztelsz! :)
Áldott karácsonyt kívánok: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-11-14 18:17

Ne haragudj, de fogalmam sincs. Tavaly ilyenkor készítettem utoljára, és egyszerűen nem emlékszem. Az biztos, hogy anyukám mindig csak egy adaggal készített, és az pont elég volt négy személynek nasizni. Én tavaly karácsony előtt dupla mennyiségből sütöttem, akkor bőven volt, azt tudom.

cafika
Cafika / cafika Sun, 2013-12-08 23:43

Szia Fahéj!
De jo, hogy eszembe juttattad ezt a finomsagot, nalunk is nagymamam szokta kesziteni karacsonyra. Ki kell probalnom gluténmentesen. Tovabbi kellemes estét, jo karacsonyi készulodést kivanok mindenkinek.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-12-09 19:20

Örülök, hogy újra felfedezted!
Én is békés, boldog karácsonyt kívánok neked és családodnak!
Üdv: Fahéj

586
finomliszt 30 dkg
szódabikarbóna 1 kávéskanál
mangalica zsír 2 dkg
tojás 1 db
cukor 15 dkg
méz 7 dkg
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 csipet
dió 1 marék
tejföl 1 ek