Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes 2. - az igazi

Mézes krémes 2. - az igazi
Mézes krémes 2. - az igazi
69 perc / előkészület: 45 perc sütés: 24 perc
receptkönyvben hozzászólások (81)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az anyukám receptje, nagyon-nagyon finom! Ennél finomabbat még nem ettem. És nem az elfogultság beszél belőlem.

hozzávalók / 12 adag

A laphoz

A krémhez

A lekváros réteghez

A csokoládémázhoz

ajánlat

Minden alkalomra ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

Lapok elkészítése:


  1. A tojást a cukorral elkavarjuk, majd hozzáadjuk a mézet, ramát, tejet, szódabikarbónát. Ezeket tűzhelyen addig melegítjük, míg a habja növekszik, és sötét zsemleszínű lesz. Ezt követően kihűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet (amennyit felvesz) és a szalalkálit.
  2. Négy cipót formázunk belőle, letakarva 20 percet pihentetjük. Négy lapot sütünk belőle előmelegített sütőben, kb. 5-6 perc alatt szép pirosra sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha a lap megkeményedik, amikor kihűl, ugyanis a krém és a lekvár hatására kb. 1 nap alatt megpuhul.)

Krém elkészítése:


  1. A tejből, lisztből krémet főzünk, majd folyamatos keverés közben teljesen kihűtjük.
  2. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra, kifehéredésig keverjük, addig, míg a cukor nem ropog benne, ha megkóstoljuk. A két krémet összekeverjük. (Vigyázzunk, ha nem hűl ki a főzött krém teljesen, és idő előtt összekeverjük a vajas krémmel, akkor „összetúrósodik”!)

Csokoládémáz elkészítése:


  1. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk a ramát és az olajat.

Összeállítás:


  1. Az alsó lap tetejét megkenjük krémmel, ráhelyezzük a következő lapot. Erre finom házi baracklekvárt kenünk, majd a következőre ismét krémet. (Trükk: az utolsó lapot aljával felfelé rakjuk a krémre, így sima felületet kapunk, ahol jobban eloszlik a csoki.)
  2. A legfelső lap tetejét a csokoládémázzal bevonjuk.
  3. 1 napot állni hagyjuk, mielőtt szeletelnénk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x32 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 209
össznézettség: 338 181
elküldve: 112
receptkönyvben: 2 110
elkészítve: 139/184
Facebookon megjelent: -

szakács

Arakne68

Mióta szakács: 2010.02.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes zserbó, nagyon mézes krémes

Hozzászólások (81)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Meskata
Meskata Wed, 2018-12-26 14:14

Üdv!
Szintén karácsony,szintén mézes krémes a családnak. Idén ezt a receptet szerettem volna kipróbálni a sok pozitív visszajelzést olvasva.
Nos,nekem nagy részben csalódás volt: pontosan mértem mindent de a tészta állagát tekintve kataszrófa.Egyszerűen képtelenség vele szépen-vagy akár hogyan is dolgozni.Szerencsére volt itthon elég liszt; nagyjából majd 1kg-ot felvett pluszban ahhoz hogy valamennyire egyáltalán nyújtható állapotba kerüljön és ne ragadjon mindenhez hozzá.Én még ilyen rossz tésztával nem dolgoztam,meg mondom őszintén. :( Ez teljesen elvette a kedvemet az egésztől.
Kárpótolt az eredmény:hamar megpuhul (szinte pár óra alatt),lehetetlenül puha-talán már nagyon is (olyan mintha nem is lenne benne tészta),könnyű mind a tészta,mind a krém.
Viszont biztos hogy még 1x nem futok neki,mert kihordtam vagy 10 idegösszeomlást mire kinyújtottam és rávarázsoltam a tepsire.
Ha a tészta kezelhetőbb volna,azt mondanám hibátlan-de így .... :(

aphrodité
aphrodité Sat, 2018-09-08 14:48

Ez egy nagyon jó recept ,az arányok is pont így jók ahogyan le vannak írva. Nagyon finom süti, köszönöm!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Fri, 2017-12-22 16:53

Kedves "Arakne68"!

Köszönöm a receptet! Még tavaly elkészítettem karácsonyra, s nagyon finom lett, mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt (!!!) a receptet!
Kellemes Ünnepeket és B. Ú. É. K. ! :)

libaláb
libaláb Mon, 2017-11-27 19:08

Nem jó ez a recept. Tegnap reggel megsütöttem, hogy holnap vinni lehessen belőle... és ma reggelre eltűnt. Készíthettem újat :D

Komolyra fordítva: nagyon finom. A tésztát én sem gyúrtam azonnal “készre”, mert akkor tényleg kellett volna hozzá még vagy 30 deka liszt, hagytam kissé folyós-ragacsosan pihenni, 2 óra múlva magától, plusz liszt nélkül is összeállt, és olyan könnyen, olyan vékonyra tudtam nyújtani, hogy öröm volt vele dolgozni. Én krémet és lekvárt is többet tettem bele, mert mi úgy szeretjük, talán ettől, talán nem, de 5-6 óra múlva már teljesen puha volt. A második sütésnél tettem bele pici mézeskalács fűszert, és piros lekvárt használtam na attól lett igazi “lórúgás”, cukrászdában nem lehet ilyen finomat enni. Kísérleteztem már tavaly és tavalyelőtt is mézes krémes receptekkel, de azokat most ki is dobom, ez tényleg az igazi.

nadir
nadir Tue, 2015-12-22 17:33

Mennyei lett, nagyon köszönöm a receptet! Boldog karácsonyt Neked és a családodnak!

breevandekamp
breevandekamp Thu, 2015-12-03 03:15

Finom lett a sütemény (nagyon), köszönöm a receptet!

Kiegészíteném néhány megjegyzéssel:
- A tészta hozzávalóinak melegítésénél lényegében meg kell várni, hogy a cukor karamellizálódni kezdjen, ekkor lesz sötét zsemleszínű.
- 50 dkg-nál lehet kicsit több lisztet használni.
- A nyújtásnál ha a 30x32 cm-es méretet veszitek alapul, annyira vékony lesz a tészta, hogy érdemes a nyújtódeszkára tenni azt a sütőpapírt, amin a tésztalap majd a tepsibe kerül. Csak így lehet boldogulni vele (egyébként lisztezheti a deszkát az ember vagy pihentetheti a tésztát, ahogy és ameddig akarja, mégis el fog szakadni a vékonysága miatt).
- A 10 dkg lekvár nagyon kevés, én 140 g-ot tettem bele, és felvágva a sütit így is alig látszott a középső réteg. Legközelebb 20 dkg-ot fogok használni. A képen látható sütiben is jól látszik a lekváros réteg, szóval szerintem elírásról lehet szó.
- A fehér krém nagyon finom, önálló desszertként is megállná a helyét.
- Tortabevonó helyett étcsokit is lehet használni.

Remélem, a recept beküldője nem veszi rossz néven ezeket a kiegészítéseket, mindössze segítségnek szántam azoknak, amik először készítik a sütit.

Casperesk1
Casperesk1 Mon, 2015-04-27 10:50

Tényleg nagyon jó recept, köszönöm szépen! Odafigyelős, de elkészíthető. Én szalakáli nélkül sütöttem, de tökéletes lett. Egy nap múlva bepuhult, a csokimáz elsőre sikerült. Légkeverésen sütöttem, és 5 perc bőven elég volt egy lapnak. Furcsa volt, hogy ha tepsi méretű tésztát szerettem volna, nagyon vékonyra kellett nyújtani, szinte épp hogy nem szakadt át, de szerencsére sütés közben megnőtt :) A meggyúrt tésztát én is pihentettem hűtőben egy órát. A krémnél nekem a vaj kikeverése a cukorral volt a legnehezebb. A robotgép nem vitte, fakanállal meg nagyon nehéz volt. De a végeredmény csodaszép, és isteni finom!

Withoutsugar
Withoutsugar Sat, 2015-01-17 07:27

Kedves Arakne! Azt szeretném kérdezni, hogy a megadott 30x32 cm-es tepsi méretre nyújtod ki a lapokat, vagy kisebbre? Illetve milyen vastagnak kellene lennie sütés előtt és után a tésztának körülbelül? Köszönöm a választ előre is.

Üdvözlettel: Balázs

RedAngel88
RedAngel88 Fri, 2014-12-26 11:02

Köszönöm a receptet nekem is istenien sikerült. Picit több liszt kell hozzá, ahogy az előttem szólok is jelezték, de ha a hűtőbe pihentetjük a tésztát, akkor jól nyújtható nem szakad a tészta és nem kell túllisztezni sem. Mindenkinek ízlett! Üdv.
Timi

Timike.baba
Timike.baba Tue, 2014-12-23 18:48

Erre esett idén karácsonyra a választás krémes sütik közül.Már pihen a hűtőben, de a szélét megkóstoltuk, tényleg ez az igazi mézes.Recepthez csak annyit, hogy elég hozzá a 50 dkg liszt.Nem kell megijedni, amint kissé összeállt ki kell venni és alaposan lisztezett deszkán kell véglegesre gyúrni.Így lehet vele majd dolgozni nem ragad mindenhova.Nyújtás sem volt problémás nekem.Kellemes Ünnepeket!

hencsi15
hencsi15 Tue, 2014-12-23 16:07

Tökéletes recept, tökéletes sütemény! Köszi a remek receptet! Isteni lett!

szuszi
Jolán / szuszi Tue, 2014-12-23 14:45

Hát én éppen most nyújtottam ki a tésztát. Itt a hozzászólásoknál láttam, hogy több lisztet raknak hozzá, mert ragad! Nos ez a tészta kicsit hasonlít a mézeskalács tésztájához, amit ugyebár fakanállal kell összeállítani. Én is hasonlóképpen jártam el és nem raktam bele több lisztet. Szépen egyneművé kevertem a tésztát ami kissé még folyékony is volt. Így tettem ki hűlni. kb. 10 perc múlva már eléggé megkeményedett, szépe kiszedtem a lábosból és négyfele vettem. Gyönyörűen lehetett nyújtani, szinte lisztezni sem kellett!! Jól nyújtható, semmiféle macera nincs vele. A tölteléket meg úgy készítettem, hogy még hidegen elkevertem kevés tejben a lisztet és a többi tejet hozzáöntve simára kevertem. Jó sűrűre főztem és a még forró krémhez tettem a vajat, a cukrot, vaniliás cukrot. Jó simára kevertem és azt is kitettem hidegre. Amíg a lapokat kisütöm a krém is meghűl és nem lesz csomós. Nem kell itt a cukorral habosra keverni...kinek van erre ideje :-)

Finimini
Finimini / Finimini Thu, 2015-12-03 20:20

Jolán, nem véletlenül találták ki minden főzött krémnél, hogy a VAJAT KI KELL KEVERNI! és a kettőt összevegyíteni. Amikor a lisztes pépbe belekevered a cukrot, vajat és úgy hűtöd ki, egészen más lesz a textúrája, kb mint a puding, nem lesz tartása. Senkinek nem ajánlom ezt a módszert.

szuszi
Jolán / szuszi Sat, 2015-12-19 11:15

Pedig én általában így csinálom....és semmi bibi nincs vele...Én viszont ajánlom...:-)

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye Tue, 2014-12-23 12:04

Hatvanhat dícsérő komment után muszáj a hatvanhetediket is ideírnom. Egyik kedvenc sütim, de nekem még soha nem sikerült igazán jól megsütnöm. Eddig :) Mert ez valami fantasztikus lett!!!!! Picivel több lisztet nekem is felvett, de én bedobtam a hűtőbe pihenni (többet is mint 20p) és utána tökéletesen nyújtható tésztát kaptam. A krémet én is grízzel készítem és szigorúan vajjal (a tésztába is vajat tettem, sajnos zsír nem volt itthon). Mára nagyon finom puha és Isteni finom lett, ráadásul nagyon szép magas is, gyönyörű :D Ezentúl biztos többször készítem :)

vereserka
vereserka Wed, 2014-09-10 13:01

Ez isteni mézes krémes, nekem is több liszt kellett hozzá, de az ízes és a kinézete is tökéletes! Gratulálok!

KatoNeni81
KatoNeni81 Fri, 2014-08-15 05:26

Koszonom a receptet, nagyon finom lett. A tesztaval nem volt kulonosebb gondd kicsit macerasabb volt de megerte. Mindenkinek nagyon izlett, koszonom a receptet megint!
Katoneni

Manolika
Manolika / Manolika Fri, 2014-07-18 11:02

Elkészítettem sok felejtős mézes recept után - felbuzdulva az elismerő kommenteken.. Életem legfinomabb mézese és talán legfinomabb sütije. Ráadásul gyönyörű is lett! A tészta meglepően könnyen nyújtható. Másnapra pihe-puha mézes ízű! Isteni!!!! Szuper recept! Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Egyedül a csokimázon változtattam, mert nem szeretem a tortabevonót - én anyósom mázát teszem minden sütire (10dkg cukorral, 4 kanál vízzel szirup, tűzről levéve 2-3 kanál jófajta kakaó beleszitál, majd 10 dkg vaj belekever)

zsuzsiiii
zsuzsiiii Sat, 2013-11-23 22:58

Elkészült a sütim és már meg is kóstoltuk.Isteni finom,nekem nem kell holnapra jobban puhulnia mert tökéletes és az íze csúcs. Köszönöm a receptet.

zsuzsiiii
zsuzsiiii Sat, 2013-11-23 17:04

Most csináltam a tésztáját de bizony köze nincs az 50 dkg lisztnek a tésztához, jóval jóval több kell.

Ena38
Ena38 Fri, 2013-11-22 17:57

Köszönöm a receptet!Most készült el, nagyon jól sikerült.A kóstolás még várat magára,de tuti finom lesz.Egy tipp: a krémet úgy szoktam készíteni,hogy a liszt, tej, keverékbe én a kristálycukrot is beleteszem, együtt főzöm meg így biztos nem lesz "ropogós" a krém.

mona28
mona28 Fri, 2013-08-30 17:59

Hát csajok, én nem tudom ki hogy méreget, de hittem a legtöbb hozzászólónak, hogy bátran lehet rakni bele lisztet, akár 80 dekát is mert nagyon ragad a tészta, és én raktam is úgy 65-öt és nekem nagyon száraz lett a tészta. Betöredezett nyújtáskor, így én azt mondom, hogy elég a receptben írt 50 deka, csak nem kell megijedni, hogy ragad kicsit és meg kell várni azt a minimum 20 perc pihenést a hűtőben.
Egyébként még nem tudom milyen lesz, mert még csak most töltöttem be, de ígéretesen néz ki már most :)
Hétvégén, felvágás után megírom milyen lett.

mona28
mona28 Sun, 2013-09-01 19:55

Háááát isteni lett :) A férjem kedvence, és hosszú évek óta nyúz vele, de eddig csak olyan recepteket találtam amibe gríz van, és állandóan ezt kifogásolta, mert az ő nagymamájáéba nem volt gríz. Így örültem amikor erre rábukkantam. És minden fáradságot megért. Kár, hogy fényképet nem lehet csatolni, mert gyönyörű is lett, nem csak finom. :)

falcsy
falcsy / falcsy Tue, 2013-04-02 10:42

Délután elkészítettem és este már ettük is, vagyis faltuk egymás után! :)
Nagyon finom, könnyen elkészíthető és nehéz abbahagyni!
Köszönet érte a drága ANYUKÁDNAK!

sztimea1
sztimea1 Wed, 2013-03-20 12:16

Mi is elkészítettük, tényleg kicsit több lisztet használtunk, de nagyon finom lett!Főleg a második nap pihentetés után (persze addigra már a nagy része elfogyott:) ) Köszönöm a receptet!

pufieger
pufieger / pufieger Thu, 2013-02-14 10:31

Koszonom ezt a csodasutit.. :) ez volt eletem elso mezeskremese,mar regebben megsutottem, azota tobbszor is es nagyon jol sikerult...a ferjem es a barataim kedvence,mindig egyre jobb, ugy ahogy van minden valtoztatas nelkul :)

bicsko.anett
bicsko.anett Mon, 2013-01-28 16:05

Életem első mézes krémes sütije és tökéletes lett! Ez tényleg az igazi, bekerül a sütis füzetbe ;) Pillanatok alatt elfogyott, családi kedvenc lett belőle! :) Köszi a receptet! :)

jutkoci
jutkoci Sat, 2013-01-26 09:47

..en 60 dkg liszttel keszitettem, nekem egyaltalan nem volt ragados a tesztaja (nem okozott gondot nyujtas kozben)....
..a lekvarrol: 325 gr lekvar (egy kis uveg itt) keves bele, legkozelebb szerintem akkor 2 uveggel teszek bele...
..finom lett, koszi a receptet!

Mumy76
Mumy76 Fri, 2013-01-04 14:55

.... es miota keresem mar, es hany mezest lesutottem mar....
O az ! O az igazi ! Koszonom....
(nalunkfele csak egy kis porcukor a tetejere, nekunk ugy az igazi)
Meg egyszer koszonom !

Udv,
mami

Krisztina0516
Krisztina0516 Thu, 2012-12-27 21:49

Nagyon finom ez a süti, megsütöttem. Ez volt a legkapósabb süti karácsonykor és aznap el is fogyott. Nekem is kevés volt az 50 dkg liszt, olyan 75-80dkg körüli kellett, de nem aggódtam ez miatt, felvette a tészta.
Mindenkinek ajánlom, mennyei.....hm....:)
Üdv: Kriszta

mike1
mike1 Sun, 2012-12-23 14:24

Sziasztok...én némiképp szét idegelem magam a tésztával. Minden egyéb alapanyag grammra pontosan lett kimérve, de a lisztből 50 helyett 70dkg kellett és még így is mindenhez odaragad....valahogy sokallom a 22dkg mézet, mert más recepteknél 1-3 kanállal írnak ugyanezen mennyiségekhez és tuti a sok méz miatt ragacsos az egész. Kinyújtani maga a horror ezzel a recepttel....

clio88
clio88 Tue, 2013-01-01 16:11

Én már többször sütöttem és mindig elég volt 50 dkg liszt a 22 dkg mézhez. Igaz legtöbbször előző este begyúrom a tésztát és nem 20 percet pihen.

Gubóka
Gubóka Wed, 2012-12-19 14:49

Sziasztok,
A 22 dkg mézet ugye olvasztva kell mérni?A szódabikarbóna tényleg egy evőkanállal kell bele?
köszönöm

juheniko
juheniko Fri, 2012-12-14 15:17

Ilyen jót még életemben nem ettem. Mindenkinek nagyon ízlett. Köszi

Edea25
Edea25 Thu, 2012-10-18 12:26

Köszönöm szépen a receptet.Elkészítettem nem nagyon volt ideje megpuhulni :-))
Mindenkinek nagyon ízlett.Bekerült a gyűjteménybe.KÖSZI!!

1moncsika
1moncsika Fri, 2012-08-31 08:58

Sziasztok, ha a mézes lapokat a süti összeállításakor megkenitek langyos cukros tejjel , nem kell 1 napot várni a puhulásra. Kis idő múlva fogyasztható. További jó sütést.

Sütiszörny74
Sütiszörny74 Sat, 2012-06-30 20:00

Tegnap megsütöttem a sütit,a családom nagy örömére.Nagyon finom.A férjem szerint "olyan nem lehet abbahagyni" :)
Köszönjük a receptet!

clio88
clio88 Tue, 2012-05-22 17:57

A recept tokeletes, meg az sem zavart bele az izekbe, hogy en veletlenul narancslekvarral kentem meg barack helyett...:D Az angol kollegaknak nagyon bejott, koszonom a receptet! :)

d.zsoka
d.zsoka / d.zsoka Mon, 2012-04-09 21:09

Szia! Megcsináltam párommal a húsvétra és nagyon jól sikerült :) köszönöm a receptet :) egy valamit rontottam el a szeletelését :) de ma már tudom, hogy egy ilyen több lapos krémes sütit, hogyan szeletelnék, hogy tényleg szép legyen :)

bonyka
bonyka Mon, 2012-04-09 10:48

Megsütöttem,isteni finom.Olyan lett mint a képen!:)

macskanyuka
macskanyuka Sat, 2012-04-07 18:55

nekem is ez volt első mézeskrémesem, még nem tudom milyen lett várom a puhulását.
két dolgot írok csak le: nekem sajnos felhólyagzott a tészta, az nem tudom mitől lehet. másrészt hiába hűtöttem ki teljesen a krémet mégis túrós lett. persze az ízhatás még kárpótolhat az apró szépséghibái ellenére :)

don-fr86
don-fr86 Mon, 2012-04-16 21:05

én ha ilyen tobblapos sutit készitek, sutés elott a tésztàt mindig megszurkàlom villàval (ha nem is irja a recept, akkor is) elvileg ez az " elleszere" a felholyagosodàsnak
a krém az ilyen "szenya" tud lenni sajna :( igen, jol ki kell habositani a vajat elotte és az is fontos, h egyenlo homérsékletu legyen a krém a vajjal (pl.mindketto szobahomérsékletu) de néha még igy sem sikerul nekem sem :( persze azért igy is elfogy ;)
de amugy én a grizes-krémmel jobban szeretem(és azon legalàbb nem làtszik, ha megturosodik a vaj ;) ) de a tésztàja az tényleg az igazi!!! el van mentve a recept ;)

d.zsoka
d.zsoka / d.zsoka Mon, 2012-04-09 21:16

ha fel is púposodik a tészta, miután összeraktad a sütit nem látszik (lehet, h nem volt egyenletesen nyújtva).
túrós azért lehetett, mert a vaj/margarin nem volt habosra keverve. (lehet tovább kellett volna keverned) nekem másik sütinél volt túrós a krém és azért, mert nem kevertem jobban a vajas részt.

szanita30
szanita30 Sat, 2012-04-07 12:53

Kedves Arakne68!

Életem első mézeskrémese isteni finom lett,köszönöm a receptet. Nagyon egyszerű elkészíteni,még sokszor meg fogom sütni,fiaimnak nagyon ízlik !
Üdv:Anita

Ria999
Ria999 Mon, 2012-04-02 21:44

Elmentve! :) Húsvétra elkészül! Nagyon remélem, hogy sikerül, még nem sütöttem mézes sütit. :)

708
méz 22 dkg
porcukor 10 dkg
cukor 8 dkg
tojás 1 db
margarin 9 dkg
tej 10 ek
szódabikarbóna 1 ek
szalalkáli 1 késhegynyi
finomliszt 50 dkg
tej 0.5 l
finomliszt 5 evőkanál
vaníliás cukor 1 csomag
margarin 25 dkg
porcukor 16 dkg
sárgabaracklekvár 100 g
tortabevonó 15 dkg
margarin 5 dkg
napraforgó olaj 1 ek