Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes - ahogy Anita készíti

Mézes krémes - ahogy Anita készíti
Mézes krémes - ahogy Anita készíti
22 perc / előkészület: 15 perc sütés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt egy tv műsorban láttam a mézes krémes e fajtáját. Kipróbáltam, és azóta csak ez a változat szerepel az ünnepi asztalon. Gyermekeim nagy kedvence, így nem hiányozhat nálunk karácsonykor. Most egy kis tányérkával az elsőszülöttem iskolai karácsonyi osztálybulijára is kerül belőle.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük a mézet, hozzáadjuk a zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot. Adunk hozzá 1 ek fahéjat, 2 ek kakaóport. Beleütjük a tojásokat, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben elkevertük előzőleg a szódabikarbónát. A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is kidolgozzuk (ha még kíván lisztet, akkor tegyünk hozzá), majd négy kis cipót formázunk belőle. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihűljön.
  2. Ekkor 4 téglalapot sodrunk belőlük. Lisztezett tepsi hátoldalán egyenként kisütjük 7-8 perc alatt, 180 fokon. (Vigyázat, mert hamar megsül!) Még forrón, éles késsel leválasztjuk a tésztalapot a tepsi hátoldaláról, így már könnyen lecsúsztatható. Ha kihűl, akkor törni fog!
  3. Közben elkészítjük a krémet: a tejben elkeverjük a búzadarát, felfőzzük és kihűtjük. A porcukrot a margarinnal habosra keverünk, és a kihűlt krémhez adjuk.
  4. Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket. Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral megkenjük, majd befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap. A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez egy tortabevonó csokoládét étolajban felolvasztunk gőz fölött.
  5. A mézes krémest legalább egy éjszakán át pihentetjük, addigra jól megpuhul, és könnyen szeletelhető.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36×23 cm
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 39 432
elküldve: 8
receptkönyvben: 375
elkészítve: 9/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes krémes, búzadarás-mézes krémes

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

missmeglepi
missmeglepi Sun, 2012-12-23 12:38

Elkészítettem, tűkön ülve vártam a másnap reggelt, hogy kóstolhassam... mennyei!!! Ugyan legközelebb nem teszek kakaót a tésztába, mert szerintem nem fontos, de az íze...huhúúú !!! :D Köszi a receptet, és Boldog Karácsonyt! :) Üdv: Ivett

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2011-12-23 16:19

Szia Hajni!
Ha van egy hűvös spájzod, ott jobb lenne, mint a hűtő. Én is ott szoktam, mert a hűtő túl hideg, és a mézes lapok lassabban puhulnak. Nyáron egy másik mézessel már jártam így, akkor a hűtőbe tettem, mert nagyon meleg volt. Megpuhul ott is, csak akkor inkább két napot adnék neki.
Kellmes ünnepeket kívánok!
Anita

pronizsuzsa
pronizsuzsa Thu, 2011-12-22 09:32

Nagyon jól néz ki, és nem is bonyolult. De nem találom, hogy mennyi buzadara kell hozzá?

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2011-12-22 09:57

Köszönöm szépen kedves Zsuzsa! Annyit hozzátennék, hogy még forrón, hosszú pengéjű késsel kell leválasztani a tepsi hátoldaláról a tésztát, és könnyen lejön utána róla.
Békés, boldog karácsonyt kívánok!
Anita

Baba26
Baba26 Fri, 2011-12-23 15:22

Kedves Anita!

Épp most készítem a sütit, és azt szeretném kérdezni h hűtőben kell hagyni 1 éjszakát, vagy szobahőmérsékleten??
Előre is köszi a segítségedet!

Üdv:Hajni

Baba26
Baba26 Fri, 2011-12-23 20:38

Anita!

Már kész a süti :D megpuhult! Szerintem tuti jó ez a recept ! Könnyű elkészíteni, ajánlom mindenkinek! Még a kezdők is meg fogják tudni csinálni!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Mindenkinek!!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2011-12-24 01:25

Kedves Hajni! Jó étvágyat kívánok a sütihez! Nagy örömet okoz, hogy ilyen finomnak találod és jónak a receptet!
Boldog karácsonyt kívánok!
Anita

1895
méz 10 dkg
disznózsír 10 dkg
porcukor 20 dkg
fahéj 1 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tojás 2 db
finomliszt 50 dkg
szódabikarbóna 3 g
finomliszt 2 evőkanál
tej 3 dl
búzadara 3 evőkanál
porcukor 20 dkg
vaj 20 dkg
sárgabaracklekvár 10 dkg
tortabevonó 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek