Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes Audreytól

Mézes krémes Audreytól
Mézes krémes Audreytól
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamámtól kaptunk lányunokák egy szakácskönyvet "Szeretettel a Nagyitól" címmel, ami nagyon kedves számomra az emlék miatt, ebben bukkantam erre a receptre "Sári mézes" néven. Sajnos a tej mennyisége el volt írva benne (5 dl). :) Ezen kívül túl édes is lett először, úgyhogy módosítottam rajta kicsit, illetve segítségképpen kiegészítettem a saját bevált tapasztalataimmal az elkészítés folyamatát.

A családban mindenszentekkor sikere volt, úgyhogy fogom még készíteni. :) Nálunk évente ez az egyetlen alkalom, amikor anyai oldalról összejön az egész család (többségben lányok), és ilyenkor mindenki süt legalább egyféle sütit. Ez azt jelenti, hogy rengeteg,  8-10 féle süti van. Mindig élvezettel kóstolgatjuk az újdonságokat, aztán persze mindenki egy halom sütivel tér haza. :)

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Krém

ajánlat

Ha kisebb tepsit használunk, készíthetünk 3 helyett 5 lapot is. A tetejére pedig kerülhet csokimáz is, én nem szeretem, és az eredeti recept is csak porcukrot javasolt.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A hozzávalókat a liszt kivételével gőz fölött 10 percig kavarjuk, hogy elolvadjon a vaj, méz és cukor. Levéve hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Plusz tej hozzáadásával lágyíthatunk a tésztán ha túl kemény lenne.
  2. 3 akkora lapot nyújtunk belőle, mint amekkora a tepsi. Én kb 30x20 cm-esre nyújtottam. Gyorsan dolgozzunk, amíg langyos a tészta, mert a méztől hamar megkeményedik, és akkor nehéz dolgozni vele már. A lapokat egész vékonyra nyújtjuk, és addig is a többi masszát gőz fölött tartsuk melegen, amíg egy-egy cipó kinyújtásra kerül.
  3. A lapokat zsírozott, lisztezett tepsin egyenként kisütjük. Én 3 külön sütőpapíron nyújtom már ki a tésztát, hogy könnyű legyen mozgatni őket, így nagyon gyorsan lehet a tepsi hátuljára helyezni és leszedni is, nem szakadnak, törnek a lapok.

Krém

  1. A krémhez először kevés tejben simára keverjük a lisztet és vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk maradék tejet is, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hűtsük ki úgy, hogy időnként kevergessük meg közben.
  2. Amíg hűl a tejes krém, a vajat a porcukorral habosra keverjük.
  3. Végül hozzáadjuk a cukros vajhoz a tejes krémet, és csomómentesre keverjük. A kihűlt tésztalapokat ezzel a krémmel töltjük meg.

Megtöltés

  1. Elfelezzük a krémet, az egyik felét rákenjük az egyik lapra, óvatosan ráteszünk egy másik lapot, és arra kenjük a krém másik felét. Aztán mehet rá a harmadik lap (lehetőleg a legszebb, mert az fog látszani).
  2. Egy éjszakát legalább hagyjuk állni a hűtőben mielőtt felszeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 829
elküldve: 7
receptkönyvben: 217
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Sári mézes, mézes krémes, kakaós krémes, mézes süti

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HeCa
HeCa / HeCa Sat, 2015-11-14 16:18

Nekem is nagyon kemény lett a tészta, adtam hozzá még egy kis tejet, de így se lehetett kinyújtani. Megpróbáltam mikróba tenni, úgy nagy nehezen sikerült, de annyit kínlódtam vele, hogy biztos nem csinálom meg még egyszer.

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Fri, 2013-11-22 16:47

Fontos, hogy még melegen gyorsan ki kell nyújtani mert a méztől hamar megkeményedik. Próbálhatsz egyébként egy kis tej hozzáadásával lágyítani a tésztán. remélem sikerült valahogy megoldanod.

Sakati
Sakati / Sakati Fri, 2013-11-22 14:24

Szia. Megnyerte a tetszésemet a süti, gondoltam megcsinálom. De nem sikerült. Annyira kemény lett a tészta, hogy egyszerűen nem bírtam kinyújtani. Jól vannak megadva a hozzávaló mennyiségek? Megpróbálnám újra, mert itt van a kész krém a tésztába. Válaszodat előre is köszönöm.

pinte nelli
pinte nelli Tue, 2016-12-13 17:18

Szia!Bele lehet tenni akár 10 ,15 deka vajat .és akkor könnyebben nyújtódik,és puha lesz mint a torta.

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Sat, 2013-11-23 08:12

Fontos, hogy még melegen gyorsan ki kell nyújtani mert a méztől hamar megkeményedik. Próbálhatsz egyébként egy kis tej hozzáadásával lágyítani a tésztán. remélem sikerült valahogy megoldanod.

554
finomliszt 50 dkg
vaj 5 dkg
tojás 1 db
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 0.5 dl
méz 3 ek
szódabikarbóna 1 kk
1 csipet
tej 5 dl
finomliszt 3 púpozott ek
vaj 20 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 2 csomag