Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes Pimkie konyhájából

Mézes krémes Pimkie konyhájából
Mézes krémes Pimkie konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény gyerekkorom óta egyet jelent a karácsonnyal és a nagyobb összejövetelekkel (például egy iskolai ballagás). Az utcánkban, ahol felnőttem, Édesanyám készítette ezt a legjobban (ez most sem változott), volt, hogy cukrászdai sütemény helyett inkább tőle rendeltek a szomszédok. Megértem őket.:-)

A sütemény készítése közben figyelni kell, hogy gyorsan haladjunk, mert a mézes tészta hamar meg tud keményedni. Nagyon finom, mindenkinek meg kell kóstolnia! Nekem ez volt a 3. alkalom, hogy karácsonyra megsütöttem, nem szeretnék ezzel a hagyománnyal egyhamar felhagyni.:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gőz felett összefőzzük az alábbiakat a tésztához: 20 dkg cukor, 2 kk méz, 2 egész tojás, 5 dkg vaj (lehetőleg ne margarint), szódabikarbóna, kakaópor. Kb. 10 percen keresztül kavargatás mellett főzzük.
  2. Levesszük a gőzről, majd kb. 45-50 dkg lisztet adunk a masszához.
  3. Gyorsan(!) gyúrjuk össze, mert a méztől nagyon hamar kemény lesz a tészta, és akkor nehéz lesz vele dolgozni.
  4. A tésztát 4 részre osztjuk, kivajazott tepsi hátulján 4 vékony lapot sütünk. (Célszerű előre kinyújtani az összes lapot, mert addig lehet csak szép, vékony lapokat nyújtani, amíg rugalmas a tészta. Ha sokat várunk vele, kemény lesz.) Ugyanakkora lapokat kell nyújtani, én rá szoktam mérni a tepsi hátuljára őket.
  5. A kész lapokat félretesszük. Vigyázzunk, mert törékenyek.
  6. A krémhez a tejet az 5 ek liszttel felfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a mrgarinnal habosra kikevert porcukrot. Az így kapott krémet robotgéppel kihabosítjuk.
  7. A krémet 3 részre osztjuk, értelemszerűen megkenjük vele a 3 lapot. A sütemény tetejére a legszebbre sikerült lapot választjuk. A tetejére porcukrot szórunk. Letakarva langyos helyre legalább 24 órára félretesszük, hogy megpuhuljon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 63 946
elküldve: 20
receptkönyvben: 447
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Pimkie

Mióta szakács: 2012.04.25.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Zsuzsi süti, mézes krémes, ünnepi mézes sütemény

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csalavr
csalavr Thu, 2013-01-17 18:40

Kedves Pimkie vlmi trükköt nem árultál el mert a tésztákat, így, a megadott formában lehetetlen kilapítani a megfelelő méretre. Kikeményedett azonnal miután kilapult és ráragadt a sodrófára(nyújtófára). Ja és max 4 db 20x30-as téglalapot sikerült összehozni. Ebböl a 12 fő max egy kockát kaphat :)))

anyuska11
anyuska11 Tue, 2016-12-13 20:28

Kedves csalavr! Amikor mézes lapokat sütök, úgy könnyítem meg a dolgom, hogy a 4 felé osztott tésztát egy tányérra rakva a radiátorra teszem (télen), és gyorsan egymás után nyújtom ki a lapokat. (Lisztezés fontos!) Amikor mind a négy megvan, csak akkor kezdem el a sütést. Nyáron pedig ha éppen rotyog valami egy fazékban a gáztűzhelyen, fülével befelé fordítom a fedőt és ráteszem a tányért a tészta kupacokkal. Ha nem főzök egy időben a sütéssel, egy lábosban kevés vizet melegítek, ugyanúgy befordítom a fedőt, így a gőz lágyan tartja a mézes tésztát. Nekem bevált!

Pimkie_
Pimkie / Pimkie_ Fri, 2013-01-18 12:32

Trükk? Az max. a gyorsaság. Amikor összeáll a tészta, azonnal fel kell osztani és lisztezett deszkán ki kell nyújtani őket, nem győzöm hangsúlyozni, hogy gyorsan. Természetesen nyújtás közben is lisztezni kell a deszkát ill. a lapokat is, így elkerülve, hogy ragadjon a tészta. (Nem tudom, mi olyan nehéz benne, bár személyesen is ismerek olyan 50-60 körüli hölgyet, aki saját bevallása szerint életében nem tudta elkészíteni a mézes lapokat, mert szakadtak, törtek, ragadtak, stb. Szerencsére nekem sikerül, de tényleg nem tudom, mi a trükk. Szívesen bescannelném az eredeti, kézzel írott, örökölt receptet - abban sincs egyetlen betűvel sem több, mint amit leírtam a receptben.)
Jah, és a 20x30-as méretnél nem is kell nagyobb ebből a mennyiségből, s azt, hogy 1 főre hány db kockát számolsz, azt már Te döntöd el! ;)

Pimkie_
Pimkie / Pimkie_ Thu, 2013-01-10 09:03

Nem kifejezetten mézízű, mézjellegű a tészta, elég bele ennyi. Persze ha több kerül bele, az sem baj.

Corra
Corra Wed, 2013-01-09 20:28

A receptet elmentettem, de tényleg nagyon kevés a két kávéskanál méz 45 dkg liszthez, úgy értem, ettől még nm lesz mézes jellege a tésztának.... vagy tévedek?

504
cukor 20 dkg
akácméz 1 teáskanál
tojás 2 db
vaj 5 dkg
szódabikarbóna 1 kk
cukrozatlan kakaópor 2 ek
finomliszt 45 dkg
tej 4 dl
finomliszt 5 evőkanál
margarin 25 dkg
porcukor 20 dkg