Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes mák

Mézes mák
Mézes mák
10 perc / főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (47)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mák jó.
Nagyon jó.
Csont- és immunerősítő a mézzel együtt. A dióról nem is beszélve.
Tömény mákízű édesség, csak mákrajongóknak, ami régi hagyományokkal bír. Régen sokan készítették, reggelire egy-egy kis szelet minden nap. Újra fellendülőben van, épp édesmama mesélte, hogy mostanában jártak Budapesten, a Vajdahunyad Várban mangalica kiállításon és ott is látták. Mangalica kiállítás - hát ez már mennyire jó! Bár ott lehettem volna!
Ez adta az ötletet, hogy elkészítsem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A méz mákkal való pörkölése nem szükségszerű, a méznek nyilvánvalóan nem tesz jót.
Aki szeretné, csak langyosítsa kézmelegre a mézet, hogy jó folyékony legyen, és csak keverje bele a többi hozzávalót, majd hagyja megszilárdulni.
Én egy folpacckal kibélelt 2 decis kávécsészébe tömködtem, majd borítottam ki. Ez az adag pont annyira elég.
Kockákra vágva, vékonyan olvasztott csokiba mártva, igazi ínyenc bonbon lehet ajándékba is.
A hozzávalók aránya nem szentírás, ízlés szerint változtatható.
pH besorolás: közepesen lúgosít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mákot 2x daráljuk át.
  2. Egy lapos lábasban tegyük oda a mézet olvadni. Ha már egészen folyékony, keverjük hozzá a mákot, és melegítsük, amíg a mák kissé barnulni nem kezd. (kb. 10 perc). Ez a lépés kihagyható.
  3. Húzzuk le a tűzről, keverjük el benne a többi hozzávalót, (ha hígabbra szeretnénk, csak mézet tegyünk hozzá) és töltsük folpackkal kibélelt csészékbe vagy formákba, amiből könnyen kiborítható. Jól nyomkodjuk bele, hogy kiszorítsuk az összes levegőt. Elég ragacsos és sűrű.
  4. Hagyjuk kihűlni, ezután szeletelhető, fogyasztható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 692
elküldve: 24
receptkönyvben: 1 160
elkészítve: 33/64
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, szilveszter
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes-mákos édesség, mákszelet dióval

Hozzászólások (47)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kordazoo
kordazoo Sun, 2014-11-23 12:11

Megcsináltam édesapámnak - aki nagy mákrajongó - és isteni lett. Az előttem szólók tanácsa nyomán kicsit kevesebb mézet használtam, az állaga tökéletes lett. Olyannyira jó lett, hogy apu azt mondta, nem bírta megállni, egyszerre megette a felét, ezt kicsit bánta az epéje, de a többit szeletenként ette reggelente, és irtó lelkes volt. Alig várja a következő adagot! Kösz a receptet!!!

Évikém
Évikém / Évikém Mon, 2012-10-22 09:28

Nagy örömmel láttam meg a receptet, mert nagy mákrajongó vagyok. Meg is csináltam de folyós lett. Gondolom ha kevesebb mézet és több mákot használok jobb lesz. Mindenesetre kisérletezem tovább!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2012-10-23 10:49

A méz lehetett a ludas. Ne add fel, biztosan sikerül majd a kívánt állagot elérned. :-)

chefcat
chefcat / chefcat Sat, 2012-10-20 17:21

Húúúúúú! Ez nagyon nagyon nagyon nagyon jól nééz kiiii! Imádom a mákot töménytelen, már már gusztustalan mennyiségben tömni magamba! :D Ez pont nekem való! Köszönöm szépen a receptet!!! :)

Tweety
Tweety Tue, 2012-03-06 10:32

Tegnap én is elkészítettem ezt a csodát! Egyetlen problémám volt vele ma reggel: a szeletelés... mikor megelégeltem a dolgot a szabálytalanabb szeletekből kis golyócskákat gyúrtam, és jelentem működött : csupa szépség a tányéron! :-)

Lulu86
Turmix / Lulu86 Mon, 2012-02-27 14:21

Nagyon jó, hogy belebotlottam ebbe a receptbe, felveszem a repertoáromba:) Ezer köszönet.

nandi69
nandi69 Sun, 2012-02-26 18:45

Én elnéztem a dió mennyiségét és 2-3 dkg helyett 30 dkg-ot tettem bele . Egymás után háromszor . A fiaim azt mondták hogy ezentúl is tévedhetek :) Amikor elkészítem három napig fogyizhatok , de megéri

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Tue, 2012-02-14 00:09

Kedves Eszter!
Miért nem figyelmeztetsz a recept elején, hogy függőséget okoz???? ;) Én a mézért nem vagyok oda, de a mák kedvééért, nagyduzzogva megeszem! :)
Már négyszer elkészítettem és kezdem magam rosszul érezni, ha nincs készleten a hűtőben! Örök hála ezért a receptért!
Gigi

Csabi57
Csabi57 Fri, 2012-02-03 13:41

Kedves Eszter!
Egy hete elkészítettem - pontosan a leírásod szerint. Be a hűtőbe, másnap vendégségbe érkezett barátaimat kínáltam. Nagy sikert értem el vele. Eltalált jó recept , leírtaknak megfelelő állagú,sűrűségű,
kuriózum. Holnap dupla adagot készítek!! Gratulálok - sok ilyen finomságot készíts.
Üdvözlettel.
Csaba

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-02-03 17:10

Igyekeztem Csaba, köszönöm szépen a kedves visszajelzést! :-)
Minden jót!
Eszter

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Thu, 2012-01-19 19:28

Igazi mák imádó vagyok.. Viszont sajnos dióm nincs, de van itthon földimogyoró. Szerinted azzal is jó?

És Eszter! Ma olvastam a blogodat. Tudom hogy nem ismersz, de én rengetegszer olvasgatom a kommentjeidet, receptjeidet, és mindig rengeteg erőt-ihletet-jókedvet merítek belőled! Sokat.. sőt, rengeteget ér a netes munkásságod! (nehéz időszakon megyek át, és nagyon sokat jelentenek az olyan értelmes és érzelmes emberek megnyilvánulásai a neten mint te)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-01-19 20:35

Földimogyoróval is nagyon finom lesz, sőt! Hm...ki is próbálom majd vele.
Nos, amit a blogomról írtál, hát azt nagyon-nagyon köszönöm. Pont az ilyen kis felvillanások győznek meg arról, hogy talán néha van valahol valaki, akit felvidít vagy ösztönöz, vagy csak szórakoztat. Köszönöm szépen Neked.
Ez most nekem is jól jött. ;-)))
Hamarosan saját tárhelyem lesz, saját felülettel, nem fognak olyanok történni, mint ami nem olyan régen, hogy majdnem elveszett az egész blog. A képek is hamarosan visszakerülnek a helyükre és minden a régi lesz. Remélem továbbra is jobb kedvre deríthetlek majd. :-)
Ölelés.

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Thu, 2012-01-19 21:12

Köszönöm :-) Én meg ígérem hogy a jövőben is olvasgatlak és merítek belőled minden jót :P *nagyölelés*

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Thu, 2012-01-19 16:00

Mérhetetlen örömmel tölt el, hogy rajtam kívül is mennyi ópiumfüggő van!!! :D :))
Imádom a mákos-mindent! Sajnos ezzel egyedül vagyok a családban, de legalább enyém lehet az egész készítmény! Feltétlenül kipróbálom!
És azt tudjátok, hogy a mákolajon és a rendes fekete mákon túlmenően kapható szürke mák és fehér mák is???

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-01-19 16:02

Fehérem van itthon, de szürkéről még én sem hallottam. Na, megyek is, ráguglizok. :-)

Prixi
B Prixi / Prixi Sun, 2012-01-08 12:31

Az a kérdésem, hogy meddig áll el? Hűtőben érdemes tartani? Én pálinka nélkül készítem, ha ez számít... Karácsonyra készítettem először, és azóta bevált nasinak:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2012-01-08 19:08

Prixi, elvileg akármeddig eláll, de a mák egy idő után meg fog keseredni benne. Mi néha egy hétig is eszegetjük, ennél hosszabb időről nem nagyon tudok ténylegesen nyilatkozni. Megromlani biztosan nem fog, mert nem tud. A pálinka inkább egy kis íz miatt kell, az eltarthatóságán nem nagyon változtat. Örülök, hogy bevált. :-)

szépróza
szépróza / szépróza Mon, 2011-05-09 13:45

sziasztok,

rengeteg találatot kaptam a mákolajra, nem is másolom be őket, guglizzon rá mindenki. 200 ml-t lehet kapni 1300-1500 Ft-os áron webshopokban. itt amúgy 1-2 mokkáskanalat írnak a napi adagra.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2011-05-08 17:00

Nem tudom, hol voltam, mit csináltam, hogy ez kimaradt....de nagyon tetszik...anyunak sok mákot kell ennie a csonterősítés miatt, és folyton gondolkoztam, hogy lehetne még, ami nem tésztás verzió...úgyhogy nagyon köszi! :)
Puszi!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-05-08 22:33

Szia Nóra!:) Most olvasom, hogy szükség lenne csonterősítőre. Igen, az Őrségi mákolaj nagyszerű dolog, ezt nem salátára, meg ilyesmire használják, hanem minden nap egy kávéskanállal kell belőle enni, és máris segít. Tényleg! Volt egy néni, akinek a csontosodását is egyértelműen ez índította el a karjában a törés után, mert addig nem akart neki összeforrni. Egy hónapig fogyasztotta, és utána már jól kimutatható lett az eredmény. Én a csepeli piacon vettem egy kis butikban, de lehet, hogy van valami weboldala is. Ha megtudom, jelzek! Puszi: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-05-09 13:47

De jó!!
Köszönöm, akkor utánanézek...az ősök minél öregebbek, annál inkább kezdenek úgy viselkedni, mint a gyerekek... vigyázni kell rájuk, mert elkanászodnak, és nem figyelnek magukra :)
Anyunál még nem olyan nagy a baj, de akkor majd mákolajat szedünk, hogy ne is legyen!
Szép napot!
Puszillak!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-05-08 21:13

Nórám, ez is nagyon jó, de Mrs. Smith segített szerezni erdélyi mákolajat. Én is azt vettem anyunak ugyanerre és döbbenetes volt a szokásos legutóbbi kontroll eredménye. Szerintem kérdezd meg őt. Puszi!

szépróza
szépróza / szépróza Wed, 2011-03-23 23:26

nekiálltam, és közben felmerült bennem, h mitől barnul meg a mák? (nekem nem tette, de gondolom, ettől nem lesz rosszabb...)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-03-23 23:50

Hát, nem "úgy" barnul meg. :-)
Csak egy kicsit a hőtől. Talán csak egy lehelletnyit. Ez az a pont, amikor a megdagad, ezt főzés közben lehet érezni, mert egyre sűrűbb és ragacsosabb lesz.
Szóval, nem olyan látványos, nekem is fekete még bőven. :-)

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Mon, 2011-03-07 21:28

Akkor örülök :)
Majd megcsinálom :)
egyszerűen nem tudtam elképzelni,nem azt írtam,hogy hihetetlen..így már el tudom képzelni :)
köszi :)

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-03-01 13:23

Szia Eszter!
Ezek a régi dolgok annyira jók! És az is, hogy egyre inkább kezdjük őket újra felfedezni. Ez a mákos a férjem kedvence lesz, előre tudom.
Köszönettel, Edit

F.Edina
F.Edina / F.Edina Fri, 2011-02-25 10:31

Gyönyörűség!!!Anyósommal nagy mákimádók vagyunk,meglepem vele!Köszönet érte

gery
Gery / gery Thu, 2011-02-24 23:02

azon gondolkodtam, - és kérnék tanácsot hogy megvalósítható-e - hogy a művelet végén, mielőtt formába kellene önteni, egy kis hulala-t teszek bele, amiben zselatin van, az egészet összekeverem, és így meg bele megszilárdulni. Szerintetek rossz ötlet, rossz íze lenne?

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-02-25 08:40

Szia Gery!
Őszinte leszek: nekem már a gondolatától is feállt a hátamon a szőr... :-)))
Megpróbálhatod, ha gondolod, de én a Hulalát élből be sem engedem a konyhámba.
Talán tejszínnel, valami jófajtával igen. De ha kipróbálod, feltétlenül írd meg, hogy sikerült!
Eszter

gery
Gery / gery Sun, 2011-02-27 10:05

kedves Gargoyle
Én is jobban szeretem a tejszínt, de viszont az, hogy nagyon kényes, meg hogy hamar össze is esik - nagy úr - ezért emlegettem a hulalát. A tejszín jó ízű, a halula meg megáll :D ezért kell választani.
Még gondolkodok a recepten, mert akkor legyen tényleg jó, nem szeretném kidobni, de ha megvan, feltétlen írok!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-02-24 22:11

Kedves Eszter!
Edit, (laraed), már egyszer , mivel AzUram szereti a a mákot, direkte a mákos palacsintáját, a páromnak ajánlotta, nagyon kedves volt Tőle.:-))) Azóta sűrűn megfordul második fogásként , vagy desszertként az étlapon.:-)) Szerintem, azt hihetik, hogy stikába mákültetvényünk van,....mert annyiszor csinálok:-))
Ha én ezt a fantasztikus tálalású édességbombát elkészítem, én nem is tudom, hová fogok kerülni, a szeretet szintjén, mert már azért csodás dicséreteket kaptam,...úgyhogy elmentve, és a hétvége ezzel a mákgyönyörrel betöltve, azt hiszem, nagyon nyerő leszek nála!:-)))Köszi:-)) Szép estét! Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-24 20:34

Valószínű a méztől és a lekvártól fog összeállni.
Mivel a mákot szinte meg kell főzni az megdagad,beszívja a nedvességet,kihülés után pedig egyben is marad. Miért hihetetlen ez?

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Thu, 2011-02-24 20:26

Lehet,hogy érthetetlennek fogok tűnni..de mitől áll össze? :) És, mikor már kész, akkor ilyen jól szeletelhető? Nekem ez elképzelhetetlen..Eszter,írj már róla valamit,légyszi,hogy is működik ez! :)
Köszi :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-02-24 21:03

Egyszerűen a méztől tapad össze. Ahogy a fentebb hozzászóló írta, a hőtől megdagad kicsit a mák, de elvileg simán is működik, csak főzés nélkül nem lesz annyira tökéletesen szeletelhető. De úgy is finom.

Vadmalac
Vadmalac Thu, 2011-02-24 19:01

Kedves Eszter!
Végre valami, amit hajnalban munkába induló Kedvesem is hajlandó talán megenni indulás előtt, reggeli gyanánt....! Már megyek is és csinálom. Köszi!!!
Andrea

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Thu, 2011-02-24 18:22

Kedves Eszter!

Ezt a receptet biztos ki fogom próbálni! Annyira szép a képen! :)
Mákimádó lévén kötelezőnek érzem!!!
Szép napot!
Adri

crazymary
Makréla / crazymary Thu, 2011-02-24 18:22

Szia Eszter!

Időhiányomban csak épp véletlenül jártam erre, de rögtön megfogta a tekintetemet a recepted.
Nagyon kedvemre való, bizonyosan kipróbálom, egyszerűen nagyszerű!
Nagy mákrajongó vagyok, szóval tuti a siker! :-) Remélem nem bánod, hogy facebook-on ajánlottam a barátaimnak is. :-)
(és hamarosan jelentkezem ám levéllel is :-) )

Addig is puszi,
Zsani

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-24 16:14

Kedves Eszter!

Ez valami gyönyörű. Szeretem a mákot és a mézet is nagyon.
És régi hagyomány alapján, hogy még inkább jól kezdődjön az ember napja.
Köszönöm.
Szép napot!

Anita

szépróza
szépróza / szépróza Thu, 2011-02-24 15:42

Kedves Eszter,

az egy deci méz kb. hány evőkanál? (nem nagyon tudom más eszközzel kiszedni az üvegből...)

köszönöm szépen!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-02-24 21:05

Szia szépróza!
Kb. 10 evőkanál, de semmi nem rontja el, az sem, ha többet teszel bele. Sűrűn ragacsosnak és krémesnek kell lennie. Az általam megadott mennyiség csak hozzávetőleges, bátran próbálkozhatsz. Nem árt neki, ha több kerül bele, meglátod. :-)

szépróza
szépróza / szépróza Thu, 2011-02-24 23:18

szia Eszter,

köszönöm! én inkább mák-, mint mézpárti vagyok, úh lehet, h inkább kevesebbel próbálkozom ;-) és mélyen tisztelt "párom" nem eszi meg a baracklekvárt, de van helyette nagyon finom fűszeres rumos meggyesünk... talán még meggydarabokat raknék bele... hmmm... na, ezt még kiötlöm, de rövidesen mindenképp megcsinálom. tutira nem romlik ránk, köszi ;-)

348
méz 1 dl
mák 12 dkg
citromhéj 1 tk
dió 3 dkg
pálinka 1 ek
sárgabaracklekvár 1 ek