Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes-mázos puszedli trió

Mézes-mázos puszedli trió
Mézes-mázos puszedli trió
77 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok éven keresztül kísérleteztem a legkülönfélébb receptekkel, hogy az ünnepekre valóban puha, karácsonyi fűszerektől illatozó, mézes pogácsát tudjak sütni szeretteimnek, mire megleltem a család számára tökéleteset. Mostanra már háromféle bevonattal készül, mert mindenkinek megvan a kedvence. A cukorhabos és a mezítelen mellett, idén már közkívánatra a Medeno srce (ford. mézes szív) házi változata is terítékre került, ami egy népszerű előrecsomagolt édesség felénk.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Máz

ajánlat

Ebből az adagból 8 tepsi puszedlink lesz, ezért akinél kisebb a család, vagy akinél nem szokott sutyiban eltűnni idő előtt az ünnepre szánt édesség, annak javaslom, hogy felezze a mennyiségeket.

Rozsliszt nélkül, csak finomlisztből készítve is működik a recept, úgy is próbáltam már.

A mézeskalács fűszerkeverék saját kezű megalkotását is jó szívvel ajánlom, mert a bolti mixek a nyomába sem érnek a közvetlenül mozsárból hintett, frissen őrölt fűszerek ízének, arról nem is beszélve, hogy illatától a karácsonyi hangulat garantált.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A mézet felolvasztjuk a margarinnal, és hagyjuk kihűlni.
  2. A tojásokat mixer segítségével kikeverjük a porcukorral és 4 evőkanál citromlével. Hozzáadjuk a mézes szirupot, a fűszereket, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Majd beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert kétféle lisztet.
  3. A masszát kettéosztjuk, és külön tálban a tészta egyik feléhez hozzáadjuk még a kakaót.
  4. Lefóliázva egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük a kétféle tésztát.
  5. Lisztezett kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk a tésztából (elég ragacsos), és sütőpapírral bélelt tepsin, egymástól jó távol helyezve a puszedliket (mert sütés közben szétterülnek), 12 perc alatt kisütjük.
  6. Majd hagyjuk teljesen kihűlni a mézes pogikat.

Máz

  1. A kakaós pogácsáink tetejét ecset segítségével lekenjük lekvárral (használhatunk szilva, áfonya vagy eperlekvárt is). Felolvasztjuk a csokoládét a margarinnal. Végül a lekváros rétegre ecsettel rávisszük a csokimázat is, és hagyjuk megdermedni.
  2. A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral. A sima (kakaó nélküli) pogácsák felét beleforgatjuk a mázba, és sütőpapíros tepsire helyezzük. Majd 100 C fokos sütőben rászárítjuk a cukormázat a sütire.
  3. Tálaláskor a maradék, máz nélküli puszedliket vegyesen rakjuk a kínálótálra a csokimázas és cukormázas pogikkal.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 5 217
elküldve: 1
receptkönyvben: 70
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 2

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes pogácsa, mézes puszedli, mázas puszedli, mázas mézes kalács, mézes kalács, mázas mézes kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aliz64
Aliz64 Wed, 2015-12-16 10:57

Remek receptnek látszik . :)

Ennek a tésztának nem kell állni ?

Tubicám
Tubicám / Tubicám Thu, 2015-12-17 10:40

Igen, jó kis recept, és dobozban tárolva valóban puha marad a puszedli, akár hetekig. :) A tésztának nem árt egy éjnyi pihentetés, ahogy a receptben is külön pontban feltüntettem, de sürgősségi esetekben 4 óra a hűtőben is elég lehet (próbáltam már, működőképes). Viszont, arra ügyelni kell, hogy a hűtőből mindig épp csak annyi tésztát vegyünk elő, amennyit gyorsan gombóccá tudunk sodorni, mert ahogy melegszik a tészta, úgy válik egyre ragacsosabbá. Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok! :)

919
méz 25 dkg
margarin 25 dkg
tojás 6 db
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 50 dkg
finomliszt 50 dkg
rozsliszt 50 dkg
szódabikarbóna 1 teáskanál
mézeskalács fűszerkeverék 2 ek
fahéj 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 2 ek
étcsokoládé 15 dkg
margarin 5 dkg
sárgabaracklekvár 5 ek
tojásfehérje 3 db
porcukor 25 dkg