Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes mogyorókrémmel töltött csirke baconbe tekerve

Mézes mogyorókrémmel töltött csirke baconbe tekerve
Mézes mogyorókrémmel töltött csirke baconbe tekerve
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ideig Angliában éltem, és bizony az ottani ételektől egy idő után falra másztam, ezért elkezdtem kísérletezni, amikor időm engedte. Így futottam bele véletlenül az egyik bolt polcán egy mogyorókrémbe, ami az általam ismerttől eltért. Nekem ez mindig a Nutellát és társait juttatja eszembe, ez viszont más volt. Nem édes mogyorókrém, hanem sós, földimogyoróból készült. Vásároltam egyet próbaképp, mivel számomra teljesen új volt, és nagyon ízlett. Aztán beugrott, hogy bizony ebből jó kis finomságot lehetne készíteni, ami meg is történt. Ezt az ételt eredetileg nem göngyölt húsként készítettem el. Majd arról is felteszem a receptet, az itt látható már itthon készült, és jócskán továbbfejlesztett. Örömmel láttam, hogy az említett krémet itthon is lehet kapni, így a lehetőség adott volt a továbbfejlesztésre (a család kívánságának eleget téve, mivel igen közkedvelt fogás ez itthon). A nagy áruházak „Nemzetközi konyha” részlegén érdemes keresni. Van belőle sima és mogyoródarabkás verzió is.

Igazi laktató finomság. Köretet nem is mindig szoktam mellé készíteni, mert minden esetben görög saláta a kíséret mellé, ami elégnek szokott bizonyulni, de bármi illik hozzá. Csináltam már steak burgonyával, rizzsel, de volt példa hagymakarikákra is (ahogy a képen is látható). Az egyes fázisok kicsit nagyobb odafigyelést igényelnek, ezért én közepes kategóriába raktam, de azért nem egy ördögtől való dolog az elkészítése. Fogadjátok szeretettel ezt a receptet, és jó étvágyat kívánok hozzá! 

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Bármikor, bárhova. Nálunk alkalmakkor is szívesen fogyasztott étel, vagy akár csak egy sima ebédnek. Jól elkészítve, szép nagy batyukban brutálisan laktató! 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kezdésként vékonyra klopfoljuk a csirkemellet, majd sózzuk, borsozzuk. Fűszerezni óvatosan. Tényleg elég csak egy kicsi só és fekete bors rá. Próbálkoztam vegetával, pirospaprikával, grill fűszerrel, de fölösleges, mivel nem a fűszerezésen van a hangsúly. Az igazi ízt a töltelék adja majd neki, és ha túlzottan megfűszerezzük a husit, az „összeveszik” a töltelékkel. Egyszerűen egyik íz nyomja majd el a másikat. Tehát elég csak egy kevés só és bors, valamint egy nagyon pici fokhagymakrémet kenhetünk rá, de ebből is csak keveset.
  2. Ez után jöhet a töltelék. A mogyorókrém igen nehezen kenődik, ezért érdemes felmelegíteni. Itt vigyázzunk. Tegyünk egy kis hőálló edénybe vagy 2-3 evőkanálnyi mogyorókrémet, majd helyezzük azt forró vízgőz fölé. Próbáltam mikróban, alacsony fokozaton, és annak ellenére 10 másodperc után szenesre égett. Még a mikrotál is majdnem kuka lett, mert megolvasztotta az alját, tehát mikróval nagyon óvatosan, de inkább maradjunk a vízgőznél. Mikor már kicsit folyóssá válik, adjuk hozzá két kávéskanál mézet, majd melegítsük tovább (akinek mézesebben ízletesebb, bátran adjon hozzá többet). Ha már a méz is megolvadt, és jól összekevertük őket, adhatunk hozzá földimogyorót is. Ezt egyben is hagyhatjuk, én mozsárban összetörtem, de a krémből lehet kapni, a natúr mellett, mogyoródarabkás verziót is. Együtt a kettő meg még jobb. Kinek hogy. Fűszerekre nincs szükség.
  3. A husi és a töltelék is kész, jöhet a töltés. Tegyük egy tálcára a hússzeleteket, és kenjük a krémet a közepére, majd göngyöljük fel. Ügyeljünk rá, hogy ne csavarjuk sűrűn a húst, mert nem lesz helye a tölteléknek, illetve nem fog átsülni rendesen. Egy hajtás innen és onnan, és kész is van. Ez után a két széle nyitott marad, amit kicsit tömködjünk be, és a baconnel fedjünk le, tehát keresztben érdemes a szalonnát rátekerni. Ha ez is megvan, tűzzük össze ügyesen hústűvel. Igen pepecselős rész, mivel a krém továbbra is kicsit nehezen kezelhető, de kis rutinnal nem hiszem, hogy gondot fog okozni. Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe legalább 1.5-2 órára. Így a húsnak van ideje kicsit magába szívni a krém ízét, és sokkal finomabb és karakteresebb ízű lesz a végeredmény (emiatt nem érdemes agyonfűszerezni a húst).
  4. Az utolsó lépés a sütés. Őszintén mondom, hogy ez a fázis még fejlesztés alatt áll! Én felmelegített olajban sütöm, közepes lángon, és kb. annyit használok, amiben a hús fele elmerül. Az eredmény isteni, mivel szalvétával azonnal leitatom róla az olajat, így nem lesz tocsogós (meg azért sem, mert nem a hideg olajba tesszük, ez nagyon fontos). A gond az, hogy a töltelékből mindig megszökik egy kicsi, és ahogy a mikróban, úgy itt is hamar megég (a húsban soha nem volt erre példa). Emiatt az olaj olyan három husi után kuka sajnos. Mivel nem légkeveréses a sütőm, ezért nem tudtam letesztelni még, de szerintem abban működhet, érdemes egy próbát tenni vele. Én úgy gondoltam, hogy következőre picit elősütöm majd a husi betöltésre szánt felét, begöngyölöm, és az után teszem majd a sütőbe. Úgy biztos rendben át fog sülni. Húscsipesszel sűrűn forgatva, szép ropogósra, aranybarnára sütjük mindkét felét (5-8 perc kb.), és készen is vagyunk. Tetszés szerinti körettel tálaljuk. Személyes tippem, hogy érdemes egy jó salátát csinálni hozzá. Nálunk ez mindig görög sali.:)
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 521
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nick Raven

Mióta szakács: 2017.08.27.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Itthon csak "Mogyorós pipi"

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

732
csirkemell filé 100 dkg
bacon 10 szelet
méz 2 teáskanál
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fokhagymakrém 1 csipet
mogyoróvaj 3 ek