Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes püspökkenyér

Mézes püspökkenyér
Mézes püspökkenyér
32 perc / előkészület: 7 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, még csak október van, de kezembe került ez a recept és ki kellett próbálnom, hogy használható lesz-e a karácsonyi repertoárba. Lisztérzékenyként a karácsony az év legnehezebb időszaka, mert élénken élnek még bennem a szeretett ízek, a sütemények puhasága és ezek nem mindig reprodukálhatók gluténmentes verzióban. Ez a mézeskalács tészta nagyon jó alapanyag: erős, karakán mézes, édes ízélmény, amit legközelebb biztos próbálok kicsit tompítani citrom-vagy narancshéjjal, esetleg lével is, és elkészítek hozzá majd egy citrommázat is... Kávé mellé lekvárral is el tudom képzelni. :)

Nálunk nem volt lehetősége egy napot állni a süteménynek, pár órás hűlés után szeltem. Nem tudom másnapra mennyire marad puha, de most nagyon kellemes, nem sűrű állagú volt.

Sütésre vonatkozó információ nemigen volt az eredeti receptben csak annyi, hogy az első 5 percben erős tűzön, majd közepes hőfokon kell sütni. 5 perc után már barna a teteje, nekem a továbbiakban nem égett meg, de akinek erősebben süt a sütője, borítsa be alufóliával.

Számítsunk rá: a teteje be fog repedezni, de emlékeim szerint a réteslisztből készülő püspökkenyér is hasonlóan viselkedik. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész tojásokat, a szódabikarbónát és a porcukrot nagyon habosra alaposan kikeverjük, 4-5 perc alatt.
  2. Hozzáadjuk a langyos mézet és a lisztet, fűszereket, egyneművé kavarjuk.
  3. Püskökkenyér formát teljesen kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Ha szeretnénk magokat szórni rá, tegyük meg.
  4. Forró sütőben (200-210 fokon) légkeveréssel süssük 5 percig, majd mérsékeljük a hőfokot 150-160 fokra, és süssük készre a süteményt (sütőtől függően 20-30 perc). Tűpróbával ellenőrizzük nem ragad-e a tészta.
  5. A kisült tésztát borítsuk rácsra, azonnal húzzuk le róla a papírt, hagyjuk teljesn kihűlni. Az eredeti recept csak másnap ajánlja szelni a tésztát.
  6. Folpack-ba csomagolva hetekig friss marad.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 959
elküldve: 3
receptkönyvben: 104
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, püspökkenyér rizslisztből, gluténmentes püspökkenyér mézesen

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

P.vi
P.vi Sun, 2017-12-24 10:44

Kedves nyihaj! Nyilvánvalóan az én hibám, hogy pontosan szó szerint követtem az elkészítési leírásodat, és ennek köszönhetően dobhattam ki a kukába 25 dkg rizslisztet meg 20 dkg mézet, meg 2 db tojást, mivel a sütőformába öntéskor vettem csak észre, hogy a mézeskalács fűszer és a citromhéj a pulton figyel........
köszi, hogy pontosan írod meg a recepteket, boldog karácsonyt.
Megyek, sütök valami mást...

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2017-12-24 12:06

Kedves Felhasználónk!
Köszönjük az észrevételt, korrigáltuk a receptet.
Ha megengedsz tőlünk egy tippet: a kihagyott citromhéjat pótolhatod, ha tetejére citrommázat készítesz (citromlé+porcukor keveréke, esetleg kevés víz), ezt ajánlja a recept is. Reméljük, azért nem lett ehetetlen a sütemény, mert nem került bele mézeskalács-fűszerkeverék.:)
Boldog karácsonyt,

Nosalty

539
tojás 2 db
porcukor 5 dkg
szódabikarbóna 2 késhegynyi
méz 20 dkg
rizsliszt 25 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
mandula 5 dkg