Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes puszedli

Mézes puszedli
Mézes puszedli
105 perc / előkészület: 15 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc csemegém a puszedli. Ezt a receptet az unokanővéremtől kaptam. Nála ettem először belőle. 
Ez körülbelül két gáztepsinyi mennyiséget jelent. 

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. A lisztet és a szódabikarbónát egy tálba öntjük.
  2. A porcukrot, margarint, mézet és a tejet meglangyosítjuk. Utánna hozzákeverjük a tojások sárgáját és a fahéjat.
  3. Hozzáöntjük a masszát a liszthez és alaposan összedolgozzuk.
  4. 3 órát pihentetjük hűvös helyen. Akár a hűtőbe is betehetjük.
  5. Miután letelt a 3 óra, kis dió nagyságú golyókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe egymástól kis távolságra helyezzük el őket.
  6. 150 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Nagyon oda kell rá figyelni, hogy ne legyen túl barna.)
  7. A mázhoz gőz fölött felverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Megkenjük a megsült puszedliket, és visszatesszük a sütőbe száradni. Ilyenkor már egy tepsiben is elférnek.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 37 166
elküldve: 7
receptkönyvben: 460
elkészítve: 16/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Same

Mióta szakács: 2009.11.10.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Mézeskalács tojásfehérje mázzal, Mézes csók, Mázas mézes puszedli

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

luca kukta
luca kukta Mon, 2014-08-18 14:16

Megcsináltam, nagyon jó lett de sajnos nem élte meg hogy megpuhuljon mert még aznap elfogyott.

Prixi
B Prixi / Prixi Wed, 2012-01-04 19:14

Ebből a puszedliból sosem elég!! Ma is csináltam egy adaggal, ma sikerült a legjobban! Én sütőporral készítem.

bluegirl76
Bluegirl / bluegirl76 Mon, 2010-09-20 20:45

Kedves Mrs Smith! Köszönöm a válaszodat! Mivel dolgoznom kellett menni,így csak 2 órát adtam neki, úgyhogy a válasz elkésett :) De,igen jól írod, nem kell több liszt. Én tettem még 5-10 dekát még a hűtés előtt. Az állaga így is jó lett, csak hát nem annyira édes és mézes, de még így is finom lett! Ez egy nagyon jó recept!

bluegirl76
Bluegirl / bluegirl76 Mon, 2010-09-20 11:30

Remélem valaki olvassa ma. Most kevertem össze a tésztát. Hát egyáltalán nincs olyan állaga, hogy bármit is formázhassak belőle. Tegyek bele még több lisztet vagy a 3 óra hűtés után formázható lesz?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-09-20 15:34

Kedves Bluegirl76! Nem tudom időben írok-e, de szerintem ne tegyél bele több lisztet, inkább hűtőbe vele!
Ha hűtés után formázod, és minden oké, de a tészta vége ismét lágyul, akkor újra tedd hűtőbe. Vagy kisebb adagokban dolgozz vele. Szerintem minden oké a tésztával, bár ezt még én nem sütöttem, csak a mézeskalács is ilyen lágy, de hűtés után formázható. A legjobbakat: Mrs Smith

Prixi
B Prixi / Prixi Tue, 2009-12-08 17:20

Nekem is a megadott arányokkal ragadós volt, de a 3 tojásfehérjéhez szerintem 300 g=30 dgk porcukor kell. És nem kell megijedni nem egyből dermed rá, hanem az ujjammal eloszlattam egyenletesen a mázt és 20-30 perc múlva már olyan volt a külseje mint a boltinak. És én nem toltam sütőbe!
A sütési idő 15 perc volt, és én picit nagyobb adagokat formáltam mint az előírás.

Bercsy
Bercsy Mon, 2009-12-07 16:23

Hát, nekem nem sikerült túl jól! A puszedlik olyan "nyelősek" lettek. A máz pedig még 3 nap múlva is ragadt. A tésztánál a liszt mennyiséget rontottam el szerintem, de vajon a máznál mit ronthattam el? Szeretném megpróbálni még egyszer. Remélem, a másodjára jobban sikerül.

Prixi
B Prixi / Prixi Mon, 2009-12-07 14:35

Igazán hálás vagyok ezért a receptért, nagyon jól sikerült!! 2 külön családnál voltunk vendégségben és mindenhol azt mondták nagyon profi, és hogy milliószor jobb mint a bolti. Harmad napra is puha maradt a tésztája.
Ez lesz az idei karácsonyi specialitásom. Egy dolog nem vált be: a tetejére a máz, először a te verzióddal próbálkoztam, de végül úgy kevertem ki, hogy a 3 tojásfehérjéhez 300 g porcukor, így rádermedt a forrón belemártogatott puszedlik re és nem is kellett visszatolni a sütőbe. Amúgy ez egy tökéletes és könnyű recept!!!! Dícséret érte!!!

Same
Same / Same Wed, 2009-12-09 07:33

Örülök neki,hogy ekkora sikere volt! Az eredeti recept 20 dkg porcukrot ír,de a sima habcsókhoz is csak 5 dkg kell tojásfehérjénként. De mindenki úgy alakítja ahogy szeretné.

434
porcukor 17 dkg
tojássárgája 3 db
margarin 6 dkg
fahéj 1 kk
méz 17 dkg
tej 1.5 dl
finomliszt 50 dkg
szódabikarbóna 1 ek
tojásfehérje 3 db
porcukor 15 dkg