Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes puszedli Jolán konyhájából

Mézes puszedli Jolán konyhájából
Mézes puszedli Jolán konyhájából
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a puszedlit.... és kerestem azt az ízt, ami olyan meghatározó ennél a sütinél. Hát megtaláltam, és ez a kardamom!!! Nos, ez mindenképp kell bele.. ez adja azt a bizonyos ízt...:-) Szerintem nem helyettesíthető a mézeskalács fűszerrel... kihagyhatatlan.... Nekem egész Londonig kellett utaznom, hogy beszerezzem :-) Általában karácsony tájékán sütöm ezt a finomságot, és hát isteni... süssétek.. süssétek! Szép ünnepeket :-)

hozzávalók / 5 adag

Puszedli

Tojáshab

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos mézet, a puha vajat és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a 2 egész tojást, és ezzel is jól kihabosítjuk.
  2. Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Ezt a lisztes keveréket a tojásos keverékkel eldolgozzuk.
  3. A tésztát 30 percre hűtőbe tesszük, majd kivesszük, és hengerré sodorjuk. Bekapcsoljuk a sütőt, és 190 fokra állítjuk légkeveréssel!! A tésztából diónyi darabokat vágunk, gömbölyítjük, majd tenyerünkben ellapítjuk, és pár centi távolságra sütőlemezre tesszük őket.
  4. 8-10 percig sütjük őket, nem szabad megégniük, jobb, ha kicsit inkább puhák... úgy is megkeményedik, amikor kihűl!
  5. A tojáshabhoz a cukrot és a tojásfehérjét vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg ujjunkat csípi, ha beledugjuk. Ezután géppel, magas fordulaton lágy habbá verjük a meleg cukros fehérjét.
  6. Egy szélesebb, mély tálba öntünk a lágy felvert habból, és belerakunk néhány sütit, amit fakanállal jól megforgatunk benne, majd óvatosan sütőlapra teszünk. Ezt tovább ismételjük, amíg el nem fogynak.:-) Így lesznek szép márványosak!!
  7. Berakjuk a sütőbe..., és 1 éjszakát száradni hagyjuk! Ott biztonságos helyen vannak.:-) Másnap dobozba tehetjük őket...és fogyaszthatjuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 47 275
elküldve: 3
receptkönyvben: 109
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolán

Mióta szakács: 2010.01.13.
83 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mézes puszi, karácsonyi süti

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Galeria
Galeria Thu, 2019-12-19 19:23

Nagyon köszönöm a receptet! Isteni finom, most készűl a második adag. Ja....az első elfogyott.

szuszi
Jolán / szuszi Thu, 2019-12-19 21:34

Örülök, hogy ízlett :-) Én is sütöttem már egy adagot a napokban karácsonyra, de csak 1 db van belőle....Így hát újra sütök. Tovább ízesítettem ami még fantasztikusabbá tette...de komolyan...!! Tettem bele 4-5 szem szegfűborsot, amit szintén a kis mozsaramba megőröltem.....Tegyétek még ezt is a fűszerek közé mert még parádésabb lesz az ízhatás...legalábbis nálunk mindenkinek nagyon ízlett...Tavaly nem sütöttem, de tovább akartam ízesíteni és hát sikerült !!! További jó készülődést az ünnepekre....a sütik mellé még kívánok egy kis hóesést is :-)

Tóth Erzsébet Klára
Tóth Erzsébet Klára Sat, 2019-12-07 11:44

Hű, a mindenit! Ez nagyon finom! Hálásan köszönöm! Minden eddigi próbálkozásomat felülmúlja! A máz is tökéletes!Még nem is ettem ilyen finom mézest! Boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak!

szuszi
Jolán / szuszi Mon, 2019-12-16 13:28

Nagyon örülök, hogy ízlik. Én is pont most tettem a hűtőbe a tésztát. Hamarosan sütöm...Szép Ünnepeket kívánok :-)

kryxi
kryxi / kryxi Tue, 2016-12-20 21:16

Kedves Jolán! Ez a legjobb mézes puszedli amit valaha sütöttem. Nagyon jó könnyű a tésztája. Ezt a receptet keresem már régóta. Köszi !

Susie03
Susie03 Sat, 2016-12-10 19:53

Kedves Jolán érdeklődnék, hogy kb hány darab lesz ebből a mennyiségből, illetve, puhul állás során a dobozban, valamint meddig áll el? Előre köszönöm a választ! :)

szuszi
Jolán / szuszi Sat, 2016-12-10 20:03

Kedves Susle03!
Két tepsivel lesz...olyan 24 db. Finom puha lesz a belseje és roppanós a cukormáztól. Hát hogy meddig áll el??...hmm....szerintem 1-2 hétig biztosan nagyon finom lesz :-) Ha karácsonyra sütöd lassan neki állhatsz :-)

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Sat, 2016-12-03 08:17

:-)
Így egy kicsit drága lenne.
Az itthon kapható Mézeskalács fűszerkeverék összetevői:
őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt koriandermag, őrölt ánizs, őrölt édeskömény, őrölt kardamommag, őrölt szegfűbors, őrölt gyömbér..- mintha a nagyi sütötte volna.

szuszi
Jolán / szuszi Sat, 2016-12-10 20:07

Miért lenne drága? Egyébként lehet fűszerkeverékkel....de az nem ilyen lenne....:-)

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Wed, 2016-12-14 19:33

Persze csak akkor, ha London lenne a cél állomás. Erre írtam a " drágát". Itthon is lehet kapni Kardamom magot 20 g -os kiszerelésben. Én nem rég vásároltam a Gyógynövény Szaküzletben ( 500.-Ft )

928
finomliszt 50 dkg
virágméz 30 dkg
vaj 13 dkg
tojás 2 db
szódabikarbóna 15 g
cukor 2 ek
gyömbér 1.5 tk
szegfűszeg 1 kávéskanál
kardamom 1 kávéskanál
fahéj 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert
tojásfehérje 3 db
cukor 18 dkg