Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács - energiacsökkentett

Mézeskalács - energiacsökkentett
Mézeskalács - energiacsökkentett
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igyekszem olyan recepteket kitalálni, amit diétázók is fogyaszthatnak. Ebben a receptben a cukor helyett glukonon van, viszont a mézet nem szerettem volna lecserélni másra. Hát ettől mézeskalács a mézeskalács. :-D Kicsit sikerült egészségesebbé tenni a teljes kiőrlésű liszt felhasználásával. A tészta lényegesen képlékenyebb, mint a finomlisztes változat, de ha a hűtőből vesszük ki, akkor könnyen dolgozhatunk vele.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A cukormázhoz

ajánlat

Nyomózsák készítése: http://vimeo.com/15529199

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket, glukonont, szódabikarbónát, fűszert tálba öntjük, összekeverjük.
  2. Gőz felett a mézet a vajjal felmelegítjük addig, amíg a vaj teljesen felolvad.
  3. A lisztes alaphoz öntjük, kissé elkeverjük fakanállal, hozzáütjük a tojást, és tésztává gyúrjuk.
  4. Elég lágy a tészta, szükség szerint kevés, teljes kiőrlésű lisztet adhatunk még hozzá. Csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe legalább egy napra. A tészta sokáig eltartható, akár két hétig is hűtőben.
  5. Nyújtsuk ki lisztezett munkaasztalon vékonyra, szaggassunk belőle formákat, tegyük sütőpapíros tepsire, és kenjük meg felvert tojással.
  6. Előmelegített sütőben süssük készre. (Ez mindössze néhány perc.)
  7. Ha kihűlt glazúrral díszíthetjük.
  8. A glazúrhoz a tojásfehérjét annyi porcukorral kikeverjük, hogy sűrűn folyó glazúrt kapjunk, pár csepp ecet is kell bele, hogy ne kristályosodjon ki a cukor.
  9. Ezután kis zacskót készítünk sütőpapírból, beletöltjük a glazúrt, és már díszíthetünk is. (Ma már kaphatóak dekortollak, azzal még egyszerűbb díszíteni.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 632
elküldve: 5
receptkönyvben: 106
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

energiacsökentett mézeskalács, mézeskalács glukononnal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Karulino
Karulino / Karulino Wed, 2012-12-19 10:24

Huh! Elég nehéz volt dolgozni a tésztával, mert morzsalékos volt, de végül megküzdöttünk egymással, és finom lett a végeredmény.

Amurath
Nyulas / Amurath Sat, 2012-12-08 20:22

Kedves Eszag, a glukonon 1:1 arányban helyettesíti a cukrot, tehát cukorból és így a xillitből is ugyanennyi kell. Épp ma sütöttem meg ezt a mézest. Tapasztalatom szerint a sütőből kivéve még puha, néhány perc múlva bekeményedik. Dobozban, lefedve vagy celofánba csomagolva visszapuhul 1-2 nap alatt. Remélem segítettem írd meg kérlek a tapasztalataid! Jó sütögetést! Üdv, Zsuzsa

eszag
eszag Fri, 2012-12-07 11:24

Megkérdezhetem mennyire puhul meg sütés után, illetve ha áll sokáig? Ez a glukonon mennyi cukornak felel meg? Kipróbálnám nyírfacukorral. Tetszik a recept :)

645
finomliszt 10 dkg
teljes kiőrlésű liszt 40 dkg
méz 25 dkg
vaj 5 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 2 teáskanál
édesítőszer 12.5 g
szódabikarbóna 1 tk
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
porcukor 25 dkg
ecet 4 csepp