Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács és habkarika karácsonyra

Mézeskalács és habkarika karácsonyra
Mézeskalács és habkarika karácsonyra
180 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Júliusban minden bizonnyal nem kifejezetten aktuális, de talán nem én vagyok az egyetlen, aki annyira szereti ezt a két finomságot, hogy egész évben képes fogyasztani. A mézes azonnal fogyasztható fajta, kb. fél órával sütés után már puha és nagyon finom. Ugyanakkor minél tovább áll, annál omlósabb és finomabb lesz. Zárt sütis dobozban gyakorlatilag végtelen ideig eláll, csak egyre jobb lesz. Nekem jelenleg van egy doboznyi februári sütésű, mostanra szinte elolvad a szájban, mesés. A habkarika ugyanígy sütis dobozban szintén bármeddig eláll. Ettünk már karácsony előtt előző évből megmaradt (sunyin, a kamrapolc leghátuljában elrejtőzött) karikákat, még mindig tökéletesek voltak.

hozzávalók / 12 adag

Mézeskalács

Habkarika

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézeskalács

  1. A mézeskalácshoz mindent keverjünk-gyúrjunk össze alaposan, míg egynemű tésztát kapunk, majd formázzuk gombóccá, és csomagoljuk szorosan, több rétegben folpackba. Tegyük a hűtőbe pár napra. Itt is igaz, ami a kész kalácsnál is: minél tovább áll, annál jobb lesz a végeredmény. Ha aznap megsütjük, sem lesz rossz, de kb. ötnapos tésztából lesz igazán könnyű és nagyszerű.
  2. Ha készen állunk a sütésre, melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra. Vágjuk kisebb darabokra a tésztát. (Kicsit kemény a tészta, kisebb adagokban könnyebb vele dolgozni.) Gyúrjunk át minden darabot kicsit, majd nyújtsuk őket kb. fél centi vastagra. Ha vékonyabbra nyújtjuk, túl könnyen megég a tészta, szárazra sül, ha vastagabbra, a széle megbarnul, mire a közepe megsül. Szaggassuk ki a kalácsokat tetszés szerinti kiszúróformákkal.
  3. Vizezzünk be egy megfelelő méretű darab, gombóccá gyűrt sütőpapírt, majd simítsuk egy tepsibe. Rendezzük el a mézeseket a tepsin, némi távolságot hagyva köztük, mert kicsit nőni fognak. Süssük meg őket 5-10 perc alatt, folyamatosan figyelve, mert a még nem jó (túl világos, nem teljesen átsült), pont jó (egyenletesen aranybarna) és a már nem jó (enyhén égett, túl barna, kesernyés) állapotuk között kb. 15 másodperc a különbség.
  4. Szedjük őket rácsra, hagyjuk őket teljesen kihűlni díszítés előtt. (Én egy teljes napig szoktam őket „kiteregetve” hagyni, még ha teljesen el is borítják a konyhát, az ebédlőasztalt és minden egyéb szabad felületet.) Végül a lentebb részletezett habkarika-massza egy részét töltsük habzsákba a legkisebb nyílású csőrrel (vagy erős, vastag műanyag zacskóba, aminek éppen csak a csücske legvégét vágjuk le/szúrjuk ki), és díszítsük a kalácsokat tetszés szerinti mintával, majd hagyjuk őket száradni egy napig, míg teljesen megkeményedik a máz, majd tegyük őket fémdobozba, sütőpapír-lapokkal elválasztva a rétegeket.

Habkarika

  1. A habkarikához először előmelegítjük a sütőt 70-80 fokra, felteszünk egy lábas vizet forrni, majd egy olyan edényben, amit rá fogunk tudni tenni a lábas tetejére, a tojásfehérjéket robotgéppel lazán felverjük. Majd hozzáöntjük a citromlét és 1-2 csepp ecetet, lassanként hozzászitáljuk a porcukrot, közben már magasabbra állított fokozaton verjük őket, míg kemény habot kapunk. Feltesszük a tálat a gőz fölé, és tovább habosítjuk, míg ragyogóan fényes, sűrű masszává válik.
  2. Kanalazzuk a masszát csillagcsőrös nyomózsákba, és a fentiekhez hasonlóan előkészített sütőpapírral bélelt tepsin süssük (inkább szárítsuk) ki őket úgy két óra alatt, amíg teljesen meg nem szilárdulnak. Érdemes egyet felemelni, és ellenőrizni, hogy alul sem maradt-e nedves, sületlen, mielőtt kivesszük őket. Szintén hasznos először csak egy darab karikát a sütőbe tenni, és 10-20 percig sütni, hogy lássuk, nem barnul-e a hab. Ha igen, vegyük lejjebb a hőfokot 10 fokkal, mielőtt az "igazi" adagot betesszük.
  3. Végül rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt sütis dobozokba zárnánk, hogy ne puhuljanak meg.
  • sütési hőfok: 70°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 245
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes süti, habcsók

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

427
finomliszt 500 g
porcukor 150 g
1 g
méz 200 g
tojás 2 db
kókuszzsír 35 g
szódabikarbóna 25 g
fahéj 10 g
szegfűszeg 5 g
kardamom 2 g
gyömbér 2 g
szerecsendió 1 g
csípős fűszerpaprika 1 g
tojásfehérje 4 db
porcukor 400 g
citromlé 0.5 citromból nyert
ecet 4 csepp