Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó Tina konyhájából

Mézeskalács házikó Tina konyhájából
Mézeskalács házikó Tina konyhájából
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Miután lánykám nagyobb lett, érdekelni kezdte a sok szép mézeskalács, amiket a vásárokban láttunk. Aztán eljött az adventi időszak és nekiláttunk a saját mézeskalács házikónknak... és íme, ilyen lett :D Kellemes Ünnepeket Mindenkinek! :)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A ragasztáshoz

A kenéshez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk.
  2. A ház elemeit először megtervezzük, majd sütőpapírból vágjuk ki. Az interneten találni nagyon sok mintát és sablont is. Ha nem sikerül, olyannak sütés után még mindig lehet alakítani rajta.
  3. A tésztát lisztezett deszkán körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd a sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük őket tojással. Kb 200 fokon rövid idő alatt addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.
  4. Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tésztánk szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön.
  5. Miután kihűlt, kisebb késsel vághatunk bele ablakokat is. (Az elemeket én olvasztott cukorral, azaz karamellel ragasztom össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben olvasztom fel. Vigyázz mert nagyon éget, ha rád csöppen.)
  6. Ha összeragasztottuk, a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. 
  7. Vékony szájú nyomózsákba, vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük és tetszés szerint díszítjük házikónkat, illetve használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket. (Én smartiest és a madaras áruházban ömlesztve található cukorkákat használtam, mert ott többfélét is vehetek.)
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 699
elküldve: 1
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tina

Mióta szakács: 2011.06.21.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács ház, házikó mézeskalácsból, karácsonyi mézeskalács házikó

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2012-12-25 04:23

Nagyon szep a kis haziko, a kislanyod biztosan orul neki!!
Kellemes unnepeket! Veronika

500
méz 25 dkg
margarin 10 dkg
porcukor 12.5 dkg
gyömbérpor 5 g
fahéj 5 g
szegfűszeg 5 g
cukrozatlan kakaópor 5 g
finomliszt 50 dkg
sütőpor 1 kk
tojás 1 db
1 csipet
cukor 2 ek
tojás 1 db
tojásfehérje 2 db
porcukor 50 dkg