Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács norika konyhájából

Mézeskalács norika konyhájából
Mézeskalács norika konyhájából
28 perc / előkészület: 20 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az elmúlt években számos mézeskalács receptet kipróbáltunk, majd ezeket ötvözve fejlesztettük ki ezt a puha mézeskalács receptet. Karácsonykor ez kerül a fenyőfára, ebből készülnek az asztali dekorációk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A cukormázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a margarint és levesszük a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel, hozzáadjuk a tojást. Ezután hozzákeverjük a mézes masszát. Alaposan kidolgozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Nem kell megijedni, hogyha lágy a tészta, ahogy lassan kihűl, megkeményedik.
  2. Másnap a készítés előtt néhány órával kivesszük a hűtőből. Egy-egy nagyobb darabot kivéve újból átdolgozzuk, hogy nyújtható puhaságú legyen. Lisztezett táblán fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd szaggatjuk. Tetejére tehetünk aszalt gyümölcsdarabokat, magvakat (dió, mogyoró, mandula), vagy sütés után cukormázzal díszíthetjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük. Vigyázat! Könnyen leéghet, mert hamar megsül (kb. 7-10 perc a formák nagyságától függően).
  4. Cukormázzal díszítjük. A cukormázhoz a porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd apránként hozzáadagoljuk a porcukrot. Akkor jó, ha nagyon lassan folyik le a habverőről. Ha van kinyomónk, abba tesszük, ha nincs, egy erősebb anyagú nylonzacskóba, melynek a sarkából egy 2-3 mm-nyit levágunk, tetejét összekötjük vagy összegumizzuk.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 134
elküldve: 1
receptkönyvben: 70
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Balogh Nóra

Mióta szakács: 2012.09.05.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács karácsonyra, ünnepi mézes, mézesfigurák

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1335
finomliszt 30 dkg
rozsliszt 30 dkg
szódabikarbóna 1 ek
mézeskalács fűszerkeverék 14 g
tojás 1 db
tojássárgája 2 db
virágméz 30 dkg
cukor 15 dkg
margarin 10 dkg
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg