Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mici néni mákos-almás kígyórétese

Mici néni mákos-almás kígyórétese
Mici néni mákos-almás kígyórétese
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még hajdanában az én kedves Mici néni nagynénikém készítette ez a rétest a gyerekeimnek, amikor meg ők kicsik voltak, és sokszor vigyázott rájuk, míg én dolgoztam. Aztán én is elkezdtem gyakran sütni. Tulajdonképpen hasonló a tésztája a beiglihez, csak nincs vele annyi macera. Nagyon könnyű elkészíteni, még kezdőknek is ajánlom, mert a tésztájával elég könnyű bánni. A tölteléket pedig lehet variálni, ki mit szeret. Én mákos mániákus vagyok, de aki szereti a túrót vagy almát vagy diót... akármivel finom. Én is tettem bele almát, hogy szaftosabb legyen. Szerintem még húsvéti sütinek is megállná a helyét.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Kezdő háziasszonyoknak is merem ajánlani húsvéti ünnepi vendégváró sütinek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mivel a tésztát nem kell keleszteni, először a tölteléket készítsük el.
  2. A darált mákot, a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat elvegyítjük, hozzáadjuk a tejet, almát és a lekvárt. Jól összekeverjük.
  3. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk egy pici cukorral a langyos tejben.
  4. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval és a felfutott élesztővel összegyúrjuk.
  5. Három cipóba osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk, és töltjük. 
  6. Ez úgy történik, hogy téglalap alakúra nyújtjuk, és gondolatban három részre osztjuk vízszintesen. A két szélső részt bevagdaljuk, és a középső részt megpakoljuk a töltelék 1/3-ával. Most a bevagdalt csíkokat ráhajtogatjuk (egyet jobbról, egyet balról), és betakarjuk vele a rétest.
  7. Így járunk el a másik két tésztával is, majd zsírozott tepsire tesszük, tojással megkenjük, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük kb. 40 perc alatt.
  8. Ha egészen kihűlt, akkor vágjuk fel.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x30 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 219
elküldve: 5
receptkönyvben: 103
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kígyórétes, mákos süti, almás-mákos kígyórétes

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szil26
Szil26 Wed, 2016-08-24 13:28

Már vagy 20x csináltam. Imádja az egész család, sosem lehet belőle eleget sütni! Köszi Mici néni és pussycat. ;)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-03-08 13:19

Nagyszerű. Mentettem, gondolom még megszurkálni sem kell, mert a csíkok között kijön a gőz. Piroska

897
finomliszt 50 dkg
margarin 20 dkg
instant élesztő 4 kávéskanál
cukor 4 ek
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
1 csipet
tej 1 dl
tojás 1 db
sertészsír 1 ek
mák 30 dkg
cukor 30 dkg
fahéj 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert
lekvár/ dzsem 2 ek
tej 1.5 dl
alma 4 db