Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mikádó szelet

Mikádó szelet
Mikádó szelet
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény a kedvenc alapanyagaimból készülő, mesésen krémes és puha desszert. Ajánlom mindenkinek, aki szintén, kávé, dió és csokoládé rajongó...:-)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Krém

Tetejére

  • 2 marék pirított dió

ajánlat

Ha lehet, inkább egy egész éjszakát pihentessük a süteményt, mert így csodásan megpuhul, és összeérnek majd az ízek... :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből és az egy csipetnyi sóból verjünk kemény habot. Ezután a cukrot a tojások sárgájával alaposan verjük fel, amíg világos színű nem lesz, illetve amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A két tojásos keveréket rakjuk félre, és keverjük össze a száraz hozzávalókat.
  2. A lisztet először vegyítsük össze a sütőporral, ezután jöhet a dió és a darált kávé. Ha a száraz keverékünk is elkészült, vegyük újra elő a tojásos masszákat.
  3. Első lépésként keverjük óvatosan márványosra a fehérjés és a sárgás keveréket, majd három adagban forgató mozdulatokkal adjuk hozzá a lisztes keveréket is. Folyamatosan ügyeljünk rá, hogy a habot ne törjük össze, de a masszánk homogén, csomómentes legyen.
  4. Kilisztezett, kivajazott tepsibe (kb. 25*30 cm) rakjuk a masszát, és süssük előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percet, amíg szép színt nem kap. Tűpróbával ellenőrizzük a tészta közepét!
  5. Amíg sül a tésztaalap, készítsük el a krémet is. Egy kis lábasba öntsük bele a kávét és az 5 dkg (a fele mennyiségű) cukrot, majd forraljuk legalább 5 percen keresztül. Ettől kapunk különleges, karamellás-kávés aromájú krémet. Akkor jó a kávés alapunk, ha sűrű és erős illatú masszát kapunk. Ekkor vegyük le a gázról, és törjük bele a csokoládét, addig kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad benne.
  6. Második lépésként gőz felett kezdjük el felverni a 2 db tojást és a maradék cukrot, keverjük ezt is fehéredésig, jó habosra, a cukor teljes olvadásáig. Ezután csorgassuk bele a csokoládés kávés „pasztát”, és közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Amikor teljesen összevegyült, vegyük le a gőzről, és rakjuk bele a kockára vágott szobahőmérsékletű vajat, a robotgéppel alaposan keverjük ki a krémet, és hűtsük ki (ha akarjuk, készítsük el órákkal előtte, és pihentessük a hűtőszekrényben, ekkor garantáltan jó sűrű lesz).
  7. Amikor a piskótánk teljesen kihűlt, hosszában vágjuk el, és töltsük meg a teljesen a kihűlt krémmel. Ebből a mennyiségből bőven fog maradni a sütemény bevonására, így azt is tegyük meg, és egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején. Ezután szórjuk meg a pirított dióval, és pihentessük néhány órácskát a süteményt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30*20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 522
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávés-diós-csokoládés süti, kávékrémes diós csokis szelet, kávékrémes csokis szelet

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

525
tojás 3 db
dió 12 dkg
finomliszt 2 púpozott ek
sütőpor 1 kk
cukor 3 csapott ek
őrölt kávé 1 ek
1 csipet
feketekávé 1 dl
porcukor 10 dkg
tojás 2 db
vaj 8 dkg
étcsokoládé 8 dkg
dió 2 marék