Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mikszáth - avagy palócleves Gundel módra

Mikszáth - avagy palócleves Gundel módra
Mikszáth - avagy palócleves Gundel módra
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a zöldbablevest. Egyszer régen ráakadtam erre a receptre, ami különlegessé, ünnepivé varázsolja a zöldbabot!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, apró kockára vágjuk. A meghámozott, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az áttört fokhagymát és a köménymagot, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.
  2. Közben megtisztítjuk a burgonyát és a zöldbabot, ez utóbbit 3 cm-s darabokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, és külön-külön lábaskában, 6-6 dl enyhén sós vízben puhára főzzük (a burgonya levébe beledobjuk a babérlevelet), főzőlevével mindkettőt a húshoz adjuk.
  3. A lisztet simára eldolgozzuk a tejfölben (először a forró levesből kiveszünk a habaráshoz egy kis adagot – hőkiegyenlítést végzünk), a leveshez keverjük, szelíd tűzön 5 percig forraljuk, utánasózzuk (ha szükséges), borsozzuk. A babérlevelet kidobjuk, a kaprot finomra vágjuk, és megszórjuk vele a leves tetejét.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 94 675
elküldve: 26
receptkönyvben: 706
elkészítve: 44/59
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

palócleves, húsos zöldbableves

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Sun, 2015-04-12 21:53

Ezt a levest én is el fogom készíteni, de báránylapockából és libazsírral. Én semmilyen levesbe nem tudok olajat tenni, bár tudom, hogy egészségesebb. A libazsír is egészséges és a levesekhez illik is.

Rongybaba
Rongybaba Sat, 2012-04-14 15:37

Kedves Anita!

Imádom a tartalmas leveseket, holnap ezt fogom elkészíteni, a recepted szerint marhahússal, paripürével és olajjal. Szerintem így lesz tökéletes függetlenül attól hogy Gundel hogy készítette el. ;) Rendszerint én is zsírral főzök, de a leveseket jobban kultiválom az olajat. Nem szeretem ha másnap a hűtőböl kivéve dermedt zsír réteget látok a leveseimen.

Köszönöm a receptet!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-04-15 23:14

Kedves Rongybaba!
Remélem, hogy finom lett a leves:-)!
Végülis ebben a receptben is benne van a bárányhús hozzávaló, de én megsúgom, hogy nálunk legfőképp disznóhúsból készül. Ez nem szentségtörés remélem, hanem egy klasszikus étel magunk ízlésére való alakítása-formálása (nálunk kevésbé megy a marhahús, illetve az öcsém kedvéért sok egyéb ételt pl. szárnyasból készítek el, mivel csak azt fogyaszt).
Szép hetet kívánok!
Anita

Rongybaba
Rongybaba Mon, 2012-04-16 20:15

Kedves Anita!
A leves isteni finom lett!!! Maradt mára is, mert csak ketten vagyunk 4 személyes adagra. Kicsit besűrűsödött így másnapra, de így is jót lakmároztunk belőle. :)
Legközelebb én is sertéshúsból fogom elkészíteni, mert borzasztó hosszúnak tűnt amíg megpuhult a marhahús.
Köszönöm még egyszer! :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-04-22 00:42

Örülök, hogy ízlett! Finom lesz disznóhúsból is, bátran csináld úgy!
További szép hétvégét kívánok!
Anita

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-20 11:24

Kedves Anita!Gundel János a Mikszáth avagy palóclevest nem így készítette!Nem olajjal,hanem zsírral,nem tesz bele paradicsompürét és kizárólag ürü húsból(pontosabban ürü lapockából)készítette ezt a méltán híres és finom levest.Ízlés szerint még citromlével vagy tárkonyecettel lehet ízesíteni.
Nincs semmi bajom a recepteddel(az olajat leszámítva)biztos finom,de ez nem Gundel János receptje.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2012-01-20 12:02

Kedves Tarackos!
Nem vonom kétségbe állításodat, hogy ez nem Gundel eredeti receptje. Jó pár évvel ezelőtt a Nők Lapjában találtam rá, valószínű, hogy Lajos Marinál kellene reklamálnod, mert azt hiszem, ő publikálta az említett magazinban.
Köszönöm a kiigazításoda!
Megjegyzem, én is szoktam használni zsírt ételekhez. Van olyan sütemény pl., amit azzal készítek, annak ellenére, hogy napi szinten inkább az olajat részesítem előnyben. De abban egyet értek Veled, hogy pl. a pörkölt teljesen más ízű zsíron, mint olajon.
További szép napot!
Anita

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-20 12:11

Hát Lajos Marinál nem tudok reklamálni,mivel nem ő tette fel a recptet,ezért írtam neked.Amennyiben hozzá tudsz jutni Gundel Károly Kis magyar szakácskönyvjéhez(Corvina Kiadó 1985)ott megtalálod édesapja receptjét sok más kíváló recept mellettÉrdemes utána nézni antikváriumokban,mert nagyon jó és iránymutató mű.

Üdv:Tarackos

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2012-01-20 17:11

Köszönöm szépen az ajánlást! Biztosan, remek dolgok lehetnek benne!
Szép hétvégét kívánok!
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2011-10-14 21:20

Nagyon finom leves volt, köszönjük szépen!
Lesz máskor is, annyira ízlett a családnak .:-))
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

414
marhacomb 300 g
vöröshagyma 1 nagy fej
napraforgó olaj 5 ek
fűszerpaprika 1 ek
sűrített paradicsom 2 dkg
fokhagyma 1 gerezd
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
burgonya 250 g
zöldbab 250 g
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
babérlevél 3 db
finomliszt 2 evőkanál
tejföl 2 dl
kapor 1 csokor
víz 12 dl