Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mikulás képviselőfánk

Mikulás képviselőfánk
Mikulás képviselőfánk
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ünnepek közeledtével egy könnyű, ünnepi desszertet szerettem volna készíteni, ezért egy kicsit módosítottam a képviselőfánkot, így megszülettek a kis Mikulások. A sütésbe nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket, mert biztos élvezik az ehető Mikulás készítését. Ebből az adagból kb. 30 db fánk lesz.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta

  1. A vizet a zsiradékkal, a sóval, a cukorral együtt felforraljuk.
  2. A felforrt folyadékhoz adjuk hozzá a lisztet, majd gyors kavargatás közben reszteljük, "égettjük", mivel ez egy égetett tészta lesz. Kb. 3-4 percig tartson. Az edény alján tésztakéreg alakulhat ki, ami nem hiba, csak arra vigyázzunk, hogy ne égjen le.
  3. A lábasból egy keverőtálba öntjük az elkészített forrázott tésztánkat, akkor jó, ha egy darabban esik ki belőle. Ezután dagasztókaros robotgéppel keverjük bele egyesével a tojásokat. Figyeljünk oda, hogy minden egyes tojást jól elkeverjük a tésztával, és csak azután tegyük bele a következőt.
  4. A tészta akkor jó, ha kihúzva a robotgép karját a tészta csúcsos marad és nem terül szét, tehát egy masszív galuskatésztához hasonlít. Ha nem áll össze szép, homogén tésztává tegyünk bele még tojást, viszont vigyázni kell, mert ha túl folyósra sikerül, már nem segíthetünk a tésztán. Ekkor tegyük bele a színezéket, és jól keverjük el benne.
  5. Nyomózsákba tesszük, és 2-3 cm-es kis halmokat nyomunk, ügyelve a köztük levő távolságra, mivel sütés közben nagy a térfogat-növekedése. Gőzös, 230 fokos sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük, majd 200 fokon további 15 percet. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy megsült-e a fánk, vegyünk ki egy próbafánkot és nézzük meg, mi történik. Ha kezd összeesni, akkor még sütnünk kell, viszont ha nem, akkor kivehetjük.

A krém

  1. A tej 3/4 részét a cukorral, vaníliás cukorral forralásig melegítjük. Közben az 1/4 rész tejjel a pudingport simára keverjük, majd hozzáadjuk a felforralt tejhez, és addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
  2. A kész pudingot ekkor még lehet ízesíteni, majd hagyjuk kihűlni. Ha a felszínére folpackot vagy egy kis darab margarint teszünk, megakadályozhatjuk, hogy bebőrösödjön.
  3. Ha kihűlt, robotgéppel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a már előtte felvert tejszínhabot, és lassú fokozaton egyneművé keverjük.

A díszítés

  1. A kihűlt fánkoknak recés késsel levágjuk a kalapját, és a vaníliás krémmel betöltjük.
  2. A díszítéshez felverjük a tejszínt, és nyomózsákból a krém fölé nyomjuk. A kalapot ráhelyezzük, majd kialakítjuk a szakállat és a sapkájára a pompont.
  3. A Mikulás szeme, szája bármi lehet, itt kis csokigolyót és csokoládé drazsét használtam.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 2 117
elküldve: 2
receptkönyvben: 40
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

unchico19

Mióta szakács: 2012.11.18.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Képviselőfánk, télapó fánk, égetett fánk Mikulásra

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

398
finomliszt 125 g
víz 125 ml
disznózsír 125 g
1 csipet
cukor 1 csipet
tojás 4 db
ételfesték 1 csepp
tej 350 ml
vaníliás pudingpor 40 g
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
habtejszín 250 ml
habtejszín 125 ml
csokoládé 5 dkg
franciadrazsé 50 g