Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Milánói spagetti másképp

Milánói spagetti másképp
Milánói spagetti másképp
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nagyon régen, legalább 25-30 éve mondott valaki valami hasonló receptet, abban nem volt tejföl, és abban különbözött a milánóitól, hogy a sajtot a sütőben ráolvasztotta a húsos tésztás ragura. Mivel mi nagyon szeretjük a tejfölt, és szinte mindenbe teszünk (még a lecsót is tejfölösen eszem), hát gondoltam, hogy újítok, kipróbálom így is. Hát azóta így készül nálunk a milánói. Azóta már több receptem olvastam, az igazi milánóitól nagyon messze van, ez a milánói-bolognai és ki tudja még, milyen olasz tészta keveréke.

A fiam 2-3 éves lehetett, és ez volt a kedvenc étele. Amikor a nagyihoz ment, egyre csak hajtogatta, hogy "mama, főzzé mimámóit". Anyukám nem tudta, hogy mit is szeretne, aztán megkérdezte. Azóta is szállóige nálunk a "mimámói".

Ennek az ételnek nagy sikere van az ismerőseink körében is.

Ja, és ha marad belőle, az csak úgy délután elfogy. A tepsibe van készítve egy villa, és aki arra jár, falatozik belőle. Ha azt szeretném, hogy másnapra is maradjon, hát azonnal el kell tenni!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztának feltesszük a vizet melegedni. Amíg felforr, addig megvágjuk a vöröshagymát, feltesszük egy edényben az olajjal dinsztelni. Amikor a hagyma megdinsztelődött, teszünk bele pirospaprikát, és rádobjuk a darált húst, állandó kevergetés közben kifehérítjük, majd rátesszük a vékony karikára vágott zöldpaprikát, a fehérborsot és az oregánót, és hagyjuk kis lángon kicsit dinsztelődni, időnként megkevergetjük. Ha gombásan készítjük, akkor az apróra vágott gombát is most kell beletenni, a hússal együtt kell dinsztelődnie.
  2. Amikor a víz felforrt, sózzuk, kevés olajat teszünk hozzá, és beletesszük a spagettit. A spagettit csak félig főzzük meg, mindig fele annyi ideig, mint a csomagolásán szerepel. Ez azért fontos, mert így a tészta teljesen átveszi majd a ragu ízét. Amikor megfőtt leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és beletesszük abba a tepsibe, amiben majd sütni fogjuk.
  3. Amikor a hús kicsit dinsztelődött (ez csak annyi idő, amíg a tészta elkészül), beleöntjük a paradicsomlét, hagyjuk 1-2 percet rotyogni, majd hozzáadjuk a doboz tejfölt, jól elkeverjük, és így is hagyjuk 1-2 percet rotyogni, majd mielőtt levesszük a gázról, hozzáadjuk az apróra összevágott vagy fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.
  4. Ha elkészült a paradicsomos-tejfölös ragu, ráöntjük a félig megfőzött spagettire, jól összekeverjük, hogy hús mindenhová jusson, jó vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és mehet a sütőbe.
  5. Addig sütjük nagy lángon, míg a sajt szép aranybarna lesz - ez kb. 35 perc gázsütőben.
  • sütési hőfok: 220°C
  • tepsi mérete: kb. 40-30 cm
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 20 841
elküldve: 5
receptkönyvben: 150
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
receptverseny: Pasta al dente - receptverseny a Barillával!
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott milánói, spagetti sütőben sütve

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HellCat
HellCat Tue, 2016-02-16 22:20

én ma készítettem el, icipici módosításokkal. így is isteni lett :)
volt itthon kevés füstölt-főtt császárszalonna, vékony csíkokra vágva megpirítottam, belekevertem a végén. A spagetti nálunk csakis min. 4 tojásos jöhet szóba. A fehérborson kívül - még az elején - tekertem tarkabors keveréket bele (kotányi malom), illetve a végleges összekeveréskor került belülre is némi reszelt sajt :)

Ollocska írta a kiszáradást: igen, én is gyakran tapasztalom, illetve azt is, hogy a kész tészták felszívják a szaftot.
Ezt sokszor úgy váltom ki (most nem, de sok rakott kajánál), hogy tészta helyett sós (fűszeres) palacsintacsíkokkal keverem össze a darált húsos, zöldséges, tejfölös bármit. A palacsinta kicsit vastagabb a szokásosnál, és nem sütöm át teljesen a serpenyőben, mert a sütőben úgyis elkészül. Néha keverek a tésztájába külön, fokhagymával összepirított spenótot, vagy néha egész köményt, ezerféle a variációja, ahogy a hozzávaló húsnak-zöldségnek is. Van hogy tejföl helyett besamelt öntök rá a sütőben sütés előtt. a palacsinta nagyon jól viselkedik a tésztafélék ellenében :)

ui: ennél a receptnél nekem légkeveréses villanysütőben, 160 fokon kb. 30-35 perc volt.

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Wed, 2016-02-17 00:10

Kedves HellCat!
Örülök, hogy ízlett az én variációm, még ha módosítottál is rajta. Szerintem ez az az étel, amit bárki úgy formálhat, ahogyan szereti. Mi már nem vagyunk fiatalok, és a füstölt áru kicsit nehéz, régebben én is finom húsos füstölt szalonnát is pirítottam alá, sőt gombát is raktam bele, de már inkább a kicsit lájtosabb változatot készítem.
Én úgy készítem, hogy direkt jó sok szaftja legyen a húsnak (ami mindegy milyen fajta), a tésztát csak félig főzöm, hogy amikor összesül, jól beszívja a szaftot, így a tésztának is nagyon finom az íze. Nekem még ezzel a módszerrel sosem volt száraz.
És persze a fűszerezés is lehet egyedi. Amikor ezt a receptet feltettem, még csak fehér borsot használtam, ma már én is szívesen teszek bele színes borsot.
Palacsintával még nem készítettem, de majd én is kipróbálom.
Nálunk a zöldséges variáció nem megy, a férjem nem eszi, én meg a spenótot nem szeretem.
Igen, valószínűleg légkeverésesen elegendő a rövidebb sülési idő, nekem csak hagyományos gáztűzhelyem van, ott is elegendő a kb. 35 perc, esetleg kicsit több, különben a sajt nem pirul meg rajta rendesen.

További kellemes sütést, főzést.

HellCat
HellCat Wed, 2016-02-17 08:40

A Te recepted úgy jó, ahogy van! :) talán az első recept, amit kivételesen alig variáltam meg :D El is mentettem.

Kicsit aggódtam, hogy túl sok lesz a szaft, de nem, ez így tökéletes (betartottam az arányaidat)
A palacsintás verziót nem kifejezetten erre ajánlottam, hanem bármilyen rakottas holmihoz ;)

A sütési időt pedig azért, akinek csak villanytűzhelye van. 10 percenként lestem én is, nehogy túlsüljön, nehéz elsőre megtippelni a gázra megadott irányokat, villanyon hogyan viselkedik :)
Neked is további kellemes sütés-főzést!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-08-22 01:15

Vivike! Nagyon édes a story és úgy írod a receptet, hogy mindjárt kedvet adsz a főzéshez!!! Csakhogy ma marhahús leves lesz maceszgombóccal. Még soha nem főztem ezt a levesbetetet, de most kipróbálom. Egyébként mi is mindenhez tejfölt eszünk; még az egyik, új kedvenc sütink is tejfölös! Nézd meg az oldalamon; pár nap alatt "felrepült" a második legjobb receptemnek! A lecsót még nem ettem tejfölösen, pedig szuper lehet! Majd legközelebb! Köszönöm a kedves storykat és ízes recepteket!!! Várom a következőket! Nagyon jók a tanácsaid is!!! :))) T:)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-29 18:30

Ht ha nem szeretitek a pennet, akkor az felejtos... en mondjuk nagy rajongoja vagyok :) a soktojasos hazitesztat meg mindig erdemes kiprobalni.

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Tue, 2013-01-29 19:37

Tulajdonképpen én szeretem a pennét, csak a férjem nem. A házi tésztát te készíted? Vagy a boltban veszel mondjuk 8 tojásost. Azt én is szoktam venni, habár inkább a durummal vagyunk jóban. Azért persze sok mindent készítek házi tésztából is, azt is szoktam rakottasnak készíteni, a sorok közé tejfölt, és reszelt sajtot szórva. Ilyet már nokedliből is készítettem. Vannak azért jó kis könnyen elkészíthető ételek.
Szép estét.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-29 20:38

A hazi teszta alatt azt ertem, ami az en hazambol kerul ki, azaz en keszitem. :)

50 deka liszt, 5 tojas, kicsi viz ha kell, olivaolaj, so. homogenne kell gyurni kozben huzni-hajtani-gyurni-huzni-hajtani-gyurni mig lukcsacsos nem lesz. Ha megvan 3 reszre osztva pihentetni, majd extra vekonyra nyujtani, amennyire csak tudod, annyira. Feltekerni, felvagni.

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Tue, 2013-01-29 22:14

Hmmmmmm, isteni lehet. Dédnagymamám és nagymamám jut eszembe róla, ők készítettek isteni tésztákat. Olyan gyorsan és vékonyra vágták a cérnametéltet, hogy az valóban cérnametélt volt, olyan vékony volt, mintha tényleg cérnát enne az ember. Imádtam. Azóta is keresem azt a tésztát, de sehol nem találom. Ezek a tészták nem tészták. Szoktam néha néniktől vásárolni piacon, de azok sem olyanok, mint az övék volt. Ma már a mamik is géppel vágják a kézzel meggyúrt tésztát, az meg nem olyan vékony. No azért azt hiszem, a gyúrást kihagyom az életemből. Amennyi tésztát eszünk, azt megveszem, egyedül csak a nokedlit készítem el. Azért nagyon köszönöm a recepted.
Üdvözlettel: Vivike

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-29 22:39

Nagyon ugyelni kell a nyujtasnal, mert mar viszonylag vekonynak tunik, de meg akkor is vastag... nekem az elso meteltem eleg bumszli lett... de mennyei... es nem volt foghato semmifele bolti tesztahoz, es valoban jollaktam vele, nem lettem ehes 2 ora mulva... :) de faraszto volt megcsinalni az bizti.
Az en mamam is gyakran gyartott "sifli" tesztat, az egy rombusz alaku levesbetet, a mai napig elottem van, ahogy vagja.....

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2013-01-29 17:30

Szia! Biztos tokfincsi a recid (nemreg en is csinaltam hasonlot) de a milanoibol nem hagyhato el a gomba, viszont daralthus nem kell bele.
Amibe daralt hus kell (es gomba nem) az a bolognai.
En nem spagettivel csinaltam, mert avval azt tapasztaltam, hogy hajlamos kiszaradni es megkemenyedni a teszta az oldalan (na jo lehet h kicsit odakapta) es inkabb penne tipusu tesztaval probaltam, ugy is mennyei volt, imadtam. :) Illetve nemreg gyartottam itthon hazi szelesmeteltet. Az mindent vitt, probald ki ugy is, ha van kedved.

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Tue, 2013-01-29 18:13

Szia Ollocska!
Köszönöm a véleményed. Igen, tudom, hogy ez nem milánói, le is írtam a történetet a storyban. Ez csak nálunk milánói. Ki fogom próbálni penne típusú tésztával is, habár az nálunk nem nagyon megy. No majd próbálkozom.
Üdvözlettel: Vivike

783
darált sertéshús 50 dkg
gomba 30 dkg
spagetti tészta 50 dkg
paradicsomlé 5 dl
tejföl 330 g
trappista sajt 25 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
zöldpaprika 1 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
oregánó 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál