Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mince pie

Mince pie
Mince pie
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az angol Karácsony elmaradhatatlan harmadikja a Christmas Cake és a Christmas pudding után.

A mince darált húst jelent, nagyon régen a hússal keverték össze a gyümölcsös masszát, de az évszázadok során a hús már kimaradt belőle, és így lett egy nagyon finom, téli gyümölcspite.

Általában személyi kis adagokban, a muffin formában sütik, vagy nyitott, csillaggal díszített tésztával a tetején, vagy csukott tésztatetővel, de ebben a nagy rohanásban kinek van ideje kis tésztákat nyújtogatni a muffin sütőbe..:))

A kis tortában benne van az anyag, nagyon szép is, és ki mondta, hogy szeletekben nem lehet elfogyasztani...?

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Tujajdonképpen nagyon egészséges a sok aszalt gyümölccsel és a mandulával, dióval, mogyoróval. A cukrot lehet édesítővel helyettesíteni..

Ha marad a téli gyümölcssalátából, ahhoz lehet csak az apróra vágott magokat keverni, kis likőrt löttyinteni rá, és kész is a töltelék.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tölteléket, apróra vágjuk a gyümölcsöket (mehet bele tetszés szerinti aszalt gyümölcs, ami van otthon, csak az arányokra vigyázzunk). Feltesszük őket egy kis serpenyőben a mazsolákkal, a sziruppal (lehet golden szirup, méz, szőlőszirup, vagy egy kis vízzel elkevert lekvár) és 2 dl édes borral a tűzre, és karamellizáljuk egészen addig, amíg a szirup sűrű alatta. Kihűtjük.
  2. A tésztájához habosítjuk a vajat a cukorral, utána következik a tojás, konyak, vaníliás cukor, és hozzáadjuk a sütőporos lisztet, kissé összegyúrjuk.
  3. Egy kis darabot kihagyva (ebből lesznek a díszek a tetejére) kinyújtjuk a tésztát, egy kerek tepsibe tesszük, legyen kis fala.
  4. A gyümölcsös masszához hozzáadjuk az apróra vágott magvakat, és a maradék 1 dl édes bort, jól összekeverjük, rátesszük a tésztánkra. A maradék tésztával díszítjük.
  5. Közepes sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 456
elküldve: 0
receptkönyvben: 76
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

aszalt gyümölcsös pite, karácsonyi pite, édes pite aszalt gyümölcsökkel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shephard
Shephard Fri, 2012-12-14 21:20

Sziasztok,
Imádom ezt a sütit, nincs ennél karácsonyibb süti, legalábbis nekem :) 5 évet éltem Írországban, és halloween után ellepték a boltokat a pici 2 falatos nagyságú mince pie-k, nem lehetett ellenállni nekik :) 8 hónapja költöztem haza, de hoztam magammal kész mincemeat-et, vagyis a tölteléket, amit külön kis befőttes üvegben is árulnak, de csak karácsony körül. Novemberben is voltam kint, na akkor is hoztam egy üveggel, így egyszerűbb, csak a tésztát kell elkészíteni, mert Anyumnak megígértem, hogy csinálok neki, mert ő is nagyon szerette mikor kint volt nálam, meg is értem :)
Igazi klasszikus karácsonyi illat, és íz rejlik a sütiben :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-12-15 23:41

Kedves Shephard, en meg egy volt angol gyarmaton elek, meg mindig eros az angol hatas...ha mindenbol csak a jot valasztjuk, sok mindennel gazdagodunk, ebben az esetben a jo receptjeikkel..::))) En is nagyon szeretem, az igaziak a kis mince pie-ok, igazad van, csak lusta voltam..:))) A tolteleket nagyon egyszeruen el lehet kesziteni, ki milyet szeret, en neha citrusosat, neha piros gyumolcsoset, neha vegyeset, mint most. Kellemes Unnepeket kivanok, mar csak egy het...Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-12-15 23:30

Szia, Eva, nagyon szivesen, fincsi suti barmikorra, kellemes adventi keszulodest, udv, Eva

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2012-12-13 08:49

Kedves Éva,
Ennek aztán igazán klassz illata lehet! Jó kis csemege! Azt hiszem be kell szereznem megint egy nagy adag aszalt gyümölcsöt... Nem ér... :D Mentettem. Köszi a receptet! :)
Nagyon boldog ünnepeket kívánok! Üdv: Ági

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-14 17:48

Kedves Agi, nagyon szivesen a recit, tulajdonkeppen barmikor finom, nem csak Karacsonykor, en "mindennapi" sutinek is szoktam csinalni, mert mar Karacsonyra is kivalasztottam vagy tizenot sutit, kivancsi vagyok, mi lesz belole..::)) Szeretem az aszalt gyumis recepteket, foleg a szilvasakat, mert az aszalt gyumi a lanyok jo baratja ::)) (Tudod, mire gondolok..) Kellemes, szeretetteljes Unnepeket kivanok en is, Eva

907
vaj 125 g
cukor 100 g
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
konyak 1 ek
finomliszt 300 g
sütőpor 1 tk
mazsola 150 g
mazsola 100 g
aszalt gyümölcsök 300 g
golden szirup 6 ek
édes vörösbor 3 dl
mandula 75 g
dió 50 g
földimogyoró 50 g